Na Kitajskem je kajenje malodane družabni ritual in ga je kot takega težko izkoreniniti. Foto: Reuters
Na Kitajskem je kajenje malodane družabni ritual in ga je kot takega težko izkoreniniti. Foto: Reuters

Aktivisti, ki se borijo proti cigaretam, si že leta prizadevajo za strožjo protikadilsko zakonodajo na Kitajskem, po Pekingu pa naj bi podobne ukrepe zdaj sprejeli še po nekaterih drugih večjih mestih.

Po novem zakonu bo moral vsak, ki ga v prestolnici zalotijo pri kajenju na omenjenih krajih ter v bližini šol in bolnišnic, plačati 200 juanov kazni (30 evrov). Trenutno ta kazen znaša zgolj 10 juanov (1,5 evra), pa še ta je le redko izrečena. Kdor bo zakon kršil najmanj trikrat, bo poimensko izpostavljen na vladni spletni strani, podjetjem, ki kajenja v svojih prostorih ne bi zajezila, pa grozi kazen do 10.000 juanov (1.480 evrov).

"Osebje v restavracijah je dolžno, da skuša ljudi odvrniti od kajenja," pravi Mao Čunan iz Komisije za nacionalno zdravje in načrtovanje družine. "Če ne bodo poslušali zlepa, potem bodo oblasti proti njim vložile obtožnico." Vlada bo po novem zakonu prepovedala tudi prodajo cigaret po trgovinah, ki so od vrtcev in osnovnih šol oddaljene do 100 metrov.

Uveljavljanje do zdaj ohlapno
Kajenje je na Kitajskem velik zdravstveni problem: kadilcev je kar 300 milijonov, na milijone je izpostavljenih pasivnemu kajenju, zavojček cigaret pa stane manj kot evro. Parlament je prejšnji mesec sprejel zakonodajo, ki prepoveduje oglaševanje tobaka v množičnih medijih, na javnih krajih, na javnih prevoznih sredstvih in na prostem. Mnoga kitajska mesta so prepovedala kajenje na javnih mestih na prostem, a je uveljavljanje zelo ohlapno.

Po Pekingu zdaj visijo živo rdeči transparenti, običajno rezervirani za vladne slogane, zdaj pa z njimi širijo protikadilsko propagando. Prestolnica je vzpostavila tudi vročo linijo, na kateri sprejemajo prijave proti kršiteljem. Da misli Kitajska tokrat zares, kaže tudi višja obdavčitev tobačnih izdelkov. In čeprav aktivisti menijo, da je še vedno prostor za še strožje ukrepe, pa so za zdaj z novo zakonodajo zadovoljni.