Mišković je bil leta 2007 v izboru revije Forbes med tisoč najbogatejšimi na svetu. Foto: EPA
Mišković je bil leta 2007 v izboru revije Forbes med tisoč najbogatejšimi na svetu. Foto: EPA
Delta
Delta zaposluje več kot 7.000 ljudi. Foto: EPA

Mišković je po razpadu Jugoslavije ustvaril trgovinski, zavarovalniški in nepremičninski imperij, ki mu je omogočil, da postane najpremožnejši človek v Srbiji in eden najbogatejših na Balkanu. Dolgo je veljal za nedotakljivega, predvsem zaradi svojih dobrih povezav s politiki, zato je bila njegova aretacija decembra lani za številne presenečenje.

Z lastnikom družbe Delta na zatožni klopi želi srbska vlada dokazati, da je odločena obračunati s korupcijo v državi pred začetkom pristopnih pogajanj z Evropsko unijo predvidoma januarja prihodnje leto.

68-letni Mišković je skupaj s sinom Markom in še z nekaj sodelavci obtožen, da je z zlorabo položaja med privatizacijo oškodoval cestna podjetja za več kot 150 milijonov evrov in državni proračun z utajo davkov opeharil za več kot štiri milijone evrov.

12 milijonov evrov za varščino
Odmevno sojenje spremljajo številne novinarske ekipe. Na sodišče je srbski tajkun prišel v spremstvu pravnih strokovnjakov in odvetnikov iz ZDA, Velike Britanije in Nemčije, ki jih je najel.

"Obtožnica je obširna, a ko jo prebereš do konca, vidiš, da v njej ni očitanega nič nezakonitega ali nemoralnega," je dejal britanski odvetnik Ian Forrester iz Miškovićeve obrambe.

Miškovića so julija letos izpustili iz pripora po tem, ko je njegova družba položila 12 milijonov evrov varščine.

V Delti, ki zaposluje več kot 7.000 ljudi in naj bi letos poslovala s 700 milijoni evrov prihodkov, zanikajo kakršne koli nepravilnosti.

Na čelo pregona korupcije se je postavil podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić, vodja največje koalicijske stranke in po mnenju številnih najvplivnejši politik v Srbiji.

Vučić odločen
V televizijskem pogovoru je v četrtek napovedal nove aretacije, s čimer hoče po ocenah poznavalcev poslati jasen signal domači in tuji javnosti, da mu verjamejo, ko govori, da pred roko pravice ni več nedotakljivih.

A politični komentator Petar Lazić je vseeno skeptičen, kako globoko bo vlada zakopala v težavo korupcije. "To ni somrak srbskih tajkunov," je dejal in pojasnil, da se bodo bogataši s sumljivim poreklom premoženja spremenili v vzorne državljane, ki bodo delali in vlagali zakonito. "Samo ne sprašujte jih, kako so zaslužili svoj prvi milijon," je še dodal.