Bandić vse obtožbe zavrača. Foto: EPA
Bandić vse obtožbe zavrača. Foto: EPA

Bandiću bodo morali poleg tega vrniti približno dva milijona evrov varščine, ki so jo zasegli, ker naj bi kršil pogoje izpustitve iz pripora.

Bandićevi odvetniki so ustavno tožbo vložili zaradi marčevske odločitve zagrebškega sodišča, da se preiskava o korupciji proti županu razširi, zaradi česar je moral 10. marca nazaj v pripor na Remetincu. Ustavno sodišče je njihovi pritožbi pritrdilo.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je pripor zahteval tudi zaradi suma, da je Bandić na prostosti spodbujal priče, da lažejo kriminalistom in ponarejajo dokumentacijo.

Ob lanski izpustitvi iz pripora se je Bandić ob plačilu rekordne varščine 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) med drugim zavezal, da ne bo vplival na priče. Ker naj bi to kršil, so varščino, ki jo je založil Bandićev odvetnik Marijan Hanžeković, prenakazali v državni proračun. Po današnji odločitvi ustavnega sodišča bo varščina vrnjena na račun sodišča. Po razveljavitvi treh letošnjih odločitev županijskega sodišča namreč pravnomočna ostaja odločitev iz novembra lani, v skladu s katero so Bandića izpustili, da se brani s prostosti.

Zagreb naj bi oškodoval za 20 milijonov kun
Bandića v primeru Agram sumijo, da je z različnimi malverzacijami mesto Zagreb oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Proti njemu so februarja vložili tudi prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb v tem primeru oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov).

Bandić vse obtožbe zavrača. Iz pripora je medtem odstavil svojo namestnico Sandro Švaljek, ki je mesto vodila pet mesecev, in posle župana zaupal drugi namestnici Vesni Kusin.

Pred časom je Bandić omenil možnost, da bi odstopil z županskega položaja, zaradi česar bi imeli v Zagrebu predčasne volitve. To bi moral storiti do 2. junija, ko bo potekla polovica njegovega petega županskega mandata. V nasprotnem primeru bo Kusinova v skladu z zakonodajo postala zagrebška županja brez volitev.

Bandićevi privrženci so konec marca v Zagrebu ustanovili politično stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti. Nameravajo se udeležiti prihodnjih parlamentarnih volitev, ki bodo najpozneje februarja 2016.