Na scientologijo se je v zadnjem času vsul plaz obtožb in tudi javni protesti, kakršen je ta na sliki (protestnik je oblečen v Xenuja, najvišje božanstvo scientologije), niso nobena redkost. Foto:
Na scientologijo se je v zadnjem času vsul plaz obtožb in tudi javni protesti, kakršen je ta na sliki (protestnik je oblečen v Xenuja, najvišje božanstvo scientologije), niso nobena redkost. Foto:
Scientološki 'Zvezdniški center' v Hollywoodu. Zvezdniki so precejšen vir dohodkov in dobra reklama. Foto: EPA
Tom Cruisa na prižnici. Poleg njega je eden slavnejših članov Cerkve tudi John Travolta. Foto: EPA
Dva, ki sta cerkvi 'ušla': režiser in scenarist Paul Haggis ter igralec Jason Beghe. Foto: EPA

Varnost okoli opečnate stavbe sodišča na bostonskem obrežju je bila neobičajno poostrena. Varnostniki so vsakega preiskali in preverili dokumente, gostom, med katerimi je bil tudi hollywoodski zvezdnik Tom Cruise, pa so zaplenili prenosne telefone.
Priložnost? Spominska slovesnost za Earla Cooleya, ki je 25 let služil kot najvišji svetovalec Scientološke cerkve. Sporni vodja Cerkve, David Miscavige, je predal slavnostni pogrebni govor. Potiho se je ob tem najbrž spraševal, kaj bi Cooley menil o dogodkih preteklega tedna.
Znanstvena fantastika, ki je postala religija
Scientologija, ki jo je leta 1953 ustanovil pokojni pisec znanstvene fantastike, veliki sanjač in trdovraten samopromotor L Ron Hubbard, se je ponovno znašla pod udarom, potem ko si je vrsto let prizadevala, da bi jo priznali kot legitimno cerkev. Scientološko cerkev je avstralski parlament nedavno javno obtožil, premier Kevin Rudd pa je izrazil zaskrbljenost nad obtožbami "vsesplošnega vzorca zlorab in kriminalnih dejavnosti" in razmišlja o parlamentarni preiskavi. Organizacijo že preiskuje policija, jezni nekdanji scientologi pa so se pred dnevi zbrali pred avstralskim sedežem, pozivajoč, da se ukine posebni, davkov opravičeni status.
Scientologija pa se ne spoprijema z nasprotovanji le v Avstraliji. V ZDA je Marc Headley, dolgoletni uslužbenec losangeleške podružnice Cerkve, objavil knjigo s podrobnimi obtožbami sistematičnih zlorab in bizarnih epizod, kot je, denimo, tista o treh tednih, ki Headley trdi, da jih je preživel pod Cruisovimi inštrukcijami, kako premikati steklenice in druge predmete s skoncentriranjem na njih. Knjiga je zadnji v nizu udarcev, ki jih je scientologija dobila v zadnjem letu z nedobrodošlimi razkritji visokoprofilnih nekdanjih članov in medijskimi raziskavami cerkvenih praks.
Zblazneli Cruise in razočarani Haggis
Prejšnji mesec se je Cerkev le za las izognila prepovedi v Franciji, potem ko so jo preiskovali zaradi finančnih prevar. Tudi v Belgiji je Cerkev že vrsto let pod drobnogledom kriminalistov, medtem ko je hollywoodski oskarjevski režiser Paul Haggis oktobra Cerkev zapustil, češ da je homofobna in da nagovarja člane, da pretrgajo vse vezi s člani svoje družine, če ti niso scientologi.
Tu je še vrsta incidentov, za katere so poskrbeli kar pripadniki ločine sami, med drugimi tisti zloglasni posnetek Cruisa, na katerem igralec nerazumljivo blebeče in se smeji, medtem ko razlaga, kako so scientologi edinstveno obdarjeni z znanjem, potrebnim za ozdravitev večino svetovnih tegob, vključno s kriminalom, mamili, duševnimi težavami in nasiljem.
Zlorabe sodnega sistema
Za nekatere religija, za druge posel, za mnoge kult, scientološka praksa je mešanica terapevtskih korakov za samoizboljšanje (proti plačilu, seveda), pomešanih z bizarno metafiziko vesoljske opere, ki se razkrije le njenim najvišjim strežnikom. Cerkev pogosto obtožujejo, da razdira družine in preži na ranljive.
Cerkev je zaradi obtožb v preteklosti že skušala tožiti časnike, preganjala je svoje kritike, nekdanje člane in tekmece. Vse to se ji je bolj ali manj maščevalo, saj razsodbe sodišč večinoma ne govorijo ravno v prid scientologiji. Ena Scientološko cerkev tako kritizira zaradi "dokumentirane zgodovine iritativnega vedenja", druga jo obtožuje "zlorabe ameriškega sodnega sistema, s pomočjo katerega hoče uničiti svoje nasprotnike, namesto da bi reševala dejanski obravnavani spor".
Plaz obtožb
Avstralski senator Nick Xenophon je zadnji v dolgi vrsti kritikov Cerkve. Organizacijo je brez obotavljanj obtožil, da zlorablja svoje člane, zlobno meri v svoje kritike in da jo očitno večinoma poganja paranoja". V svojih obtožbah je navedel vrsto incidentov, med drugimi, da naj bi visoki predstavniki fizično napadali scientologe, govoril je o "lažnih pridržanjih, izsiljenih splavih, poneverbah cerkvenih sredstev, fizičnem nasilju, pedofiliji - in napotkih, kako jo prikriti, izsiljevanju in široko razširjenih namernih zlorabah informacij, ki jih je pridobivala organizacija".

Vsaj nekatere od teh zadnjih obtožb je verjetno znanih Jasonu Begheju, ameriškemu igralcu, ki je bil lani prvi od zvezdniških častilcev (zaradi katerih je Cerkev ustanovila svoj "Celebrity Centre"), ki je Cerkev zapustil. Potem ko ji je dal v 12 letih več kot milijon dolarjev v donacijah. Te dni Beghe raje opozarja, da je Cerkev "destruktivna" in "oderuški nateg". Zdi se, da je odločitev Begheja in Haggisa, da zapustita Cerkev, povzročila doslej največje piarovske težave za gibanje - tudi zaradi njenega zanašanja na bogate in tržne hollywoodske figure.
Scientološka cerkev ima za seboj nedvomno slabo leto - in kot kaže, tudi njena prihodnost ni nič bolj rožnata.
V spodnjem posnetku Tom Cruise med razlaganjem o scientologiji.