Kalinić in Simović sta bila oba obsojena za atentat na Djindjića. Foto: zagrebacka.policija.hr
Kalinić in Simović sta bila oba obsojena za atentat na Djindjića. Foto: zagrebacka.policija.hr
Jarun
Obračun se je zgodil nedaleč od zagrebškega jezera Jarun, kjer so marca našli truplo srbskega mafijca Simića. Foto: EPA

Kalinić je bil v torek ustreljen v zagrebškem predmestju Rakitje, kjer ga je ranjenega našel mimoidoči. Po sprejemu v bolnišnico je povedal, da je naj streljal Simović, ki je tako kot Kallinić član zloglasnega srbskega kriminalnega zemunskega klana. Kalinić je zunaj smrtne nevarnosti in ga zaslišuje hrvaška policija, ki medtem išče tudi Simovića.

Po pričevanju prič je bil Kalinić eden izmed najbolj krutih pripadnikov zemunskega klana, poroča B92 in dodaja, da je v atentatu na Djindjića skrbel za logistično podporo, a ni bil neposredno v stavbi, kjer Zvezdan Jovanović streljal na nekdanjega srbskega premierja. Kalinić je leta 2003 pobegnil iz Srbije in mnogi so ugibali, ali se skriva na Hrvaškem.

36-letni Kalinić, ki je rojen v Zadru in ima tudi hrvaško državljanstvo, je bil zaradi uboja Djindjića in drugih ubojev v odstotnosti obsojen na 40 let zapora in za njim je bila razpisana mednarodna tiralica. Tudi 31-letni Simović je bila zaradi atentata v odsotnosti obsojen na 40 leta zapora.

"Zemunci" našli zatočišče na Hrvaškem
Tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva Krunoslav Borovec je dejal, da je šlo pri streljanju na Kalinića najverjetneje za obračun v srbskem podzemlju, natančneje v zemunskem klanu. Srbska in hrvaška policija, ki v zadnjem času skupaj delujeta proti mafijskim združbam, naj bi imeli že nekaj časa podatke, da se člani zemunskega klana skrivajo na Hrvaškem.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je za B92 dejal, da je poskus umora Kalinića del širše zgodbe, ki je povezana s mafijskim kartelom pobeglega balkanskega kokainskega kralja Darka Šarića. Obračun v Zagrebu je povezan tudi z nedavnim ubojem srbskega mafijca Cvetka Simića v hrvaški prestolnici, ki so ga v jezeru Jarun našli z odrezanami rokami in nogami.

Lažje se je skriti na Balkanu kot v Nemčiji
Urednik srbskega tednika Vreme Filip Švarm je za B92 pojasnil, da zadrževanje Kalinića in Simovića na Hrvaškem zanj ni nobeno presenečenje, saj je skrivanje v sosednjih državah eno izmed pravil balkanskih mafijcev. Po njegovem mnenju se je Kaliniću in Simoviću veliko lažje skrivati na Hrvaškem, v Zagrebu in v Bosni kot pa v Nemčiji, na Nizozemskem ali v kateri drugi državi.

Poznajo jezik, gre za okolje, v katerem se znajdejo in tam so tudi skupine, ki sprejemajo take ljudi, je dejal Švarm in dodal, da so se tudi nekateri hrvaški kriminalci skrivali v Beogradu. Pri tem je spomnil na primer Roberta Matanića, ki je bil obtožen za uboj urednika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića.