Policija priznava, da je podcenila množice na silvestrovo. Foto: Reuters
Policija priznava, da je podcenila množice na silvestrovo. Foto: Reuters
Županjo Henriette Reker so oktobra lani zaradi njene probegunske politike zabodli desničarski skrajneži. Foto: Reuters
Moški so se razporedili v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozili in jih oropali. Foto: EPA
Policija je prejela 60 prijav o spolnem nasilju in prijavo o posilstvu. Policija pričakuje, da naj bi se še več žrtev oglasilo v prihodnjih dneh. Foto: EPA

Vsaj toliko so dobili prijav, za katere pričakujejo, da jih bo v prihodnjih dneh še več. Med prijavami je tudi eno posilstvo. Mestne oblasti zdaj priznavajo, da so podcenile silvestrske množice in da bodo v prihodnje varovanje ob podobnih dogodkih okrepile.

Prikupen božični sejem ob kölnski katedrali, ki je blizu glavne železniške postaje v Kölnu, je sicer znano mesto za ulične tatove. A pri omenjenem dogodku je vznemirjujoče to, da je skupina moških napad očitno organizirala. Policija, ki je ob prazničnem času na ulicah sicer skrbela za red in mir, pa dogodka sploh ni opazila, piše BBC.

Čeprav je direktor kölnske policije Wolfgang Albers sprva navajal pričanja očividcev, da je v dogodek vpletenih "najmanj tisoč moških", "po videzu arabskega in severnoafriškega rodu", pa je županja Kölna Henriette Reker na današnji novinarski konferenci poudarila, da oblasti nimajo nobenih dokazov, da so bili storilci pribežniki, tovrstna ugibanja pa označila kot "popolnoma nesprejemljiva".

Tudi navedbe, da naj bi šlo za množico tisoč pijanih moških, naj bi bile močno pretirane, saj kot je na novinarski konferenci povedal Albers, je bilo tisoč ljudi "vse skupaj na trgu" na silvestrovo.
Posamezniki, stari od 15 do 35 let, so ob pričakovanju novega leta med katedralo in železniško postajo sprva metali petarde in spuščali ognjemet, nato pa je neka skupina moških začela nadlegovati ženske. Policija je prejela 60 prijav zaradi incidenta, v katerih je bilo poškodovanih 80 ljudi, od tega večina žensk. "Četrtina prijav je bila zaradi spolnih napadov," je dejal Heide-Marie Wiehler iz kriminalistične policije.

Ena izmed žrtev, Katja L., je za Der Express izjavila, da jo je obkrožila skupina moških, ki so jo začeli otipavati za zadnjico in prsi. "Dotikali so se me povsod. Bila je nočna mora. Čeprav smo na njih kričale, se moški niso ustavili. Bilo je grozno, mislim, da so se me na 200 metrih dotaknili stokrat," je dejala. "K sreči sem nosila jakno in hlače. Če bi imela krilo, bi mi ga verjetno strgali."

Poostrena varnost na ulicah
Lokalna spletna stran Kölner Stadt-Anzeiger je poročala, da so moški zaradi preteklih tatvin stari znanci policije. Policija poskuša ugotoviti, ali so se storilci, ki so ženske na silvestrovo obkolili, nadlegovali in oropali, organizirali na družbenih omrežjih.

Na ulicah je že poostrena varnost, saj bo čez nekaj tednov v Kölnu pustni karneval (med 4. in 5. februarjem), ki se ga udeleži množica ljudi. Kot je na tiskovni konferenci povedala Rekerjeva, bodo ob tej priložnosti popravili svojo napako in okrepili varovanje.

O podobnih napadih, ki so se zgodili ob praznovanju vstopa v novo leto, poročajo tudi iz Stuttgarta.

Nemški minister za pravosodje Heiko Mass je napade ostro obsodil in dejal, da bodo morali storilci odgovarjati za svoja "strahopetna in gnusna dejanja". "Ne smemo dopustiti, da bi bili ljudje v naših mestih nezaščiteno izpostavljeni golemu nasilju," je dejal.

Nemški minister za integracije Aydan Ozoguz je ob tem posvaril pred sterotipiziranjem in državljane pozval, naj se ne ujamejo v past vsesplošne sumničavosti do vseh tujcev in pribežnikov, ki so v zadnjih mesecih prispeli v Nemčijo iz vojnih območij.

Na novico se je danes odzvala tudi kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da je šokirana nad "gnusnimi" napadi.

Kölnska županja Rekerjeva je sicer nestrankarska in prva županja v zgodovini Kölna, oktobra lani pa je bila prav ona tarča napada, ko so jo med predvolilno kampanjo zabodli zaradi njene podpore begunski politiki.
Nemčija je samo lani sprejela več kot milijon pribežnikov, kar je več kot katerakoli druga evropska država.

Kaj se je na silvestrovo dogajalo v Kölnu?
Kaj se je na silvestrovo dogajalo v Kölnu?