Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 19 glasov Ocenite to novico!
Po vsaki tragediji se Američani zazrejo vase in ponovno načnejo debato o pravici do orožja, a ne pridejo prav daleč. Foto: AP
Pokol, po katerem se zgledujejo številni množični strelci - leta 1999 sta dijaka Eric Harris in Dylan Klebold na srednji šoli Columbine v Koloradu ubila 12 dijakov in eno učiteljico. Foto: Reuters
Po ameriški zakonodaji ima vsak državljan pravico do orožja. Foto: Reuters
Kolaž fotografij žrtev strelskega pohoda na osnovni šoli Sandy Hook leta 2012. 20-letni Adam Lanza je ubil 20 otrok in šest učiteljev. Foto: Reuters
Po Lankfordovi raziskavi je v ZDA večja verjetnost, da bo storilec uporabil več kosov orožja. Foto: Reuters
Po dogodku na srednji šoli Columbine je Michael Moore posnel odmeven in do ZDA skrajno kritičen dokumentarni film Bovling za Columbine. Foto: AP

Dodaj v

Zakaj so množični pokoli "izrazito ameriška težava"?

Najnovejša raziskava razkriva ozadje
23. avgust 2015 ob 20:50,
zadnji poseg: 23. avgust 2015 ob 21:49
Washington - MMC RTV SLO

Strelski pohod v kinematografu. Pokol v osnovni šoli. Masaker na univerzi. Množični pokoli v ZDA zahtevajo več smrtnih žrtev kot na bojiščih, po vsakem vznikne nova debata o orožarski zakonodaji, rešitve pa ni. Zakaj se velika večina množičnih pokolov dogaja ravno v ZDA?

To se sprašuje Adam Lankford, profesor varstvoslovja na Univerzi v Alabami, ki v svoji najnovejši študiji preučuje "temačno plat ameriške izjemnosti". V raziskavi z naslovom Množični strelci, strelsko orožje in družbene napetosti: Globalna analiza unikatno ameriške problematike Lankford s pomočjo kvantitativne analize strelskih pohodov po svetu med letoma 1966 in 2012 skuša razumeti, zakaj so tako prevladujoči v ZDA in kateri so dejavniki, ki k temu prispevajo. Kot merilo za množični pokol je upošteval FBI-jevo definicijo, da morajo biti pri pokolu najmanj štiri smrtne žrtve.


Najhujši strelski pohodi v ZDA:


- 1984, San Ysidro (Kalifornija), 21 mrtvih, 19 ranjenih: 41-letni varnostnik James Oliver Huberty strelja v McDonald'su.
- 1991, Killeen (Teksas), 22 mrtvih, 20 ranjenih: 35-letni George Jo Hennard strelja v kavarni.
- 1986, Edmond (Oklahoma), 14 mrtvih, 6 ranjenih: 44-letni poštar Patrick Sherrill postreli sodelavce na poštnem uradu.
- 1999, Columbine (Kolorado), 13 mrtvih, 24 ranjenih: dijaka Eric Harris in Dylan Klebold postrelita dijake in učiteljico.
- 2007, Blacksburg (Virginia), 32 mrtvih, 17 ranjenih: 23-letni študent univerze Virginia Tech Seung Huj Čo na kampusu postreli študente in profesorje.
- 2009, Ft. Hood (Teksas), 13 mrtvih, 32 ranjenih: vojaški psihiater Nidal Malik Hasan strelja v vojaškem oporišču.
- 2012, Aurora (Kolorado), 12 mrtvih, 58 ranjenih: 24-letni James Holmes strelja v kinematografu med premiero Temnega viteza.
- 2012, Newtown (Connecticut), 27 mrtvih, eden ranjen: 20-letni Adam Lanza postreli 20 prvošolčkov in šest odraslih.


"To je danes večja problematika, kot je bila pred desetletjem, v prihodnosti pa bi lahko bila še večja,"
svari Lankford v pogovoru za revijo Newsweek. "V preteklosti so ljudje na to temo postavljali kar nekaj vprašanj, na katere pa zaradi pomanjkanja statistike nismo imeli kvantitativnih odgovorov. Gre predvsem za vprašanja, kako prevladujoča so množična streljanja v ZDA v primerjavi z drugimi državami in če obstaja statistično omembe vredna povezava med množičnimi streljanji ter deležem umorov, samomorov in posedovanjem strelskega orožja."

ZDA s kar 31 odstotki vseh pokolov
Lankford je analiziral podatke 171 držav in v ZDA naštel daleč največ strelskih pohodov - v 46 letih kar 90. To je petkrat toliko, kot jih ima drugouvrščena država na seznamu - Filipini z 18 strelskimi pohodi. Peterico sestavljajo še Rusija (15), Jemen (11) in Francija (10). Z drugimi besedami - čeprav ZDA predstavljajo manj kot pet odstotkov svetovne populacije, pa se je tam v analiziranem obdobju zgodilo kar 31 odstotkov vseh strelskih pohodov.

In ni presenetljivo, da Lankford kot statistično najpomembnejši dejavnik pri tem navaja delež strelskega orožja na prebivalca. Na neslavnem seznamu držav z najvišjim deležem strelskega orožja na civilista so ZDA na prvem mestu, sledijo Jemen, Švica, Finska in Srbija. In prav vseh teh pet držav se je tudi uvrstilo na Lankfordov seznam 15 držav z največ strelskimi pohodi.

"Kar lahko razberemo iz tega, je, da v bistvu ne moreš biti v vrhu držav z največ strelskega orožja na prebivalca, pa ne imeti težav z množičnimi pokoli. Celo v državah, kot sta Švica in Finska, ki veljata za relativno mirne v smislu skupnega števila umorov," ugotavlja profesor.

Lankford je tudi ugotovil, da je pri storilcih v ZDA večja verjetnost kot v drugih državah, da bodo pri svojem pokolu uporabili več tipov orožja in da bodo pokole izvedli v šolah ali na delovnem mestu.

Ameriški razkorak med sanjami in resničnostjo
Da bi ugotovil, kaj je poleg liberalne orožarske zakonodaje še tisto, kar dela pokole v ZDA tako pogoste, se je Lankford v raziskavi vprašal, ali je v ameriški kulturi kaj takega, zaradi česar bi postale ZDA tako velika "valilnica" množičnih strelcev. Pri tem izpostavlja, sklicujoč se na ločene študije, da se kriminal in deviantno vedenje pripetita, ko obstaja nezdrav razkorak med sanjami in željami ljudi ter njihovo zmožnostjo te sanje doseči. "V ZDA sta uspeh in slava še posebej malikovana. Vse na neki način kultura oblikuje. In zaradi naše kulture ljudje stremijo po zvezdah, pri tem pa jim pogosteje spodleti in spodrsne kot kaj drugega."

Množični strelci, ki pogosto za seboj pustijo sporočila, ki malce pomagajo razložiti njihove motive, pogosto navajajo "onemogočeno dosego cilja" (izključitev iz šole ali izguba delovnega mesta) ali "negativne družbene interakcije" (ustrahovanje sošolcev/sodelavcev/nadrejenih), navaja Lankfordova študija. Duševne bolezni lahko omenjena občutja samo še okrepijo oz. popačijo, s tem pa se okrepi njihova nezmožnost spopadanja s položajem na nenasilen način. Da prav v šolah in na delovnem mestu ta razkorak med sanjami in zmožnostjo uresničitve teh sanj pride najbolj do izraza, pojasnjuje, zakaj je v ZDA več pokolov prav na teh dveh mestih.

Usodna kombinacija
"Na žalost zaradi nekakšne kombinacije pritiskov, stisk, duševnih obolenj in ameriškega malikovanja slave nekateri množični strelci podležejo grozovitim zablodam o lastni veličini ter iščejo slavo prek pobojev," piše Lankford. "Ob tem pravilno prepoznajo, da bodo njihova imena in obrazi krasili revije, časnike in televizijo samo s pokolom neoboroženih ljudi."

Kot zgled za to Lankfor navaja strelski pohod na srednji šoli Columbine leta 1999, ki je navdahnil posnemovalce po ZDA, pa tudi v Argentini, Kanadi, Finski in Nemčiji.

"Že mogoče, da so množični strelci v zadnjih desetletjih precej pogostejši v ZDA kot v kateri koli drugi državi, a v svetu, ki je z napredki v tehnologiji in komunikacijah postal funkcionalno manjši, bi unikatno ameriška težava množičnih strelcev lahko prerasla v vse bolj globalno," sklene Lankford.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Vitez
# 23.08.2015 ob 20:56
Ker imajo dost raznih zmešanih veteranov z vietnamskim sindromom, velike socialne razlike, veliko sociopatov in iz družbe izločenih ljudi, obenem pa prost dostop do orožja.
Ivo Lola
# 23.08.2015 ob 20:52
Kavbojska mentaliteta.
Roky89
# 23.08.2015 ob 21:12
Am... vsem dostopno orožje in... ja, to je razlog dovolj.
Vision
# 23.08.2015 ob 22:11
@dStroj, ZDA niso le David Hasselhoff in Pamela Andersson, ter Miami Beach in Las Vegas. ZDA so tudi Detroit, New Jersey, vse vrste ghetta in rasnih vojn, največ zapornikov na prebivalca, itd. Imaš dve skrajnosti in tisto nekaj vmes. Mi nimamo teh skrajnosti, a če hrepeniš po tisti lepi, boš deležen tudi tiste grde.

In BTW, od kdaj je kritik kapitalizma izključno komunist? To kar tako, da si poenostaviš pojme, ali zgolj zaradi pomanjkanja širine...
božo1
# 23.08.2015 ob 22:18
Ameriški pokoli so problem, vendar interni, večji problem je izvoz pokolov, ko ti postanejo internacionalno zlo.
SamoRes
# 23.08.2015 ob 21:58
@dStroj
kje si ti opazil višji standard življenja v ZDA kot v Sloveniji? Vzemi enkrat avtomobil in se zapelji čez ZDA, boš tu kapelico postavil v zahvalo kje živiš. Vzemi celotno sliko ne le beverlyhills prizorov, strašna je ta dežela, če nisi bogat.
Follow Me
# 23.08.2015 ob 22:11
Ker živijo v svobodi z orožjem pod kovtrom :D
aristotel
# 23.08.2015 ob 21:40
Ce bodo Slovenci pridno gledali USA filmsko produkcijo, bodo postali taki tudi sami. Vcepljajo strah in sovrastvo, ki vodita k nasilju. Zaskrbljujoce je, ker se tako obnasa tudi USA politika in vojska. Rezultati so vidni na makedonski meji.
kmet polde
# 23.08.2015 ob 21:37
Ker so bolan narod
alcatraz
# 23.08.2015 ob 21:51
Na svetu bi lahko vsi živeli lepo, le denar je potrebno pravično razdeliti.

ali pa ukiniti!
SamoRes
# 23.08.2015 ob 21:42
Človek nima več potreb kot pred 50 ali 100 leti. Navidezno potrebo mu je vsilil kapitalizem. Res potrebujemo petdeset vrst kruha in sto modelov avtomobilov? In medtem, ko je za določen proizvod potrebnih le par minut, prej več ur, ljudje delajo vedno več časa, namesto da bi delali manj in bi bilo dela za vse. Tu smo, da izpolnjujemo apetite peščici in svet gre v maloro, neenakost , revščina, krivice. Na svetu bi lahko vsi živeli lepo, le denar je potrebno pravično razdeliti.
argonada
# 23.08.2015 ob 21:13
v raziskavi ni nič omenjen hollywood, ki ima po mojem tudi svoj doprinos v slavljenju ubijanja.
CarlosNorris
# 23.08.2015 ob 21:28
1. Izredno atomizirana družba- brez občutka pripadnosti, slabe javne storitve, vbijanje v glavo da mora biti posameznik predvsem porabnik, kupec in da je sreča, zadovoljstvo, uspeh povezano s tem koliko konzumiraš, občutek odrinjenosti, da ne morejo ničesar spremeniti itd.
2. Lahko se do lokalne trgovine zapelješ in kupiš polavtomatsko puško brez da pokažeš osebno, da si treniran za upravljanje z orožjem.
Glas_razuma
# 23.08.2015 ob 21:29
Zaradi orožja. In kavbojske mentalitete. V Sloveniji je število samomorov največje zvečer. Pri nas se ga obupanec naseka, pretepe ženo in se obesi. Ameri pač vzamejo dovoljeno pištolo in gredo v šolo/kino/na ulico. Žalostno, a tako je.
IndyBob
# 23.08.2015 ob 21:20
Ha, ha, zraven pa novica:
1 umor na uro v Salvadorju.
hafiks
# 23.08.2015 ob 21:18
Mediji in Holivud sta kriva za napacno sliko zivljenja in zelja druzbe.
Imajo sprane glave o nekih idealih.
Ce je pa orozje pri roki je to toliko slabse in bolj masivno.
Vsakdo ima svoje slabe sekunde.
Se en problem je. To so previsoke zaporne kazni ze za majhne prekrske fizicnih napadov.
Tako da se taki ljudje v velikih primerih odlocijo cimvec pokoncati in sevede sebe na koncu.
Brian86
# 23.08.2015 ob 22:29
Leta 1999 so jim bile krive računalniške igre, filmi in glasba.
janezdolzan
# 23.08.2015 ob 21:54
kmalu se ji bo približala Evropa...kot vidimo je malo manjkalo v petek, bi bilo lahko tudi sto mrtvih...
generacija56
# 23.08.2015 ob 23:09
Še huje bo.
Celotna nacija se naslaja ob nasilju.
Rešuje vse svoje psihološke tegobe z orožjem.
Orožje pa v vsaki hiši...
Cel svet trpi, saj so svoje frustracije že zdavnaj razširili...

Kar pa je še najbolj pomembno.
Širijo to tudi k nam...
Wasabi
# 23.08.2015 ob 21:38
Zakaj so množični pokoli "izrazito ameriška težava"?

Ker imajo preveč radi orožje.
borut-blas
# 24.08.2015 ob 06:34
pobiješ indijance in se naseliš na njihovem ozemlju....
to je ostanek te kulture nasilja
saj ni samo tu
mečeš atomske bombe
bombandiraš vietnam in irak in srbijo, vse je dovoljeno za dosego cilja
pobijanje je v kulturi povsem narmalno s smrtno kaznijo vred , ki jo recimo rusija nima več
LjudjeSoOvce
# 23.08.2015 ob 21:16
"- 1986, Edmond (Oklahoma), 14 mrtvih, 6 ranjenih: 44-letni poštar Patrick Sherrill postreli sodelavce na poštnem uradu."

Rojstvo fraze "going postal" (uradno sicer leta 1993, ampak začelo se je s tem dogodkom).
DrMatilda
# 24.08.2015 ob 07:13
Bistveno se mi zdi, praktično nihče od morilcev ni razumljov povedal zakaj je to storil, kar pomeni, da so ti ljudje predvsem zmedeni, ne pa tudi hudobni. Še njim ni jasno kaj se jim je zgodilo, ko postane nevzdržno, je to pač način pobega od krute realnosti, medtem ko si ljudje predstavljamo, da jih ženejo kakšne posebno hude krivice in stiska. In jih res, ampak stvari enostavno niso tako preproste, ker mediji ne analizirajo kaj jih je pognalo do postala, se družba dela, da se jim je samo zmešalo, kot običajno. Verjetno bi raje ubili samo tistega, ki se je igral z njihovim življenjem, ampak kdo točno bi naj to bil, kako naj pridejo do te osebe, sploh če je pomemben član družbe in ustrezno varovan, lažje je sprazniti orožje na nemočnih žrtvah, češ naj se družba potem naprej ukvarja s temi problemi, če jih res tako zanima.
Breivik je isti, pobil je skoraj sto otrok, kot pojasnilo pa je vrgel na mizo par sto strani oslarij, skopiranih iz interneta.
Poglejmo si za primerjavo prave revolucionarje, s svojim testamentom se skušajo dotakniti osnovnih etičnih načel čim več ljudi, pri čemer računajo, da jih bo večina razumela in podprla, pobijati začnejo šele, ko so dovolj močni in je skupini jasno s kakšnim ciljem to počnejo. Država seveda uspešno zatira nastanek takšnih skupin, če so jim posamezniki res nevarni, jih med procesom nastajanja revolucionarnega testamenta prej podkupijo ali preprosto skregajo med sabo, bolj kot se uporniki ukvarjajo s svojo situacijo, bolj se zavedajo, da nimajo možnosti in večina kmalu obupa.
Masovni morilci se sprožijo veliko preden bi se to lahko zgodilo, v pravni sistem očitno nimajo nobenega zaupanja, najbrž zaradi lastnih izkušenj, zavedajo se, da je njihovo življenje uničeno, da bodo odslej predvsem trpeli in bo šlo samo še na slabše, najmanj kar se jim zdi da lahko naredijo je, če se vsaj poskusijo upreti veliko večji in prikriti norosti in hudobiji, ki se je javnost ne zaveda, sebi pa s tem skrajšajo trpljenje. To je racionalno, ne umobolno razmišljanje. Pri nas je manj tega, pa bistveno več samomorov in neverjetnih tragedij, ki se vlečejo desetletja, mi dobesedno žremo svoje državljane, kar nam omogoča ogromen vojaško policijski aparat, ki ga promovirata propaganda in ideologija, kot nekaj dobrega, altruističnega in benevolentnega, pa je ravno nasprotje tega. Potencialnim norcem se že od rojstva vcepi, da ne morejo ničesar spremeniti, da jih ne bo nihče razumel, ker bo ljudski glas (družbena samozaščita) razširil vse mogoče laži in obrnil resnico na glavo, če pa jim slučajno spodleti, bodo sami prosili za smrt, lep primer je samomor Silva Pluta. Tudi lažje je pokončati samega sebe, s palico in kamenjem se ne moreš boriti proti psihopatom in fašistom, pomagal pa ti pri nas ne bo nihče.
Še en stereotip, največ masovnih umorov je v Afriki in južni Ameriki, ZDA se lahko skrijejo pred njimi, vendar se tam ljudje niti ne sprenevedajo, kdo so in zakaj to počnejo, ko postane stiska prehuda, se zberejo v morilske tolpe in preprosto pobijajo.
Pri nas obstaja še ena vrsta sistemskih zločinov, ki ji pravimo karma oziroma nesreče, usoda, pa take, ampak tega se ne da dokazati, kdor se enkrat zameri vojski in policiji, mu pri nas nihče ne more več pomagati, preprosto nismo tak narod in ljudje. Brez skrbi, saj ne bodo nikogar, ki vam je blizu, najprej jih skregajo z vsemi, jim uničijo ime, jih izolirajo, kriminalizirajo in spravijo na rob obupa, ko lahko človek samo še leži v kakšnem kotu po cele dneve, še vstati ne more na hitro, ne da bi se mu zvrtelo v glavi, kaj šele da bi si našel učinkovito orožje in začel pobijati demone okoli sebe.
Zato je najbolj zanimivo, da ameriška država niti ne obsoja preveč teh fenoenov, prav je, da se ljduje zavedajo, kako resne stvari so zdravje, dom, osebne stvari, osnovna etika, svoboda in nenazadnje najlepša leta življenja. Te stvari so svete enako vsem ljudem, seveda umirajo nedolžni, ampak saj so bili morilci večinoma tudi nedolžni, pa se ni prej nihče sekiral, ne računajo na gnilo državo, da bo reševala nekatere probleme.
davide
# 23.08.2015 ob 23:06
a je res treba delat neke raziskave za stvar ki je tako očitna....
adrenalincek
# 24.08.2015 ob 11:08
Ker so vsi na antidepresivih, ki meglijo um.
Juzer mk2
# 24.08.2015 ob 08:19
Zakaj se velika večina množičnih pokolov dogaja ravno v ZDA?

Kultura nasilja + grobi turbokapitalizem + zelo lahko dostopno orožje = pokoli
deyann
# 24.08.2015 ob 01:39
Uiophjk, a ni Moore lepo povedal, da ima Kanada celo vec orozja kot ZDA pa se ne streljajo. Jasen indikator. Z americani je v osnovi nekaj drugega narobe. Meni je jasno kaj se tam dogaja. Sledijo se druge drzave, ampak amerika je prej. Kaj mislim pa pobrskaj.
Ramus
# 23.08.2015 ob 23:11
Da prav v šolah in na delovnem mestu ta razkorak med sanjami in zmožnostjo uresničitve teh sanj pride najbolj do izraza, pojasnjuje, zakaj je v ZDA več pokolov prav na teh dveh mestih.

Poglejte od kod v ZDA izvira rasizem, pa vam bo kmalu jasno zakaj je največ primerov na delovnem mestu in v šoli.
vse-ved
# 23.08.2015 ob 22:26
Pokoli vsaj včasih niso bili ameriška težava. Pokoli so se izvajali nad domorodci in tako je nastala ZDA. Danes so še vedno zapisani orožju in vsak blaznež enostavno pride do njega. Ni hudič, da se ne bi našel kakšen Rambo.
mb128
# 23.08.2015 ob 22:06
Zakaj so pokoli izrazito ameriška posebnost?! Hja, odgovor na to je večplasten čeprav sila preprost. V enem stavku bi lahko zapisal ameriška duša! Kaj mislim s tem? Ti pokoli v sebi skrivajo marsikaj. Skrivajo to kar naj bi bil prav vsak državljanj te države in tukaj tiči tudi eden izmed razlogov zakaj je njihova policija tako brutalna. Skrivajo nacionalizem, rasizem, skrivajo večstoleten neuspeh ameriške družbe, ki preprosto ta humanoiden Yelowstone ni znala oz. ni hotela zliti v zlitino imenovano ameriški narod. Kajti če se že pogovarjaš z kakšnim ržavljanom te države in ti dovoli da mu prideš bližje ti bo na vprašanje kdo je on lahko odgovoril jaz sem irec, jaz sem anglež, jaz sem... Dejansko je ta narod, če temu sploh lahko rečemo narod kot kakšna napihnjena žaba s katero želi prikriti lastno nesigurnost. Zadnji dokaz zato je ravno Donald Trump, ki mu ravno zaradi njegovega totalno ekscesnega napihovanja ne škodi nobena njegova izrečena žaljivka. Kaj vidijo v njem ljudje? Selfe astime, big, enormus self astime. In to ljudje cenijo tam najbolj čeprav je ta self astime pri Donaldu Trumpu že zdavnaj prerastel vsaj v patetiko. In zato ker družba tam temelji na tem, da je potreben uspeh za vsako ceno so se tam zgodili ti pokoli. Vsaj večina njih. Zagrešili so jih tisti, ki jim je pri vzponu na lasten Olimp spodrsnilo. In tako je iz njih nastala zagrenjena, zavistna biološka gmota, ki ne prenese predvsem sebe in takrat, ko zadeval kulminira iz psihološkega pa tudi sociološkega vidika se zgodi bum!
SamoRes
# 23.08.2015 ob 21:31
Kapitalizem razčloveči človeka in razčlovečen človek se spravi na sočloveka.
J@st
# 24.08.2015 ob 09:28
Zakaj so množični pokoli "izrazito ameriška težava"?
-----------------------------------------
Mogoče so krivi geni...ker že zgodovina tej države se je začela z genocidom prvotnih prebivalcev...ker preseljenci so bili ljudje skregani s zakonom v svoji domovini...
REsnica
# 24.08.2015 ob 09:12
odnos do orožja, spoštovanje življenja in drugače mislečih, pohlep, navidezna resničnost hollywooda in žalostna realnost množic, ki garajo samo zato, da plačajo račune in preživijo, stres, brezizhodnost, potrošniška družba, ki MORA živeti ptreko svojih zmnožnosti, če želi biti sprejeta v družbi...
Svart
# 24.08.2015 ob 06:53
Kriminal je tam marsikje dosti bolj razširjen in je več nasilja kot pri nas. Zelo veliko je nelegalnega orožja ,ki bo tam še vedno neglede na to če bi prepovedali lastništvo orožja.Zdaj pa povprečnemu američanu dopovej da ne bo legalno smel nosit orožja in da je to v njegovo dobro...
Ne bo šlo.Več je strelnega nasilja ,bolj pomembno je da je človek oborožen in se pred tem zavaruje ,to je njihova logika .Prav imajo , pa tudi ne.Dvorezen meč.Me zanima če obstaja kakšna statistika o ljudeh ki so si z orožjem rešili življenje.

Še največji problem je v nelegalnem orožju - ko bodo tega uspešno odstranili z ulic bo pa tudi "average Joe" lažje sprejel argument v stilu ,"lej vse je mirno sedaj pa vendarle ne rabiš več te puške/pištole itd. ".

Prvi problem je nelegalno strelno orožje ,ko bo tega bistveno manj se bo pa šele dalo efektivno pogovarjat o splošni prepovedi legalnega strelnega orožja.

Torej - splošni kriminal "opravičuje" nošnjo legalnega strelnega orožja,legalno strelno orožje pa potem povzroči da nekateri ljudje v hudih življenskih stiskah streljajo vsepovprek namesto da bi recimo samo mahali z rokami in zmerjali vsepovprek ali kaj podobnega...

Pa če vam je še vedno težko razumet zakaj se je marsikomu težko ločit od orožja - pomislite kaj bi prišlo na misel navadnemu "ghetto gangsterjeu" ko bi slišal da mu ob naslednjem vlomu ne bo več treba skrbet če je lastnik doma oborožen ali ne. Mislim da bi naredil malo več "obhodov" z malo manj strahu :) .V glavnem ta problematika še zdaleč ni tako preprosta kot se marsikomu zdi.
kenda
# 24.08.2015 ob 05:35
Glavni razlog za pokole v ZDA je lahko dostopno orožje, vse ostalo so nianse. Ni treba delati nekih doktoratov in se poglabljati v to.
Ramus
# 23.08.2015 ob 23:01
Strelski pohod v kinematografu. Pokol v osnovni šoli. Masaker na univerzi. Množični pokoli v ZDA zahtevajo več smrtnih žrtev kot na bojiščih, po vsakem vznikne nova debata o orožarski zakonodaji, rešitve pa ni. Zakaj se velika večina množičnih pokolov dogaja ravno v ZDA?

Mislim, da ste v ZDA spregledali še en bistven element - rasizem, ki nedvomno bogato prispeva k razvrednotenju človeškega življenja in porastu nasilja.
SF-SN
# 23.08.2015 ob 22:29
Prozac in ostal psihoaktivna zdravila ki zmešajo možgane
Oranžni
# 24.08.2015 ob 14:16
Jaz mislim, da je kriva njihova kultura, ki je neizprosna in časti samo 4 stvar: surova razredna prerivanja, koliko denarja posameznik zasluži, koliko naspornega spola uspe nategniti in nasilje. Dodaj tej toksični mešanici še močno narcistično ter "instant gratification" kulturo ter si tam. Prej ali slej se najde nek "loser," ki bo pobral pištolo in se pač tako vpisal med zvezde. Tako kot Eric in Dylan v Columbinu leta 1999.
komsomolec
# 24.08.2015 ob 12:07
Kontinuiteta masakrov staroselcev.
vidaest
# 24.08.2015 ob 11:01
Look here baby, I got you a semiautomatic .22 for your 7th birthday.
a res
# 24.08.2015 ob 08:55
Kekec99
# 24.08.2015 ob 06:14
Tudi vzgoja naredi svoje.
Kekec99
# 24.08.2015 ob 02:37
Bolana družba.
fafaron
# 24.08.2015 ob 02:35
Na orožju so zrastli. Ko je zmanjkalo staroselske lovne divjadi, so sami med seboj postali lovna divjad.
Roky89
# 23.08.2015 ob 22:57
Pa nehite s tem blebetanjem o filmih, igrah in glasbi. VSE kar imajo oni, imamo tudi mi, pa ni takih problemov. Južna Koreja je najbolj gamerska država na svetu, pa v zadnjih 50+ letih niso imeli niti enega streljanja na šolah. Zakaj? KER NI VSEM DOSTOPNEGA OROŽJA. Nothing more, nothing less. Pika.
dStroj
# 23.08.2015 ob 22:39
@vision
Zato ker je SamoRes en klovn :) in poznam njegova mnenja.

Mogoče sem mal preveč idilično izrazil, mogoče za protiutež ker enim tako prihaja, ko popljuvajo američane. Mene nikoli ni vleklo v tujino, rad imam slovenijo in ljubljano še posebno. Ampak trenutno me tu držijo samo še prijatelji, družina in kvaliteta življenja. Zadnje leto dve resno razmišljam o tujini, kar na žalost ni nič posebnega med mladimi odraslimi pri nas.

Predvsem pa sem hotel izpostavit, da je sebe najtežje analizirat. Ko se zgodi masaker v zda je kriva njihova kultura, družba in mediji. Ko se zgodi družinska ''tragedija'' pri nas je pa kriv psihopat, ki se mu je zmešalo. Z veseljem preberem tak članek, želim si da bi kdo posvetil toliko denarja in energije tudi v analizo naših devianc.
Jouža
# 24.08.2015 ob 13:31
Velika večina teh "strelcev" je imela direkten ali indirekten stik s psihiatri.
Ali pa, če obrnemo: rezultat psihiatričnega tratmaja ( ker drogiranja s psihofarmaki ne moremo imenovati zdravljenje ) je streljanje. Rezultat desetletne kure psihiatra je zombie, ki "ne odgovarja za svoja dejanja".
Skupni imenovalec vseh pokolov je psihiater! Tu naj začnejo "razni strokovnjaki" raziskovati.
Audy
# 24.08.2015 ob 11:32
BTW, streljanje v Columbine in Virginia tech je bilo posledica nasilja - bullyinga.
Audy
# 24.08.2015 ob 11:27
Po mestih se temnopolti med sabo streljajo vsak vikend. #blacklivesmatter in to...
komentatorka ena
# 24.08.2015 ob 09:51
SamoRes

bravo za komentar, bistvo povedano

"Kapitalizem razčloveči človeka in razčlovečen človek se spravi na sočloveka."
Kazalo