Irska je ena izmed najbolj katoliških evropskih držav. Foto: Reuters
Irska je ena izmed najbolj katoliških evropskih držav. Foto: Reuters

"Ti rezultati me zelo žalostijo. Cerkev mora seveda, tako kot je dejal dublinski nadškof, upoštevati to realnost, a v tem smislu, da mora, po mojem mnenju, še podvojiti svoje zaveze in si prizadevati za evangelizacijo," je na neki slovesnosti v torek dejal Parolin, ki je drugi človek v Vatikanu za papežem Frančiškom.

Vatikanski uradni časopis Osservatore Romano je predtem v odzivu na irski referendum sporočil, da se Katoliška cerkev nanj ne bo odzvala z anatemo - kar je najostrejši izraz, ki ga Cerkev lahko uporabi v zvezi z izobčenjem, da pa se mora lotiti izziva, ki ga je prineslo glasovanje Ircev.

Na Irskem, eni najbolj katoliških držav na svetu, kjer so šele leta 1993 dekriminalizirali homoseksualnost, so v petek izvedli referendum, na katerem se je 62,1 odstotka volivcev izreklo za legalizacijo istospolnih porok. Izid irskega referenduma je dal nov zagon borcem za pravice homoseksualcev tudi drugod po Evropi.

V Italiji je trenutno v parlamentu osnutek zakona o istospolnih civilnih zvezah, ki ga je prejšnji teden že ostro kritiziral vodja italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnansco. Poudaril je, da je cilj tega zakona istospolnim parom dati skoraj enake pravice kot zakoncem.

Katoliška cerkev homoseksualnost obravnava kot greh in ne kaže, da bi to stališče lahko spremenila. Papež Frančišek se je sicer leta 2013 vprašal, kdo je on, da bi lahko sodil nekoga, ki je homoseksualec in išče Boga.