Pripadniki delegacije upornikov na slovesnem odprtju pogovorov. Foto: Reuters
Pripadniki delegacije upornikov na slovesnem odprtju pogovorov. Foto: Reuters
Vodja delegacije upornikov Taban Deng pozdravlja pogovore, a zahteva izpustitev političnih zapornikov. Foto: Reuters
Vodja južnosudanske vladne delegacije na pogajanjih Nhial Deng Nhial je dejal, da ima vlada "dolžnost obnoviti mir in varnost v državi z vsemi razpoložljivimi sredstvi". Foto: Reuters

Čeprav ni postavljen časovni rok za dosego dogovora, so mediatorji nasprotujoče si južnosudanske strani prosili, naj hitro najdeta rešitev.

Kot poroča BBC, sta obe strani, tako predsednik Salva Kiir kot njegov nekdanji namestnik in vodja upornikov Riek Machar, prepričani, da sta v boljšem položaju. Zaradi tako oddaljenih stališč se mora zato zgoditi nekaj dramatičnega, da bi bil dogovor dosežen hitro, še poroča BBC.

Južnosudanski zunanji minister Barnaba Marial Benjamin je dejal, da morajo uporniki priznati, da so poskusili izvesti državni udar. Vlada pa je s samo privolitvijo v pogovore že sprejela kompromis.

Oglasil se je tudi ameriški zunanji minister John Kerry, ki je dejal, da pogovori ne smejo biti "zavlačevalni trik, ki bi omogočil nadaljevanje spopadov in doseganje prednosti na terenu na račun južnosudanskega ljudstva". Dodal je, da bodo izvajali mednarodni pritisk na kogar koli, ki bi poskusil s silo prevzeti oblast. "To je nesprejemljivo," je še rekel Kerry.

Vlada bo storila vse za mir, a ...
Vodja južnosudanske vladne delegacije na pogajanjih Nhial Deng Nhial je dejal, da bo vlada storila vse, kar lahko, da bi našli mirno rešitev, pri tem pa je poudaril, da "mora biti popolnoma jasno", da ima vlada "dolžnost obnoviti mir in varnost v državi z vsemi razpoložljivimi sredstvi".

Da je zavezan pogajanjem, je dejal tudi vodja delegacije upornikov Taban Deng, a je hkrati zahteval izpustitev več političnih vodij iz vladajočega Sudanskega gibanja za ljudsko osvoboditev, ki so obtoženi vpletenosti v nasilje.

Vodja upornikov Riek Machar je za britanski Daily Telegraph dejal, da se bodo njegove sile vzdržale napadov na glavno mesto Juba, da bi tako lažje dosegli dogovor. "Zadržujejo me mednarodna skupnost in pogajanja, za katera upam, da bodo obrodila sadove," je dejal. Kljub temu so v soboto iz Jube poročali o zvokih streljanja. Pred tem so poročila omenjala silovite spopade na obrobju mesta Bor, ki je v rokah upornikov.

Konflikt je tudi etničen
Konflikt naj bi že presegel meje političnega in dobil značilnosti etničnega spopada. Predsednik Silva Kiir je pripadnik skupnosti Dinka, Riek Machar pa je Nuer. Trenutni konflikt ima sicer korenine v napetostih, ki se vlečejo že od leta 2011.

Južni Sudan je najmlajša država na svetu. Nastal je leta 2011, ko se je po večdesetletnem konfliktu odcepil od Sudana.

V zadnjih spopadih, ki trajajo od 15. decembra, je umrlo najmanj 1.000 ljudi, več kot 180.000 pa jih je razseljenih.