Svet

Poudarki

  • Erjavec sirsko opozicijo pozval k poenotenju
  • Erdogan: "Režim ne pušča veliko prostora za upanje"
  • Skupina "prijateljev Sirije" krepi pritisk na Damask
  • Rusija in Kitajska zavrnili sodelovanje na vrhu
  • Annan v ponedeljek s poročilom pred VS ZN-a
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 21 glasov Ocenite to novico!
Tyyip Erdogan in Mahmud Ahmadinedžad
Turčija pri Siriji pritiska na režim, medtem ko pri Iranu skuša prepričati vladajoče, naj se pogovarjajo z Zahodom. Foto: EPA
Damask - shod v podporo Asada al Bašarja
Oblasti v Damasku zatrjujejo, da bodo uresničile Annanov mirovni načrt, da pa bodo vojaške sile še naprej ostale na ulicah sirskih mest. Foto: EPA
VIDEO
Arabski voditelji podpira...

Dodaj v

Zalivske države bodo financirale plače za sirske upornike

Turčija: Mednarodna skupnost v Siriji ne sme odlašati tako kot v BiH-u
1. april 2012 ob 11:11,
zadnji poseg: 1. april 2012 ob 17:24
Carigrad, Damask - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Skupina "prijatelji Sirije" - visoki diplomati iz 81 držav, med njimi slovenski zunanji minister Karl Erjavec - je v Carigradu napovedala strožje sankcije proti režimu v Damasku.

Udeležence srečanja je nagovoril gostitelj turški premier Tayyip Erdogan, ki se zavzema za podporo sirskim upornikom in opozicijskemu Sirskemu nacionalnemu svetu. "Legitimne zahteve sirskega ljudstva morajo biti sprejete tukaj in zdaj. Vendar dejanja režima ne puščajo veliko prostora za upanje," je bil neposreden Erdogan, ki se je o Siriji v tem tednu pogovarjal tudi na obisku v Iranu, najtesnejšem zavezniku režima predsednika Bašarja Al Asada.

"Prijatelji Sirije" združujejo številne zahodne države z ZDA in vodilnimi članicami Evropske unije na čelu, pomembno besedo pa imajo tudi arabske države, predvsem Savdska Arabija in Katar. Skupina želi okrepiti finančno podporo opoziciji, načrtujejo pa tudi natančnejše dokumentiranje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov v državi, s čimer bi pokazali storilcem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja.

SNC zahteva oboroževanje upornikov
Glavna opozicijska skupina, Sirski nacionalni svet, je medtem mednarodno skupnost pozvala, naj nasprotnikom sirskega režima zagotovi orožje, da se bodo lahko branili sami. "Oboroževanje ni naša najljubša izbira. Vemo, da prinaša tveganje izbruha državljanske vojne, vendar pa ne moremo stati križemrok in gledati pokola našega ljudstva," je ta skupina zapisala v svojem sporočilu udeležencem konference.

Predsednik Sirskega nacionalnega sveta Burhan Galjun je poudaril, da se številne vlade neupravičeno bojijo širjenja terorizma v Siriji po padcu režima, saj je "demokracija, za katero se borimo, naravni sovražnik terorja".

Sirski nacionalni svet je napovedal, da bodo uporniki, tudi prebegli vojaki, ki se borijo proti Al Asadovim silam, dobili plače. Denar za plače - na milijone dolarjev na mesec - bodo prispevale bogate zalivske države.

Nacionalni svet je sicer skupino prosil tudi za tehnično podporo, s pomočjo katere bi lahko različne skupine nasprotnikov režima komunicirale med seboj, pa tudi za humanitarno pomoč, ki bi jo v državo lahko pripeljali prek "varnih območij".

Annanov načrt "zadnja priložnost"
Turčija je že napovedala, da bo izdatneje pomagala Sirski svobodni armadi, a ne z orožjem. Po obtožbah Damaska uporniki že prejemajo tuje orožje, pri tem sta najdejavnejša Savdska Arabija in Katar. Diplomati so sicer govorili tudi o dostavi humanitarne pomoči sirskim civilistom, ki je ena ključnih točk načrta posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je dejal, da mednarodna skupnost Al Asadu ne bo pustila, da "zlorabi še eno priložnost" in da Annanova prizadevanja za končanje nasilja predstavljajo zadnjo priložnost. Po koncu konference je dodal, da se je mednarodna skupnost prepočasi odzvala na dogajanje v Bosni in Hercegovini v 90. letih prejšnjega stoletja ter da mora tokrat delovati odločno in brez odlašanja. Francoski zunanji minister Alain Juppe meni, da bi morali določiti rok za uresničitev mirovnega načrta.

Erjavec opozicijo pozval k poenotenju
Erjavec je predstavil stališča Slovenije do razmer v Siriji. Med drugim je ostro obsodil brutalno nasilje in sistematične kršitve človekovih pravic, ki jih povzročajo sirske oblasti, zahteval takojšnje prenehanje nasilja ter izrazil nujnost čimprejšnjega reševanja humanitarnih razmer. Izrazil je podporo naporom Annana, sirsko opozicijo pa pozval k poenotenju delovanja z namenom doseganja mirne rešitve krize.

Erjavec se je ob robu zasedanja srečal z več sogovorniki, med drugim s turškim premierjem Erdoganom, turškim zunanjim ministrom Davutoglum, ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, številnimi evropskimi zunanjimi in razvojnimi ministri ter opravil dvostransko srečanje z egiptovskim zunanjim ministrom Mohamedom Kamelom Amrom.

Znova brez Rusov in Kitajcev
Konference v Carigradu se tako kot prvega srečanja "prijateljev Sirije" konec februarja v Tunisu niso udeležili predstavniki Rusije in Kitajske, glavnih zaveznic režima Al Asada. Odsoten je tudi posebni odposlanec Annan, ki bo v ponedeljek prek videokonference iz Ženeve o svojih naporih za rešitev krize seznanil Varnostni svet Združenih narodov.

Sirija je pretekli teden privolila v Annanovo mirovno pobudo za končanje prelivanja krvi, vendar so zahodne države takoj podvomile o iskrenosti režima v Damasku. Ta bi si samo kupoval dodaten čas za obračun s protirežimsko vstajo. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je pozval k takojšnji uresničitvi načrta, sirskemu režimu pa požugal, da bodo štela le dejanja, ne besede.

V dobrem letu več kot 10 tisoč žrtev
Annanov načrt poziva k ustavitvi nasilja, dnevni dveurni prekinitvi ognja za dostavo humanitarne pomoči, dostopu medijev do območij, kjer potekajo spopadi, začetku političnega dialoga, pravici do protestov in izpustitvi samovoljno priprtih. Od začetka upora proti Al Asadovemu režimu marca lani je bilo po navedbah sirskih aktivistov ubitih že skoraj 10 tisoč ljudi, medtem ko uradni Damask trdi, da je umrlo več kot tri tisoč pripadnikov vojske in policije.

T. G., T. V.
Prijavi napako
Komentarji
Whitetrasher
# 01.04.2012 ob 11:41
Ob takšnih "prijateljih" ne rabiš sovražnikov.
smokeee
# 01.04.2012 ob 11:35
2. slika:
če ste hotl pokazat "demonstracije" proti režimu, ste se mal zaj.......
Blazz
# 01.04.2012 ob 11:23
Spet nam sramoto dela Kohrl....
Neron
# 01.04.2012 ob 12:10
Pa so res prijatelji, ali so se pač kar samooklicali?

Smrt fašizmu in medijski manipulaciji!
nwo_no
# 01.04.2012 ob 12:17
Sirija je mnogo bolj demokratična od raznih sosed, ki se klanjajo zahodnim illuministom.

Če pa ti tujina posreduje gore orožja in oborožuje vse, ki so pripravljeni boriti za prevzem oblasti Islamskih skrajnežev potem pa s teroristi ne moreš obračunati drugače, kot da braniš državo in mir. Sirski uporniki so združenje idiotov, teroristov, islamskih skrajnežev, plačancev in raznih ljudi iz tujine, ki so financirani za ustvarjenje kaosa in pobijanje nedolžnih.

Recimo stop medijskim manipulacijam.
Nikec3
# 01.04.2012 ob 12:13
Kaki fail s strani novinarjev. Protest proti oblasti, na zastavi pa Asadova slika. :-)
sure_fantek
# 01.04.2012 ob 12:09
Pri vseh člankih o Siriji so slike množičnih shodov v podporo Asadu.

Članek in politiki v njem pa kao o težnjah ljudstva k uporu proti režimu :-)

Očitno imajo islamske bande, ki delujejo le v mestu ali dveh, več teže kot celotna država.
heureka
# 01.04.2012 ob 12:09
Udeležence srečanja je nagovoril gostitelj turški premier Tayyip Erdogan,

Iz njegovih ust boste prav za gotovo slisali cisto in nepotvorjeno resnico,tako kot jo je sam branil pred mesecem dni,ko je zanikal pokol on eticno ciscenje Armencev,ki ga je izvedla Turska vojska v zacetku prejsnjega stoletja. Kjub vsem zgodovinskim dokazom je zanikal poboj miljonov Armencev ,ki so jih na najbolj zverinski nacin pobili Osmani.
generacija56
# 01.04.2012 ob 11:48
Karl bo dal odločilni predlog. Njegova prisotnost bo rešila konflikt.
Upam, da je v saj "room service" v hotelu OK.
MZ
# 01.04.2012 ob 12:38
Če danes kot prijatelje imenujemo tiste, ki poblaznelim bandam v roke potiskajo orožje in s tem spodbujajo nasilje, je skrajni čas, da gre ta svet k vragu...
krejzi
# 01.04.2012 ob 22:33
zgodovina se ponavlja nam pred očmi (irak)...in spet.. niko(m) ništa.
juster
# 01.04.2012 ob 21:09
Ni mi jasno kako to ni proti ustanovni listini ZN. Gre za eklatantno rušenje nekega suverenega režima.

V tej mednarodni politiki je res might gives right edino pravilo.
dmejz
# 01.04.2012 ob 22:52
Zahodni terorizem. V Carigradu nas pa predstavlja minister neizvoljene vlade. Sramota. Če je Asad diktator ker mu nasprotuje nekaj % ljudstva, kaj bomo pol rekli za našega premierja, ki ni imel niti 30% pred volitvami?! A mamo pravico z orožjem se upreti tko kot so se 'uprli' v Libiji in Siriji?
Anar Hija
# 01.04.2012 ob 13:04
Se sploh kdo zaveda, kaj smo Karliju danes plačali? Zastonj izlet na prireditev, katere niti imena ne razume..

NE janšizmu!
JustCavalli
# 01.04.2012 ob 13:01
kasen naziv je to " Prijatelji Sirije" ??? prej sovrazniki kakor prijatelji
juster
# 01.04.2012 ob 12:18
Katarci recimo še čakajo svoje "prijatelje".
heureka
# 01.04.2012 ob 18:35
@ultegra
Še sreča, da ste v manjšini, ker drugače bi se nam slabo pisalo takšnim, ki znamo ločit seme od plevela.
Ne vem kako gre ta tvoj samo hlavospev v koncept skupaj z demokraticnimi principi. Nenadoma se oznanjas za besserweiserja in izbranega takega. Kaj ni prav princip demokracije,ki jo ti zmeraj opevas ,da dovoljuje izrazanje svojih idej in misli. Torej,ce nekdo vidi dolocene prednosti ( pravm dolocen),tam kjer ti cvidis samo obstikle,ga se ni treba postaviti zato pred zid. Povedal je pac to, kar si misli,oprosti da te ni prosil za dovolenje, preden je to zinil. Ti pa lahko se naprej pojes slavo zahodu,jaz te pri temu ne bom motil.
nim
# 01.04.2012 ob 17:47
@ultegra
kaj pa dvoličnost zahoda, tebe? tam doli so še hujši režimi kot v Siriji (npr. savdska arabija, bahrajn, etc) vendar ker so ti režimi naklonjeni zahodu je pa vse OK.
zakaj nam še z njimi ne perejo možganov preko medijev dan in noč, kot nas ali so nas z ranimi iraki, irani, libijo, afganistan...
če misliš da se zahod bojuje za ljudi, za zatirane, si slep in ovca zahoda, medijev ;)
kanalija
# 01.04.2012 ob 15:41
With friends like these who needs enemies.
noprou
# 01.04.2012 ob 13:14
ti samooklicani "prijatelji" so malo popu*i, in mi ni jasno, zakaj se sploh še dobivajo in še naprej delajo zgago. Naše novinarje pa bi prosil, naj se raje koncentrirajo na to, da uporniki za razliko od Asada niso podprli mirovnega načrta. In da če bo mir, lahko Sirijci lepo sami odločijo o svoji usodi na volitvah 7. maja
Nikec3
# 01.04.2012 ob 12:53
@domobran, vsaj nasmejal si me.
jazbc
# 01.04.2012 ob 23:30
ERJAVEC, ti si bolnik in bi te bilo treba dati za zapahe, ker ogrozas Slovenijo, slovensko celovitost...

Ka mamo mi uradno, za podpirat zafiksane kriminalce, ki terorizirajo Sirijo, sirisko ljudstvo.

Na referendumu, je velika vecina podprla Asada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JOOOOOOOOOOOOOOOOJ sramota. Ke je javno tozilstvo, tega je treba za zapahe.
heureka
# 01.04.2012 ob 22:13
V Carigradu so se na ulici zbrali demonstrantje tako z tako ene kot tudi druge opcije. Medtem,ko je policija dovolila pro uporniskim in proti Assadovkim demonstrantom izrazati svoj gnev proti rezimu,veliko demonstrantov je bilo tudi maskiranih in oborozenih,je z solzilcem in batonami zla na demonstrante,ki so podpirali Assada.
Takega nasilja popolnoma neprovociranega ,ni bilo videti niti pri preteklih volitvah v Rusiji,kljub temu da so bile demonstracije proti Putinu, dosti bolj provokantne ,ni sla policija nikoli tako brutalno v akcijo,kot pa je bilo to videti danes v Carigradu..
In to v Turciji,ki naj bi bila prezumtivna kandidatka za vstop v Unijo.No o temu,kako postopati z demonstranti ,bi se ta policija lahko naucila marsikaj celo od Rusov,ki so bili od Unije ves cas volitev kritizirani kako selektivno nastopajo proti demonstrantom.
V Carigradu se ni slo samo za selekcijo,tu je turska policija lepo pokazala,kako si ona zamislja pravico do izrazanja mnenja demonstrantov,skratka.kako deluje demokracija v drzavi.
Imam obcutek,da si tiger nad Bosporjem zopet ostri svoje kremplje in da ni dalec cas,ko bodo Turki aktivno sli v boj proti Assadu. Tudi njim disi denar,ki ga za tako akcijo ponujajo zalivske drzave z Saudsko Arabijo na celu.
ZdravaPamet
# 01.04.2012 ob 20:51
slovenija ni v skupini prijatelji sirije....nice try MMC
SEL
# 01.04.2012 ob 18:20
Kohrl nekaj obsoja pa sploh neve zakaj gre.... ker so drugi rekli...itd.
heureka
# 01.04.2012 ob 18:06
Zalivske države bodo financirale plače za sirske upornike

Placanci so bili ze poprej,verjetno bodo sedaj dobili se bonus za vsakega ubitega Sirijskega vojaka,ter dvojni bonus ce bo ta imel cin oficirja.
Annanov nacrt je bil ze konceptu obsojen na propad, kajti za dosego konsenzusa mora na prvem mestu obstojati motivacija za ustavitev nasilja. na drugem pa tudi dva oponenta,ki sta pripravljena na pogajanja
Uporniki take motivacije nimajo,ker bi ob ustavitvi nasilja ne mogli doseci svoj cilj,ki je strmoglaviti Assada z oblasti.
Premirje in pogajanja jih prav tako oddaljujejo od njihove strategije ,ki stremi za nasilnim prevzemom oblasti
gesan
# 01.04.2012 ob 12:58
MZ, ta svet ne bo šel k vragu ampak ima ta svet vrag že dolgo v oblasti.
In samo izjeme še niso polegle tej vražji virozi.

Voditelji so itak sami spletkanti, ki si gradijo zaklonišča, da se bodo poskrili kot podgane, ko bo začelo pokat vsevskriž. glih od tistega orožja za katerega so si sami polnili svoje nadute riti.

Ampak ne razmem pa navadnih smrtnikov, ki se učijo streljat na druge ljudi za te preoblečene podganje izmečke v ljudi. Tega pa res ne morem razumet. Tega še bog ne bo nikoli razumel.
gesan
# 01.04.2012 ob 12:31
Ob takšnih "prijateljih" ne rabiš sovražnikov.

Res je! Prišli so, da bi nastavili svoj pisker.
gesan
# 01.04.2012 ob 12:29
Jaz se bojim za to državo, ko bodo o njeni prihodnosti modrovali taki kot je na primer "Karlo Cirkusatnski".
Mogoče jim je pa šel dobhro phrodat svoje oklepnike, ki so revnim penzionerjem omogočili boljše pokojnine...
marjan_1
# 01.04.2012 ob 12:20
Iščemo novice, ki so čista izmišljotina.
Blazz
# 01.04.2012 ob 12:02
a tole da je Kohrl dol je 1.april?
Zk1984
# 01.04.2012 ob 11:59
Sirija je pa res ena srečnica od države - ima ogromno prijateljev! Kavelj 22 je pa v tem, da so taki kot oni na FB-ju - namišljeni...
LFC
# 02.04.2012 ob 00:52
Ko ti pa Kahel napove sankcije... ojej pol te mora biti pa res strah.
sure_fantek
# 01.04.2012 ob 20:38
Zalivske države bodo financirale plače za sirske upornike

Torej namesto morilci, bodo sedaj plačani morilci? Napredek v demokraciji in svobodi!
mežnar
# 01.04.2012 ob 15:59
gesan
# 01.04.2012 ob 12:58
Prijavi neprimerno vsebino
Tega pa res ne morem razumet. Tega še bog ne bo nikoli razumel.
-----------------------
Verjamem, da nimaš v mislih judeo-krščanskega biblijskega boga, ki je bog smrti, uničevanja, genocida nad mnogimi narodi. Peta Mojzesova knjiga 7/16: Uniči VSA ljudstva, ki ti jih izroči Gospod tvoj Bog. Tvoje oko naj se jih ne usmili. Ne služi njihovim bogovom; kajti to bi bila past!
7/2: Ne sklepaj z njimi zaveze in jim ne prizanašaj!
Kako drugače učijo druga verstva.
mežnar
# 01.04.2012 ob 14:47
Za mir in reforme v Siriji je nujno zahtevati tudi od opozicije, Sirske svobodne armade in teroristov, da prenehajo z napadi kot to predlagajo v resoluciji Rusija in Kitajska ne pa, da to storijo enostransko sirska vojska in policija. Upam, da bo to zio-zahodni hlapec Erjavec jasno in glasno zahteval.
jazbc
# 01.04.2012 ob 23:24
@juster
seveda je proti ustanovni listi ZN.
Ampak od leta 1991 so se pravne norme spremenile.

Od takrat naprej lahko nekateri krsijo ustanovne liste in resolucieje. Od takrat vlada pax Amerika. Oziroma mir po amerisko.

Leta 1991 so namrec Vatiikan, Nemcija, ZDA od sveta izsilile paketno priznanje RS in RH in to kljub temu, da na hrvaskem tudjman ni kontroliral celotno RH.

Vse je slo mino mednarodnega prava, Posledice so nam jasno znane.
No potem se je pa zacelo in se samo nadaljuje... :/
jazbc
# 01.04.2012 ob 23:18
Kera beda!!!
Majster
# 01.04.2012 ob 23:10
@ Viliam_s
"Skupina prijateljev Sirije - wtf. Če bi bili Turki pošteni do Sircev bi njihova miljonska vojska sedaj lahko že predala oblas v roke protestnikom - ne pa da še kar naprej razmišljajo kaj jim je za narediti. Zbombardirajte Asada že enkrat tja kamor sodi - pred Alaha čakat na končno sodbo."

Teb so se pa možgačeki mal skržljal narobe ane?
Optimus
# 01.04.2012 ob 15:50
Friends with benefits
AZ2SI
# 02.04.2012 ob 12:57
Žalosti me, ko vidim toliko protizahodnih (in pro-ruskih, pro-kitajskih) komentarjev. Mar se nismo leta 1991 osamosvojili tudi zato, ker smo hoteli postati del zahodnega sveta, kamor smo vedno sodili, in pustiti gnilo in povsem preživeto ideologijo "neuvrščenosti" daleč zadaj? Sedaj pa mnogi podpirajo pokvarjene diktatorje samo zato, ker kljubujejo zahodu (pa da ne bo pomote, zahod še zdaleč ni popoln.)
Konec despotizmu
# 02.04.2012 ob 11:38
Bahrainci tudi še čakajo prijatelje...

Preklet naj bo ta gnili fašizem! fu all
Naš Tito
# 02.04.2012 ob 22:30
Halo, kako ste kaj?
IndyBob
# 02.04.2012 ob 10:38
Neumno - plače za upornike!!! I give up, državljanska (oz. proxy) vojna je neizbežna...
358clenKZ
# 02.04.2012 ob 09:25
Kennedy, Milošević, Arafat, Hussein, Gaddafi....Asad...

Same laži za obvezni RTV prispevek.
jazbc
# 02.04.2012 ob 00:06
1. april, upam:)
sure_fantek
# 01.04.2012 ob 16:33
Nisem vedel da smo Slovenci preko Kahla prijatelji Sirije.

Katere Sirije že; islamistične ali sekularne?
Mazni
# 01.04.2012 ob 13:03
1. april
lazarp
# 01.04.2012 ob 11:54
@smokeee
Če bi prebral komentar pod sliko, bi videl da to ni bil njihov namen. ;)
Jan1983
# 01.04.2012 ob 14:43
Če bo Assad ostal, potem si Obama zasluži Darwinovo nagrado...
Kazalo