Iskanje pogrešanega malezijskega letala traja že več kot mesec dni. Foto: EPA
Iskanje pogrešanega malezijskega letala traja že več kot mesec dni. Foto: EPA

Koordinator iskalne akcije v Indijskem oceanu, Angus Houston, je v petek zjutraj sporočil, da je akustična analiza signalov pokazala, da zadnjega, petega signala, ki so ga zaznali v četrtek, najverjetneje nista oddali črni skrinjici že več kot mesec dni pogrešanega malezijskega letala.

Houston je ob tem dodal, da tako ne morejo govoriti o večjem preboju pri iskanju letala malezijske letalske družbe Malaysian Airlines. "Glede na podatke, ki jih imamo, ne moremo govoriti o večjem preboju pri iskanju leta MH370," je povedal Houston in tako odgovoril na poročanja nekaterih medijev, ki so že pisali, da naj bi iskalci našli črni skrinjici.

Na pomoč prihaja tudi daljinsko vodena podmornica
Iskanje ostankov letala se nadaljuje, avstralska ladja Ocean Shield pa bo še naprej iskala morebitne signale s pogrešanega letala. Edina težava so baterije na črnih skrinjicah, ki so morda že ugasnile, saj se je njihov 30-dnevni rok delovanja iztekel 7. aprila, a običajno baterije sicer delujejo tudi dlje. Houston je ob tem povedal, da se bodo na ladji Ocean Shield odločili, ali si bodo pri iskanju pomagali tudi z daljinsko vodeno podmornico, kar bi lahko trajalo več dni.

Medtem je avstralski premier Tony Abbott novinarjem na Kitajskem povedal, da so oblasti zelo optimistične, da jih bodo signali, ki so jih zaznali ta teden, pripeljali do črnih skrinjic pogrešanega letala. Ni pa jasno, ali se je Abbott nanašal na štiri signale, ki so jih zaznali ta teden, ali tudi na petega, za katerega se je izkazalo, da ni bil pravi.

Nešteto vprašanj, nič odgovorov
Letalo boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines je bil z 239 ljudmi 8. marca na krovu na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Po približno uri letenja je izginil, za njim se je izgubila vsaka sled, preiskovalci pa že več kot mesec dni iščejo odgovore na številna vprašanja. Ugotovili so, da je letalo po vsej verjetnosti strmoglavilo v Indijskem oceanu, a še niso našli nobenih ostankov. Največ, kar jim je uspelo dobiti, je nekaj signalov, ki so jih pripisali črnima skrinjicama.