Ganzuri je na novinarski konferenci deloval zelo nesproščeno. Foto: EPA
Ganzuri je na novinarski konferenci deloval zelo nesproščeno. Foto: EPA
Protestniki so se na trgu Tahrir zadrževali tudi po sončnem zahodu. Foto: EPA
Egipčani zahtevali odstop vojaškega sveta

Na svoji prvi novinarski konferenci po imenovanju za novega premierja je Ganzuri dejal, da mu je vrhovni vojaški svet podelil "vsa pooblastila" pri oblikovanju vlade in izvajanju nalog.

"Predsednik republike je prejšnjim vladam v preteklih 60 letih dal številna pooblastila," je dejal, a ob tem pojasnil, da so njemu dali "veliko večja pooblastila".

Po njegovih besedah bo glavno vodilo pri oblikovanju nove vlade "javno dobro, ne glede na politično pripadnost". Vse je sicer opozoril, da mu nove vlade ne bo uspelo sestaviti do parlamentarnih volitev, ki se bodo začele v ponedeljek.

Ganzuri je še priznal, da je bil zanj "velik izziv" sprejeti položaj premierja v času političnih napetosti, ki pretresajo Egipt. 78-letni premier je sicer na svoji prvi novinarski konferenci, katero je prenašala televizija, deloval nesproščeno, iskal prave besede in med govorom večkrat obmolknil.

Al Ganzuri je vodil vlado med letoma 1996 in 1999, v času vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.

Baradej med protestniki
Na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice se je v petek znova zbralo na desettisoče protestnikov, ki so vrhovnemu vojaškemu svetu glasno sporočali: "Odidi, odidi!"

Protestnikom na trgu se je danes pridružil tudi eden najvidnejših opozicijskih voditeljev v Egiptu, nekdanji generalni sekretar IAEA-ja in Nobelov nagrajenec za mir, Mohamed El Baradej.

Imam Šejk Mazhar Šahin, ki je vodil molitev na trgu, je vojaški vrhovni svet ob tem pozval k predaji oblasti civilni vladi narodne rešitve in zatrdil, da bodo demonstranti na Tahrirju vztrajali do izpolnitve svojih zahtev.

Pozivi tudi iz ZDA
Da je treba prenos oblasti na civilno vlado izvesti čim prej, so egiptovske vojaške oblasti danes pozvale tudi ZDA. Obenem so v Beli hiši opozorili, da mora biti ta prenos "pravičen in vključujoč" ter da mora odgovoriti na legitimne zahteve egiptovskega ljudstva.

Bela hiša se je odzvala, potem ko je vrhovni vojaški svet oblikovanje nove vlade v četrtek poveril Al Ganzuriju.

Spopadi med varnostnimi silami in protestniki, ki že teden dni množično zahtevajo čim hitrejšo vzpostavitev civilnih oblasti v državi, so doslej po navedbah ministrstva za zdravje zahtevali 41 življenj, od tega 36 samo na Tahrirju.

Ob glasnih očitkih, da so policisti nad demonstranti uporabili čezmerno silo, je državno tožilstvo danes sprožilo preiskavo, v kateri naj bi se osredotočilo na trditve, da je policija uporabila posebej močno mešanico solzivca.

Egipčani zahtevali odstop vojaškega sveta