Sirski predsednik Bašar Al Asad (na plakatu v ozadju) ne namerava odstopiti, kar je razjezilo Arabsko ligo. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad (na plakatu v ozadju) ne namerava odstopiti, kar je razjezilo Arabsko ligo. Foto: EPA

Savdska Arabija je že v nedeljo sporočila, da namerava umakniti svoje opazovalce iz opazovalne misije v Siriji. V torek so ji sledile še preostale članice Sveta za zalivsko sodelovanje - Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Bahrajn in Oman. Kot so države pojasnile, so se za umik opazovalcev odločile zaradi nadaljevanja prelivanja krvi v Siriji in ubijanja nedolžnih.

Arabska liga zahteva srečanja z Ban Ki Munom
Do njihove odločitve prihaja dan po tem, ko je sirsko vodstvo zavrnilo poziv Arabske lige sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, da preda oblast in omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti. V Damasku so pobudo označili za "očitno vmešavanje" v notranje zadeve države.

Arabska liga je Varnostni svet Združenih narodov (ZN) pozvala, da sprejme vse potrebne ukrepe, s katerimi bi Sirijo prisilili k spoštovanju arabskega mirovnega načrta. Prav tako zahteva srečanje generalnim sekretarjem ZN-ja Ban Ki Munom v New Yorku, kjer bi govorili o načrtu za rešitev sirske krize. K pomoči pa želijo pozvati tudi Varnostni svet organizacije.

Spomnimo. Zunanji ministri Arabske lige so se v nedeljo na srečanju v Kairu sicer odločili podaljšati mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni. Liga jih je tja napotila 26. decembra lani, da bi ugotovili, ali režim spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz mest, izpustitvi zapornikov in začetku pogajanj z opozicijo. Toda, kot zatrjuje sirska opozicija, se to ne dogaja.