Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 10 glasov Ocenite to novico!
Michael Barnier, David Davis
Oba glavna pogajalca sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno. Foto: Reuters
Brexit
Kako bodo pogajanja potekala in predvsem s kakšnim dogovorom se bodo končala, nihče ne zna napovedati. Foto: Reuters
Michel Barnier
Na strani EU-ja bo pogajanja vodil Michel Barnier ... Foto: Reuters
David Davis
... Veliko Britanijo pa bo vodil David Davis. Foto: Reuters
Brexit
Pismo Therese May predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, s katerim je Velika Britanija sprožila 50. člen Lizbonske pogodbe. Foto: Reuters
VIDEO
Začela so se pogajanja o...
VIDEO
Začetek pogajanj o brexitu

Dodaj v

Začetek pogajanj o brexitu: najprej o organizaciji in prioritetah

Kaj se jim bo uspelo dogovoriti v slabih dveh letih?
19. junij 2017 ob 08:45,
zadnji poseg: 19. junij 2017 ob 21:23
London/Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Začela so se pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Unije. Na prvem sestanku je bil sklenjen dogovor o organizaciji in prioritetah. Glavna prednostna naloga bo odpraviti negotovosti v povezavi s pravicami državljanov.

Pogajanja o brexitu bo v imenu Evropske unije vodil Francoz Michel Barnier, na britanski strani pa bodo vse niti v rokah ministra za brexit Davida Davisa. Oba sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno. Gre za stara znanca iz pogajanj o amsterdamski pogodbi v devetdesetih letih, ko sta bila vsak za svojo državo pristojna za evropske zadeve.

Dogovorili so se o datumih, organizaciji in prioritetah, je poudaril Barnier, ki je omenil tri pogajalske kategorije: o pravicah državljanov, finančni poravnavi in drugih ločitvenih vprašanjih.

Struktura pogajanj bo takšna, da se bodo pogajali en teden na mesec, preostali čas pa bodo pripravljali stališča in jih izmenjevali, je še pojasnil Barnier. "Pošten dogovor je mogoč in občutno boljši kot noben dogovor," je izpostavil. Zatrdil je, da bo delal z Združenim kraljestvom, ne proti njemu.

Davis je medtem sporočil, da bo britanska premierka Theresa May na vrhu EU-ja ta konec tedna predstavila osvežena britanska stališča, čez teden dni pa naj bi objavili tudi podroben dokument s stališči, ki bo britansko izhodišče za dogovor. Na očitke britanskih novinarjev, da je privolil v vse predloge EU-ja glede strukture in prioritet pogajanj ter ali je to zgodnje znamenje šibkosti, je Davis odgovoril, da ni pomembno, kako začneš, temveč kako končaš pogajanja.

Sedemindvajseterica enotna
Sedemindvajseterica držav članic, ki ostajajo v EU-ju, je napovedala, da se bo pogajala enotno. Stališča bodo članice usklajevale v delovni skupini, v kateri je po en delegat iz vsake države. Slovenijo bo zastopal Marko Makovec, ki je bil do zdaj zunanjepolitični svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja. Premier Miro Cerar je pred kratkim poudaril, da bo za Slovenijo v pogajanjih zelo pomembno doseči dober dogovor o finančnih obveznostih Velike Britanije.

Pogajanja bodo potekala v angleščini in francoščini na sedežu Evropske komisije.

Nekaj dni pred predvidenim začetkom pogajanj sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble poudarila, da vrata Unije ostajajo odprta, če bi si Britanci premislili. Vendar pa je nato Davis dan pred odhodom v Bruselj poudaril, da prihaja z jasnim sporočilom: "Odhajamo iz EU-ja."

Davis je pred začetkom pogajanj še poudaril britansko željo, da obe strani pogajanja končata močni, sposobni širiti skupne evropske vrednote in voditi v svetu ter odločni zagotavljati varnost državljanov. "Pred nami je dolga pot, a cilj je jasen - globoko in posebno partnerstvo Velike Britanije in EU-ja. Dogovor, kakršnega zgodovina ne pozna," je poudaril.

"Iskreno in pragmatično"
Britanski finančni minister Philip Hammond je v petek napovedal, da bo Velika Britanija pogajanja začela v "duhu iskrenega sodelovanja" in s "pragmatičnim pristopom", poudarek pa bo na zaščiti delovnih mest, gospodarske rasti in blaginje. Po njegovih besedah bodo skušali najti rešitve, sprejemljive tako za Britance kot za 27 članic EU-ja. Britanska premierka Theresa May napoveduje "čisti brexit", torej popolno ločitev od struktur Evropske unije, vključno z izstopom iz enotnega evropskega trga.

Temeljno načelo pogajanj je postopen pristop: najprej bi dorekli temeljna vprašanja, nato bi se pogovarjali o prihodnjih odnosih. Končni dogovor naj bi dosegli do marca 2019, dve leti po sprožitvi ločitvenega postopka.

3,2 milijona državljanov EU-ja živi na Otoku
Prva faza pogajanj, v kateri želi Unija doreči tri ključna vprašanja – pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku –, naj bi bila končana konec tega leta oziroma na začetku prihodnjega. Medtem ko britanski politiki grozijo, da se sploh ne bodo pogajali, če bo Unija zastopala pretrda stališča do finančne poravnave, Barnier poudarja, da je njegov cilj uspeti.

Obe strani se strinjata, da je v ospredje treba postaviti pravice 3,2 milijona državljanov 27 članic Unije, ki živijo v Veliki Britaniji, in 1,2 milijona Britancev, ki živijo v EU-ju. Gre tudi za pravice tistih, ki so živeli na Otoku in imajo še vedno določene pravice, na primer pokojninske. EU želi državljanom zagotoviti vseživljenjske pravice. Pri tem izpostavlja, da ne gre samo za pravico do prebivališča, ampak tudi za dostop do trga dela, izobraževanja in zdravstvenega varstva, za priznavanje diplom in druge.

Kdo mora plačati komu?
Druga prioriteta je občutljivo vprašanje finančne poravnave. O finančnih obveznostih Velike Britanije krožijo v javnosti različne številke, od 60 milijard do okoli 100 milijard evrov. Barnier je večkrat poudaril, da ne gre za kazen ali izstopni davek, temveč za spoštovanje obveznosti, ki jih je Velika Britanija sprejela kot članica EU-ja in jih mora poravnati.

Davis po drugi strani vztraja, da Britanija ne bo plačala 100 milijard evrov, in EU obtožuje, da igra "grobo in nepopustljivo". Po njegovih besedah se bo britanska vlada držala pravnih in mednarodnih obveznosti za plačilo, kar pa ne bo vsebovalo le zadev, ki si jih želi Evropska komisija. Finančne obveznosti Velike Britanije se ne končajo z njenim izstopom, saj lahko določeni programi iz večletnega proračuna 2014-2020 trajajo še tri leta po koncu večletnega okvira, na primer v okviru kohezijske politike.

Meja med Irsko in Severno Irsko
Tretja ključna tema so nove zunanje meje EU-ja, zlasti meja med Irsko in Severno Irsko. Glede te se je vrh povezave konec aprila v smernicah zavzel za rešitev, s katero bi se izognili strogi ureditvi na meji. V posebni izjavi je vrh tudi potrdil, da v primeru združitve irskega otoka, ki obstaja v okviru mirovnega dogovora o Severni Irski, združen otok ostaja v EU-ju. Smernice vključujejo tudi pravico Španije, da ima besedo glede kakršnega koli dogovora med Veliko Britanijo in EU-jem v povezavi z Gibraltarjem.

Dialog o rešitvah za vprašanja v povezavi z irskim otokom bosta začela namestnika glavnih pogajalcev, Sabine Weyand in Olly Robbins, pri čemer bo v ospredju zaščita velikonočnega dogovora in zagotovitev čim bolj nevidne meje.

Takšna opredelitev prednostnih nalog je takoj sprožila očitke, da je vprašanje meje na otoku drugorazredno, a sta oba pogajalca to odločno zanikala. Zatrdila sta, da je ravno obratno in da je to izjemno občutljivo in tehnično zahtevno vprašanje, ki terja posebno obravnavo.

Do oktobra prihodnje leto naj bi bil izstopni dogovor popolnoma dorečen, tako da bi ostalo še okoli pet mesecev za izvedbo vseh postopkov za potrditev tega dogovora, ratifikacij v članicah in Veliki Britaniji. V tem času bi se nadaljevali pogovori o prihodnjem odnosu.

Pisala se bodo nova pravila
Skrajni rok za dosego končnega dogovora je marec leta 2019, dve leti po tem, ko je Velika Britanija sprožila ločitveni postopek. Čeprav pogodba EU-ja predvideva dveletno obdobje za pogajanja o pogojih izstopa, bi lahko ta trajala mnogo dlje, opozarjajo poznavalci. Nihče namreč ne ve, kako bo postopek potekal, saj 50. člen Lizbonske pogodbe ni bil še nikoli uporabljen.

Velika Britanija, ki je v tedanjo Evropsko skupnost vstopila leta 1973, bo prva država članica, ki bo izstopila iz povezave.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 19.06.2017 ob 10:04
RJSlo
Kar se tiče izstopa naj gredo takoj ven. Ven pa naj gredo Angleži, Angležinje pa lahko ostanejo.

Zdi se mi, da Angležinj res ne bo nihče pogrešal
borut-blas
# 19.06.2017 ob 09:56
angleži so podarili slovensko primorsko italiji za vstop italije v prvo svetovno vojno proti nemcem in avstrijcem
kot potomec zamejskih slovencov, ki so morali bežati pred italijani in izgubili velik del premoženja želim angleškim imperijalistom, da se jim vrne vse zlo, ki so ga povzročili na svetu z obrestmi
frlekin
# 19.06.2017 ob 10:24
Adijo pa zdrava ostani.
SpicyWeiner
# 19.06.2017 ob 10:23
smajček
Tole bo še ekstra zanimivo.. kdo pa bo denar zdaj dal v žakelj, ko ne bo prilivov iz ene najmočnejših ustavnovnih članic EU? Ni samo, da vrnejo kar so dobili.. moramo tudi nekje nadomestiti.. tole bo velik še nesluten vpliv na vse institucije in velik pritisk na druge največje članice.. če bi izstopili MI, EU še vetra nebi začutila.. če pa gre ven Anglija pa to pomeni velik razkol v Bruslju.. sedaj se šele začenja bitka dveh polov.. vso srečo!

Razkole v EU je vedno povzročala ravno VB..
oziris.va
# 19.06.2017 ob 09:33
Ti pogovori se bodo vlekli v nedogled.
Tomazzzinho
# 19.06.2017 ob 12:19
Če nekdo enostransko prekine pogodbo, plača pogodbeni kazen, če pa je v slabšem pogajalskem položaju, pa ga nasprotna stran lahko še dodatno zvije. Upam, da ne bo popuščanja. Naj plačajo. Ko bodo pa hotli nazaj, naj pa spet plačajo.
acoschwanz
# 19.06.2017 ob 11:11
Populizem lahko drago stane..
Churchill W.
# 19.06.2017 ob 17:19
@smajček
kdo pa bo denar zdaj dal v žakelj, ko ne bo prilivov iz ene najmočnejših ustavnovnih članic EU

Smajček,
veš včasi je bolje premisliti predno se pametuje...VB NI BILA NIKOLI ustanovna članica. V EU je vstopila šele leta '73, po večletnih blokadah s strani Francozov (upravičenih, saj so že takrat pogojevali vstop s svojimi zahtevami).
In NISO dajali samo v žakeljček! So tudi dobili nekaj iz tega žakeljčka.

Tako na hitro in razumljivo vsakemu....z izstopom bo London City pobegnil na kontinentalni del EU-ja. Izgubili bodo mnogo samo na račun tega. Posledično pa, tudi če se LOndon City preseli v EU "davčno oazo" Luxemburg, bo EU kot celota imela od tega več kot ima danes od LondonCity-a.
Kot drugo....s čim pa je VB samozadostna?
S prehrano sigurno ne, tako da bodo uvažali. Res da imajo precej "kredita" v državah Commonwealth-a, ampak to ne pomeni, da bo uvoz prehrambenih izdelko zato cenejši. Pot iz Indije je dražja kot iz Grčije npr. in s tem so povezani strosški. Uvoz iz EU pa ne bo več tako "poceni" kot je sedaj.
Druga industrija?
Avtomobilsko imajo v rokah Nemci....bodo selili proizvodnjo....ceneje, ugodneje....itd.
Kaj preostane še velikim?
Silicon Valley - ga ima že ZDA, dvomim, da lahko naredijo svojega, ki bo boljši.

VB je mnogo več kot London in ostala večja mesta, ki so prepletena z bančnim sektorjem. V večini je izven prestolnice in velemest carica še vedno ovca in krava. Za ovce in krave pa so dobivali kar solidne denarce iz žakeljčka v katerga ne bodo več dajali.
Vongobongo
# 19.06.2017 ob 10:53
Belief

Se penzionisti nevejo tega, saj danes svet ni isti kakor takrat ;)
Belief
# 19.06.2017 ob 10:51
Velika Britanija, ki je v tedanjo Evropsko skupnost vstopila leta 1973, bo prva država članica, ki bo izstopila iz povezave.

skratka, razen penzionistov nihče ne ve, kako je ne-biti v EU. vključno z direktorji in vrhnjim menedžmentom v praktično vseh britanskih podjetjih...
fiston
# 19.06.2017 ob 17:32
Heh. Leto dni po referendumu se šele začnejo pogajanja, ki trajajo 2 leti, pa se potem lahko še podaljšajo....
No jaz sem prepričan, da se v 2 letih ne bodo nič zmenili. Dvomim, da bi bili tukaj bolj učinkoviti kot so drugače.
Belief
# 19.06.2017 ob 11:00
ja... dejansko na nobenih odgovornih položajih nimajo nikogar, ki bi se mu vsaj malo sanjalo, kam grejo. le kaj gre lahko narobe...
Isao
# 19.06.2017 ob 10:45
Nobenega brexita ne bo.
sportivko
# 19.06.2017 ob 09:48
Kakšne bodo pa cene storitev mobilne telefonije v Angliji? Po uredbi EU kot je bilo to zdej dogovorjeno ta mesec, al so britanci zdej poglavje za sebe tko kot Švica?
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 21:21
Ravno to me je zanimalo. Kaj po dveh letih? Sicer pa zanimiv pomislek @belief. Je pa res, da tudi pri nas nihce ni imel izkusnje z izgubo jugoslovanskega trga, pa smo vseeno speljali situacijo.
AM
# 19.06.2017 ob 11:27
Kaj bo s Škotsko ?
Majora
# 19.06.2017 ob 10:46
Jaz se bojim uvoznih dajatev pri naročanju izdelkov iz VB. Pri njih opravim precej nakupov.
politik kritik
# 19.06.2017 ob 09:51
Neumnost. Ampak bodo ze spoznali... nimas kaj, osel mora it na led.
RJSlo
# 19.06.2017 ob 09:50
No ja. Kar se tiče denarja naj vrnejo vse. Imeli so nekakšen posebni rabat. Kar se tiče izstopa naj gredo takoj ven. Ven pa naj gredo Angleži, Angležinje pa lahko ostanejo.
mstrgar1
# 19.06.2017 ob 09:44
Kolk opletate s tem fakesitom. Toliko besed, jasno pa je, da elita pelje svojo zgodbo mirno dalje. V popolno centralizacijo odločanja in absolutno dominanco nad odločitvami vsakega posameznika (transhumanizem)
veza
# 21.06.2017 ob 22:13
Prej bo EU razpadla kot se bodo končala ta pogajanja!
POTROSNIKF
# 20.06.2017 ob 18:34
@Majora
Jaz se bojim uvoznih dajatev pri naročanju izdelkov iz VB. Pri njih opravim precej nakupov.


Jaz tudi opravim kar nekaj nakupov. Upam da bodo lastniki podjetje preselili v EU...
johann
# 20.06.2017 ob 15:18
Premier Miro Cerar je pred kratkim poudaril, da bo za Slovenijo v pogajanjih zelo pomembno doseči dober dogovor o finančnih obveznostih Velike Britanije.

To je le pobožna želja EU-ja. Bolje bi bil, če bi EU namesto tega vztrajala pri prostem pretoku ljudi.
Belief
# 19.06.2017 ob 14:31
Kakšne bodo pa cene storitev mobilne telefonije v Angliji? Po uredbi EU kot je bilo to zdej dogovorjeno ta mesec, al so britanci zdej poglavje za sebe tko kot Švica?

zaenkrat so še vedno del EU tako da zadeva ostane takšna kot je. če bo do marca 2019 sklenjen dogovor, da področje ostane urejeno tako kot je sedaj bo ostalo tako kot je sedaj. če dogovora ne bo (cliff-edge, prepad), pa bodo računi verjetno po starih tarifah (seprav z lahkoto nekaj 100 evrov v enem tednu dopusta) dokler se pač ne bomo na novo zmenili kako pa kaj...
Trubadur
# 19.06.2017 ob 11:56
poudarek pa bo na zaščiti delovnih mest, gospodarske rasti in blaginje

vsi govorijo eno in isto.. enim uspe uresničiti svoje besede, enim ne (npr. slovenskim politikom)
Belina
# 19.06.2017 ob 11:37
https://www.theguardian.com/technology/2
017/may/07/the-great-british-brexit-robbery-hijacked-democracy
smajček
# 19.06.2017 ob 10:14
Tole bo še ekstra zanimivo.. kdo pa bo denar zdaj dal v žakelj, ko ne bo prilivov iz ene najmočnejših ustavnovnih članic EU? Ni samo, da vrnejo kar so dobili.. moramo tudi nekje nadomestiti.. tole bo velik še nesluten vpliv na vse institucije in velik pritisk na druge največje članice.. če bi izstopili MI, EU še vetra nebi začutila.. če pa gre ven Anglija pa to pomeni velik razkol v Bruslju.. sedaj se šele začenja bitka dveh polov.. vso srečo!
samogledam
# 19.06.2017 ob 09:47
Lobiji privatizirajo Anglijo...a jih bodo od vzadaj zje...muslimani. Drzava na papirju.
MZ
# 20.06.2017 ob 07:43
Namesto, da kritiziramo odločitev Velike Britanije, se raje vprašajmo, kako reformirati EU tako, da ne bo nihče več razmišljal o izstopu - kar je možno tako, da se bo vsak počutil zaželenega. Seveda je to zdaj, ko so nekatere države članice, pa tudi bruseljski oligarhi prepričani, da so večvredni, misija nemogoče.

Torej...če kdo meni, da je pravi odgovor Združene države Evrope najbrž laže samemu sebi, saj smo v neki podobni tvorbi že bili in iz določenih razlogov iz nje tudi odšli (pa so nam nekako tako, kot zdaj Britancem, tudi centralisti vpili, da bomo po izstopu jedli travo).

Namesto tega bi bilo bolje ohraniti skupni trg in morda še kaj, ostalo pa naj se vrne v pristojnost držav. Ne more namreč neka država odločati o zadevah druge države...da o birokratih, ki so itak bolj odmaknjeni od realnosti niti ne govorimo. Vse tlačiti v neko kopito tako, da na koncu ne ustreza nikomur, se je že pokazalo kot nesmiselno.
mb128
# 19.06.2017 ob 10:14
Hm, končno se začenja ločitev, klasična ločitev! Torej folk pričakujte da se bo javno opralo ogromno umazanega perila. Zelo zanimivo bo namreč brati britanske, eu pa tudi druge medije! Hja folk začenjajo se zlati časi za navaden folk, ki bo zaradi te ločitve vsaj potencialno prišel do informacij do katerih ne bi drugače prišel nikoli! Jep folk v naslednjih mesecih vam toplo priporočam, da čimbolj pozorno berete, poslušate in gledate predvsem tuje medije ker naši žal, po stari navadi tako ali tako nič ne povedo ali pa nam posredujejo neko podrobnost z katero si nimaš kaj za počet če ne spremljaš tujih medijev!
kromo-som
# 19.06.2017 ob 15:28
Zgodovina se bo pisala, ko se bo EU resetirala in bo v njej spet prostor za UK. Zdaj se piše sramota sedanje bruseljske in ostale evropske politične garniture, ki Evropejcem pripravlja usodo ameriških Indijancev.
zenga.zenga
# 19.06.2017 ob 12:03
Pisala se bo zgodovina - začenjajo se pogovori o brexitu
------------------------
ah ne zdaj patetizirati eno navadno odločitev , ki ne bo ničer doprinesla ali odnesla zahodno dekadentnemu svetu . Čisto vseeno je namreč ali bo evropa skupaj ali narazen - zahodni svet je tako ali tako na robu izumrtja - tu se ne da nič storiti ...
in Bac ill
# 19.06.2017 ob 10:06
Kmalu bo šla za njimi še zahodna Evropa. Mi pa tja, kamor spadamo.
BACK
# 19.06.2017 ob 09:11
Vrenjo naj vse, kar imajo za vrnit,ker so neto prejemniki bili...do zadnjega centa. Pol se pa mente naprej, kako boste trejdal.
Kazalo