V znameniti dvorani v New Yorku bo v prihodnjem mesecu pestro. Foto: Reuters
V znameniti dvorani v New Yorku bo v prihodnjem mesecu pestro. Foto: Reuters

Zasedanje bo doživelo vrhunec konec meseca, ko se bodo na vrhu ob začetku splošne razprave v New Yorku zbrali svetovni voditelji. Med njimi bo tudi premier Miro Cerar z delegacijo.

Novo Generalno skupščino bo vodil danski diplomat Mogens Lykketoft, štafeto mu bo predal predsednik 69. zasedanja Generalne skupščine ZN-a Sam Kutesa iz Ugande. Kutesa je ob zaprtju 69. Generalne skupščine dejal, da je bil eden največjih dosežkov zasedanja dogovor o novi razvojni agendi do leta 2030, ki jo bodo potrdili svetovni voditelji na vrhu. Sicer pa je 69. Generalna skupščina opravila 105 plenarnih zasedanj ter sprejela 327 resolucij.

Lykketoft iz Danske je 11 let služboval v kabinetu danskega premierja, od leta 2000 do leta 2001 pa je bil tudi zunanji minister države. Rodil se je v Köbenhavnu 9. januarja 1946 in bo v času zasedanja 70. Generalne skupščine dopolnil tudi svojih 70 let. Ob letošnji izvolitvi na položaj je v New Yorku povedal, da bo vodilo njegovega mandata 70 let Združenih narodov - nove zaveze k ukrepom. Prva naloga bo uspešno srečanje svetovnih voditeljev za potrditev novih ciljev trajnostnega razvoja, v letu dni pa si bo prizadeval za uresničevanje drugih ciljev in točk dolgega dnevnega reda zasedanja, pri čemer se bo osredotočal na mir, varnost in človekove pravice.

Danec je obljubil, da bo vzel na znanje tudi zanimanje številnih članic ZN-a za reformo Varnostnega sveta, še posebej zdaj, ko se bo kmalu začel proces izbire novega generalnega sekretarja. Za ta položaj med drugimi kandidira nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, volitve pa bodo proti koncu prihodnjega leta.

Pri delu bo Lykketoftu pomagalo 21 podpredsednikov in pet predsednikov odborov Generalne skupščine, med katerimi je tudi slovenski veleposlanik Andrej Logar, ki bo vodil 2. odbor oziroma odbor za gospodarstvo in finance.

70 let svetovne organizacije
23. septembra bo na sedežu ZN-a potekala posebna slovesnost ob 70. obletnici svetovne organizacije oziroma ob 70. obletnici začetka veljavnosti Ustanovne listine ZN-a. Pred splošno razpravo z začetkom 28. septembra in tja do 6. oktobra bo na sedežu ZN-a potekalo plenarno zasedanje na visoki ravni o razvojni agendi po letu 2015, ko poteče rok trajanja ciljem Deklaracije tisočletja, sprejete leta 2000, prav tako pred začetkom splošne razprave novega zasedanja Generalne skupščine ZN-a.

25. septembra bo svetovne voditelje in diplomate ZN-a z govorom počastil papež Frančišek, ki jim bo dal še dodatno moralno spodbudo za prizadevanja proti podnebnim spremembam, proti svetovni revščini in za pomoč beguncem. Ob robu splošne razprave pa bodo potekala številna druga zasedanja, srečanja, sprejemi, pobude in tudi različne demonstracije.