Svet
Aleksis Cipras in Zoran Zaev
Premierja bi lahko dogovor podpisala v nekaj dneh. Foto: Reuters
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je pozdravilo dogovor med Atenami in Skopjem in izrazilo pričakovanje "konkretnega in brezpogojnega napredka na evroatlantski poti" nekdanje jugoslovanske republike. Na MZZ-ju so dogovor označili za "zgodovinskega" in opozorili, da je ključno, da se ga spoštuje in tudi udejanji. Na MZZ-ju pričakujejo, da bo junijski Evropski svet sprejel "povsem jasno in brezpogojno odločitev" o začetku pogajalskega procesa za članstvo Makedonije v EU-ju, odločilen korak naprej pa pričakujejo tudi pri včlanitvi v Nato.
Aleksis Cipras
Cipras je dejal, da dogovor izpolnjuje vse grške pogoje. Foto: Reuters

Dodaj v

Zaev: Novo ime je Republika Severna Makedonija

Sporazum o imenu naj bi bil podpisan v nekaj dneh
12. junij 2018 ob 12:50,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 21:40
Atene/Skopje - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Grški premier Aleksis Cipras je sporočil, da sta Grčija in Makedonija dosegli dogovor o imenu slednje in tako končali 27-letni spor, makedonski premier Zoran Zaev pa je kmalu zatem povedal, da bo novo ime Republika Severna Makedonija.

"Vesel sem, ker smo dosegli dober dogovor, ki izpolnjuje vse pogoje grške strani," je grškemu predsedniku Prokopisu Pavlopulosu dejal Cipras. Cipras je še dejal, da dogovor upošteva zahtevo Grčije, da je novo ime Makedonije sestavljeno in da vsebuje geografski označevalec.

Na novinarski konferenci v Skopju je nato Zaev dejal, da se bo njegova država od zdaj imenovala Republika Severna Makedonija in ne več Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, pod katerim je bila sprejeta v Združene narode. Novo ime makedonske države bo imelo univerzalno uporabo, natančneje pa bodo to določili v ustavi, je povedal.

Kot je dejal Zaev, bo dogovor zagotovil nacionalno identiteto in napredovanje države. Dogovor predvideva tudi potrditev makedonskega jezika brez posebne opombe, da gre za slovanski jezik, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še povedal makedonski premier.

Grški mediji poročajo, da naj bi sporazum o tem uradno podpisali konec tega tedna, najverjetneje v soboto, ob Prespanskem jezeru. Dogovor naj bi nato najprej ratificiral makedonski parlament, nato pa bi jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Če bo predlog potrjen, bi potem v ta namen spremenili tudi makedonsko ustavo, je še pojasnil Zaev. "To priložnost bi morali hrabro in smelo izkoristiti. Ne želimo porazov, ampak zmage. Imamo zgodovinsko priložnost za rešitev spora med Grčijo in Makedonijo," je dejal in izrazil prepričanje, da bo referendum uspel.

Cipras: Ključna sprememba makedonske ustave
Cipras pa je v izjavi za grško televizijo med drugim pojasnil še, da je za Grčijo ključna sprememba makedonske ustave. "Najpomembneje je, da bodo v ustavi spremenili elemente, ki so povzročali nesporazume. Še posebej je pomembno, da bo ta sporazum zagotavljal kulturno dediščino in dediščino grške Makedonije, saj je v zgodovini prihajalo do številnih poskusov, da bi prevzeli grško dediščino Makedonije," je dejal.

Ko bo Makedonija spremenila ustavo, bo dogovor ratificiral tudi grški parlament. "Ta dogovor morajo najprej uresničiti naši sosedje, tako da bomo lahko nadaljevali," je dejal grški premier.

Deblokada že po ratifikaciji
Naj bi pa vlada v Atenah že po ratifikaciji dogovora v makedonskem parlamentu sprostila blokado začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU-jem. Vstop v Nato pa bi Atene podprle šele po ustrezni spremembi makedonske ustave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dogovor pozdravila tako EU kot Nato
Zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je v odzivu navedla, da je bila perspektiva EU-ja za Zahodni Balkan "ključna spodbuda za dosego dogovora v duhu dobrega sodelovanja med sosedami".

"Zdaj se veselimo, da bo Svet EU-ja sprejel naša priporočila s 17. aprila o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo v juniju. To ni samo zasluženo priznanje pomembnih reformnih rezultatov države, ampak bo tudi bistveno prispevalo k polni uresničitvi dogovora v interesu obeh držav, regije in naše Unije v celoti," je v sporočilu za javnost med drugim zapisala Federica Mogherini.

Čestitke Ciprasu in Zaevu je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Držim pesti. Hvala vama, da je nemogoče postalo mogoče," je zapisal na Twitterju.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo in član poslanske trojke, ki je posredovala v notranjepolitičnem sporu v Makedoniji, Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), je presodil, da sporazum, "utrjuje pot do izboljšanih in bolj produktivnih odnosov in predstavlja pomemben prispevek k stabilnosti Jugovzhodne Evrope". Kot je dodal, je zdaj "ključnega pomena, da dogovor podpre široka večina političnih strank in javnost obeh držav".

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dogovor označil za "zgodovinskega", po njegovih besedah pa je ta spor "predolgo vplival na regijo". Obe državi je pozval k uresničitvi sporazuma. "To bo Skopje postavilo na pot proti članstvu v Natu in pomagalo pri utrditvi miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu," je dodal.

Evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn je v odzivu dejal, da bi lahko rešitev spora o imenu Makedonije pomenila spodbudo za celotno območje. Kot je še dejal, na rešitev čaka kot "oče, ki pričakuje otroka".

Zadovoljstvo je izrazil tudi posebni odposlanec ZN-a Matthew Nimetz, ki je več kot dve desetletji posredoval pri reševanju spora. Izrazil je prepričanje, da bo dogovor vodil v krepitev odnosov med obema narodoma. Ocenil je še, da gre za dogovor, ki ne bo koristil le obema državama, ampak tudi širši regiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Spor od leta 1991
Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu Makedonije traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 12.06.2018 ob 13:31
Dobro so se Makedonci zdilal. Sever je povsod na Balkanu (pa tudi drugje po Sredozemlju) bolj razvit od juga.
evaevi
# 12.06.2018 ob 14:35
ko so vsi vpleteni zadovoljni z rešitvijo, je pa to super, takorekoč genialna rešitev.
Rasta75
# 12.06.2018 ob 15:41
V čem je sarkastična pripomba, da se bo Severna Makedonija čez 25 let itak preimenovala v Vzhodno Albanijo, v nasprotju s pravili komentiranja? Sem se lepo držal teme, pa tudi sovražen nisem bil.
kotzi
# 12.06.2018 ob 13:39
no ja..ni slabo...ni slab dogovor
vladarsvemira
# 12.06.2018 ob 18:34
Albadonija.
REsnica
# 12.06.2018 ob 18:23
Če smo iskreni, niso niti severni makedonci niti grki lastniki starih makedoncev. Oboji pa so njihovi bolj ali manj oddaljeni potomci. Pravih makedoncev aleksandra velikega pač ni več.
GeorgeB
# 12.06.2018 ob 14:00
@Joker

Makedonska Švica (Švajcarska)... to bi bilo najbolje.
cycoII
# 12.06.2018 ob 19:40
Ma, jaz jih bom klical Makedonce še naprej. Se vidimo v EU.
a.orhidejca
# 12.06.2018 ob 17:17
Makeondska Albanija pa mir.
Aardvark
# 12.06.2018 ob 19:50
Severna Makedonija lepo zveni. Sem zadovoljen, upam da Makedonci tudi. Ime je kompromis, s katerim obe strani lahko shajata.
Ampak Makedonci so zame še vedno Makedonci, ker tisti v 'južni Makedoniji' so zame Grki.
raintaker
# 12.06.2018 ob 19:44
Bi bilo kar čudno, če bi tole obveljalo. Sliši se kot zmaga Makedoncev. Ne razumem sicer zakaj bi se kdorkoli kregal 25 let, potem pa bi bila rešitev skoraj enaka kot prej...
biberkopf
# 12.06.2018 ob 19:16
a ni bilo ime makedonije svojčas južna srbija?v času kraljevine srbije in jugoslavije.
juventina10
# 12.06.2018 ob 18:25
vzhodna albanija
TOZD
# 12.06.2018 ob 20:34
@Springbok

# 12.06.2018 ob 19:46
Namesto FYROM torej RSM.

Pozor ta tričrkovna kombinajcija je že zasedena: Republica San Marino.


Ne pa RNM.
TOZD
# 12.06.2018 ob 20:32
Lepo, da so se zmenili. To na "brdovitom Balkanu" ni ravno pogost pojav. Imam pa občutek, da bi Zaev sprejel tudi ime Severnomakedonsko-arnavtska konfederacija. Bomo videli čez eno ali dve generaciji.
sas
# 12.06.2018 ob 20:19
Ko bodo pa v EU in Natu pa spremenijo ime v Makedonija ... kot Hrvati ;)
vladarsvemira
# 12.06.2018 ob 18:34
Glavna ovira Makedoniji na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato nikakor ni ime države.
Amur
# 12.06.2018 ob 18:55
Zdaj pa brz v Nato in vsi problemi bodo izginili...
ibn Ghazi
# 12.06.2018 ob 21:17
Republiko lahko poimenujejo tudi Severna Grčija ali pa Južna Slovenija, če jim tako paše in če imajo večino za spremembo ustave. Narodu pa ne morejo spremeniti imena. Za vse normalne bodo vselej ostali Makedonci, kakor sami sebi pravijo.
ElTorro
# 12.06.2018 ob 19:54
Glavna ovira Makedoniji na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato nikakor ni ime države

V bistvu to JE glavna ovira, ker Grčija vztraja, da bo blokirala vstop dokler se ne uredi ime.

Ni pa edina ovira, se strinjam.
nikolamilevski
# 12.06.2018 ob 22:05
Čakajte, bodite malo bolj kritični in raziskovalno usmerjeni.

Za sprememba ustave v Makedoniji potrebujejo vsaj 81 poslanca, Zaev pa jih "ima" največ 70-71.

Potem spremembe mora potrditi še predsednik države. Se pa je izkazalo da zakon o jezikih, ki so ga izvolili pred kratkim, se ne more udejaniti, zato ker ga predsednik ne podpisuje.

Potem je še referendum, na katerem nikakor ni znano kako se bodo volivci odločili.

Dolga je pot, o tem pa vaši novinarji ne pišejo?
Wasabi
# 12.06.2018 ob 18:22
Macedonia - Shqipëria se še kar OK sliši.
Optimist99
# 12.06.2018 ob 22:01
Sicer pa ima veliko Makedoncev in ALbancev ze zdaj bolgarski potni list, vsaj ti ki delajo v EU.
ClarenceVanKuyt
# 12.06.2018 ob 20:13
Izgleda so se res zmenili, trdobučnosti navkljub - kar soliden dosežek. Danes novica številka ena v grških medijih. (Trump in Kim novica številka dva.) Sicer dokler ne bo vse skupaj uradno potrjeno na papirju, ni konec. Potem pa lahko upamo, da se bodo oboji posvetili pomembnim temam, npr. uničenemu gospodarstvu, zmanjšanju stopnje korupcije, ...
oziris.va
# 12.06.2018 ob 21:25
Čez kakšno desetletje ali dve se bodo itak spet preimenovali.
Kmalu bodo Makedonci postali manjšina v svoji državi. Edina opcija jim je, da se nekako priključijo Bolgarom. Ampak ne, ne bodo ... raje bodo častno ...
Krisha
# 12.06.2018 ob 21:18
Stvar ni tako enostavna kot mnogi mislite..
Ce bi makedonija vztrajala na starem.imenu drzave.pomeni da bi jo grcija skoz blokirala.posledicno bi lahko prislo do razpada drzave...zdaj ce vstopijo v nato se najbrz ne bo razklala na makedonski in albanski del..me pa zanima zakaj grki niso probali nagajat titu zarad makedonije
QUENDI
# 12.06.2018 ob 20:17
....sicer je to makedonska zadeva.....a.....,ta naziv namiguje da je Severna Makedonija del ene druge.....kot npr Irska......manjka še načrt o združitvi.......
zigap
# 12.06.2018 ob 19:11
bravo, končno
glasnost
# 12.06.2018 ob 23:20
jaz mislim, da "Makedonija" nima nikakršne pravice do uporabe tega imena.
pa kakšna Severna Makedonija, lepo vas prosim.

kvečjemu je lahko Jugozahodna Bolgarija.


Avstrija pa Južna Nemčija, kajne?
the law1
# 12.06.2018 ob 21:15
No, tudi Cipras je za nekaj koristen
Springbok
# 12.06.2018 ob 21:13
Severna Makedonija me spominja na Severno Korejo.
GoodFella
# 12.06.2018 ob 20:33
Upam, da bo dogovor vzdržal in bo potrjen, ker le to Makedonijo pelje v boljšo prihodnost, v smeri EU in drugih zahodnih integracij, kamor naravno sodi. In kompromis je dober, k RM morajo dodati le Severna, kar spet ne predstavlja žrtvovanja identitete. Da le ekstremisti na obeh straneh ne bodo rušili tega dogovora, do katerega se je prišlo zelo težko.
bleeeee
# 12.06.2018 ob 20:31
Aleluja. Torej samo 27 let.
Roky89
# 12.06.2018 ob 19:52
Bravo. Pa ni bilo tako hudo, ali?
ClarenceVanKuyt
# 13.06.2018 ob 07:12
Gršni narod ne bo sprejel nobene variante, ki vsebuje del grške antične zgodovine, za jezuitsko tvorbo imenovano BJRM.
Zanimiva je tudi etnična pripadnost pogajalcev. Zaev je etnični Bolgar, Cipras pa sefardski Žid.
Najbolj se mudi globalistični kabali, saj je treba na Helmu trajno blokirati interese Rusije in Kitajske, ampak to ne bo uspelo.
Dober troll.

Ne želi si Kitajcev za svetovnega šerifa, ker jim je vseeno za ljudi. Delal sem v firmi, ki so jo prevzeli kitajski lastniki, kmalu po prevzemu so ukinili vse ugodnosti, med drugim prodajno stimulacijo. Vsak normalen delavec, vključno z mano, je šel stran takoj, ko je bilo možno. Oni ne znajo z ljudmi, ne razumejo, da nismo potrošna roba in da se dobro delo dobro plača, tako kot je tradicija na Zahodu.
severnik
# 12.06.2018 ob 21:38
To je prav komično, ko pomisliš, da se na skali vrtimo okrog sonca.

Res pomembno, da je geografsko opredeljeno.
gkrosl
# 12.06.2018 ob 22:58

svyatoslav
# 12.06.2018 ob 21:03
Prijavi neprimerno vsebino
Gršni narod ne bo sprejel nobene variante, ki vsebuje del grške antične zgodovine, za jezuitsko tvorbo imenovano BJRM.
Zanimiva je tudi etnična pripadnost pogajalcev. Zaev je etnični Bolgar, Cipras pa sefardski Žid.
Najbolj se mudi globalistični kabali, saj je treba na Helmu trajno blokirati interese Rusije in Kitajske, ampak to ne bo uspelo.


Ja, na Youtube vse vedo in samo resnico trosijo.
glasnost
# 12.06.2018 ob 22:25
Za mene bo to vedno Makedonija (brez Severna), pa se lahko poturčeni Grki še tako sklicujejo na antične grške polise in se smatrajo za njihove naslednike.
whiteswan
# 12.06.2018 ob 21:00
Ime severna makedonija (in Republika makedonija - skopje) je bilo ponujeno ze desetletje nazaj s strani grcije. Ampak takrat ni vladala tako marionetna vlada kot danes.
Prvo "obarvana revolucija", kjer so uradne izjave in pogoje za pogajanja dajali kar iz ameriske ambasade v skopju, nato pritisk na albance da so podpirli sorosevca zaeva za premiera (predsednik parlamenta je ze albanec), nato po diktatu uvesti dvojezicnost, sedaj pa se na hitro spremeniti ime drzave da lahko realiziramo EU/NATO okupacijo preden noter vdrai "tursko-ruska" naveza.
Zlobni škrat
# 12.06.2018 ob 20:23
Samores

Politiki so prodali ime države za vstop v Nato? Se hecate?


Kaj se ti pritožuješ saj to so tvoji

Siriza = Levica iz slovenije
In makedonski SD
Slovan65
# 12.06.2018 ob 19:48
Makedonci bodo na referndumu zanesljivo zavrnili ponujenoime države.
In smo spet na začetku.
Bivši uporabnik
# 12.06.2018 ob 19:39
Čestitke. Še je upanje.
kapljač
# 12.06.2018 ob 22:58
PoJutrišnjem bodo samo še severna republika. Potem Severna
Ramus
# 12.06.2018 ob 21:12
"Zaev: Novo ime je Republika Severna Makedonija"

Dokaz da EU ne deluje, kako lahko neka Grčija, ki jo je reševala celotna EU, desetletja dolgo blokira širitveni proces EU,.... to samo vidiš kakšna greznica je EU.
Enostavno
# 13.06.2018 ob 11:09
Spoštovani.
Ne Makedonci ne Grki se ne strinjajo z tem imenom.To ime je določila zahodna politika samo zaradi Rusije.NATO je zadovoljen saj hoče po hitrem postopku priključiti še BJRM tako kot Črno goro v svojo zvezo.Tudi v Rep.Srbski se dogaja...zahodni agenti hočejo zrušiti Dodika,ki je prorusko usmerjen.
Sicer pa nekaj iz zgodovine.Kakšne končnice priimkov so imeli večinski prebivalci današnje BJRM pred cca.120 leti?Na ov - ev kot Bolgari?Ne.Bili so na ić.Po letih 1900-1903 so iz ić prešli na današnji ski.
felipesko
# 13.06.2018 ob 08:55
Novo ime je Republika Severna Makedonija

Zelo pomembno je,če je severna,južna ali pa "centralna"....Sedaj je to nekaj čisto drugega.......
nikoli
# 13.06.2018 ob 07:52
glasnost
# 12.06.2018 ob 23:20
Prijavi neprimerno vsebino
jaz mislim, da "Makedonija" nima nikakršne pravice do uporabe tega imena.
pa kakšna Severna Makedonija, lepo vas prosim.

kvečjemu je lahko Jugozahodna Bolgarija.

Avstrija pa Južna Nemčija, kajne?


In kaj je sedanja Avstrija drugega kot (najbolj) južna Nemčija?
glasnost
# 12.06.2018 ob 23:18
Res je, da so Makedonci in Bolgari isti

Potem so tudi Črnogorci in Srbi isti.
Sorrento
# 12.06.2018 ob 22:31
A za to je bilo potrebnih 27 let?
@twwwter
# 12.06.2018 ob 22:16
Tu so se Grki ustrelil v nogo, Makedonci pa lahko slavijo:
Po Severni Makedoniji bi utegnil kdo ustanoviti še Južno Makedonijo, nato pa bi se v nadaljevanju zgodovine obe državi združili...
Kazalo