Gadafi je po mnenju tožilstva odrejal napade na libijske civiliste. Foto: Reuters
Gadafi je po mnenju tožilstva odrejal napade na libijske civiliste. Foto: Reuters
Libijski uporniki
Uporniki napovedujejo, da bodo Gadafija ujeli in mu sodili v Libiji. Foto: EPA
ICC izdal zaporni nalog za Gadafija

Tožilstvo mednarodnega sodišča (ICC) je na začetku marca začelo preiskavo dogodkov v Libiji. Našli naj bi dokaze, da je Gadafi odrejal napade na libijske civiliste, ki so sredi februarja začeli protestirati proti njegovi dolgoletni vladavini, njegov sin Saif Al Islam organiziral nabor plačancev, vodja obveščevalne službe, Gadafijev svak Abdulah Al Senusij, pa je bil v napade na protestnike neposredno vpleten.

"Gadafi osebno ukazal napade"
Tožilec Luis Moreno-Ocampo je zato sredi maja zahteval zaporne naloge za vse tri, sodniki pa so mu danes ugodili. Moreno-Ocampo je dejal, da ima sodišče dokaze, da je Gadafi "osebno ukazal napade na neoborožene libijske civiliste ter da je v ozadju aretacij in mučenja svojih političnih nasprotnikov".

Odzivi na zaporni nalog
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je dejal, da odločitev ICC-ja odseva vedno večjo osamitev libijskega režima in še krepi razloge za misijo severnoatlantskega zavezništva za zaščito libijskega ljudstva pred Gadafijevimi silami. Libijski voditelj in njegovi podporniki pa morajo dojeti, "da se jim čas izjemno hitro izteka".


Britanski zunanji minister William Hague meni, da zaporni nalogi kažejo, zakaj je Gadafi izgubil vso legitimnost in zakaj bi moral takoj oditi. "Njegove sile še vedno brez milosti napadajo Libijce in to se mora ustaviti," je dodal.


Zaporni nalogi potrjujejo, da je Gadafi izgubil "vso politično in moralno legitimnost" tako doma kot na mednarodnem prizorišču, menijo tudi na zunanjem ministrstvu v Rimu. "Tako ne more imeti nobene vloge pri prihodnosti Libije," so dodali.


Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je v odzivu dejal, da "je po 41 letih diktature zdaj morda čas, da se Gadafi ustavi, da zapusti oblast".

V svoji odločitvi je ICC sporočil, da obstajajo utemeljene domeve, da so Gadafi, njegov sin in Al Senusij zagrešili zločine, ki sodijo pod jurisdikcijo sodišča, in da je treba izdati nalog za njihovo aretacijo.

Gadafi ima "popoln, dokončen in nesporen nadzor" nad državnim aparatom in varnostnimi silami, je med branjem odločitve dejala sodnica Sanji Mmasenono Monageng in dodala, da sta tako libijski voditelj kot njegov sin "skovala ter izvajala načrt odvračanja in zatiranja civilnih demonstracij z vsemi sredstvi" ter da je Al Senusij uporabil svoj položaj za izvajanje napadov na demonstrante.

Uporniki nameravajo prijeti Gadafija
Libijski uporniki so odločitev ICC-ja pozdravili in sporočili, da je libijsko ljudstvo s to odločitvijo zelo zadovoljno. Predstavnik libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mostafa Al Gariani je dejal, da nameravajo uporniki Gadafija prijeti in mu soditi v Libiji. "Prijeli ga bomo kot podgano v luknji, kot se je zgodilo (iraškemu voditelju) Sadamu Huseinu," je dodal.

Pobuda na strani upornikov
Libijski uporniki imajo ob pomoči zveze Nato v boju s silami Gadafija rahlo prednost, meni Lynn Pascoe, namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov, pristojna za politične zadeve. "Čeprav ne poznamo podrobnosti vojaškega položaja na tleh, je jasno, da je pobuda, čeprav negotova, na strani opozicijskih sil, ki jim občasno pomagajo Natova letala," je dejala na sedežu ZN-a v New Yorku.

Tripolis zavrača pristojnost sodišča
Zdaj tožilec predvideva, da bodo "Gadafija aretirali njegovi ljudje, člani njegovega režima", če pa to ne bo mogoče, bi ga lahko prijel libijski prehodni nacionalni svet. A namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je že pred mesecem zatrdil, da Tripolisa ne skrbi odločitev mednarodnega sodišča, saj Libija ni podpisnica rimskega statuta, na podlagi katerega je bilo sodišče ustanovljeno, zato jih ne obvezujejo njegovi nalogi.

Po drugi strani tožilec ICC-ja trdi, da je Libija dolžna sodelovati s sodiščem na podlagi resolucije, ki jo je Varnostni svet Združenih narodov sprejel 26. februarja. Ta je med drugim uvedla sankcije proti Gadafiju, njegovi družini in vodilnim osebam režima.

ICC tokrat ni prvič izdal naloga za aretacijo kakšnega voditelja države. Sodišče je leta 2007 izdalo nalog za aretacijo sudanskega predsednika Omarja Al Baširja zaradi vojne v Darfurju.

ICC izdal zaporni nalog za Gadafija