V napadu na cilju bostonskega maratona so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters
V napadu na cilju bostonskega maratona so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Džohar Carnajev
21-letnik zanika vse obtožbe in trdi, da je nedolžen. Foto: Reuters

Carnajevu za najhujši teroristični napad v ZDA po 11. septembru 2001, ko so zaradi podtaknjene bombe na cilju bostonskega maratona umrli trije ljudje, 264 pa je bilo ranjenih, grozi smrtna kazen. V zvezni državi Massachusets sicer te kazni nimajo, a bodo obtožencu sodili na zveznem sodišču, na katerem je izrek smrtne kazni mogoč. Sojenje se danes začenja z izbiro članov porote.

Sojenje, ki bi se moralo začeti že 3. novembra lani, a so ga preložili, naj bi trajalo več mesecev. Obramba je skušala doseči ponovno preložitev in prestavitev sojenja iz Bostona, češ da naj bi bilo zaradi velike medijske pozornosti v tem mestu nemogoče najti nepristransko poroto, a je sodnik pred dnevi obe zahtevi zavrnil.

V ZDA za sojenje vlada veliko zanimanje, predhodne obravnave pa so že spremljali protesti tako zagovornikov napadalca kot tistih, ki zanj terjajo najstrožjo kazen.

Brata Carnajev na cilju maratona nastavila bombi
Džohar Carnajev je obtožen, da sta z bratom Tamerlanom izvedla napad na cilju bostonskega maratona, kjer naj bi nastavila dve doma izdelani bombi. Brata sta nekaj dni po napadu še normalno živela, nato pa je FBI objavil njuni fotografiji in začel se je beg ter upiranje policiji, pri čemer sta umrla dva policista. Tamerlan je v strelskem obračunu umrl, Džohar pa je bil ranjen.

Motiv napada naj bi bil političen, saj naj bi Džohar, musliman iz Čečenije, čigar družina se je v Združene države preselila pred več kot desetimi leti, na spletu zapisal, da ameriška vlada pobija nedolžne civiliste in da to zlo ne sme ostati nekaznovano. Tožilstvo trdi tudi, da sta brata čečenskega rodu in muslimanske vere bombi izdelala po navodilih teroristične mreže Al Kaida, ki so bila objavljena v reviji Inspire v angleškem jeziku.

Krivdo bodo skušali odvetniki zvrniti na starejšega brata
Carnajev vztraja, da je nedolžen, in zanika vse obtožbe, njegovi odvetniki pa naj bi skušali poroto med drugim prepričati, da je bil kolovodja starejši brat, policiji znan kot islamski skrajnež. V ekipi ima Džohar pet odvetnikov, med njimi tudi Judy Clarke, ki je znana po odmevnem reševanju svojih strank "pred vislicami".

Sojenje za napad v Bostonu
Sojenje za napad v Bostonu