Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okoli dve tretjini od 60.000 sedežev na stadionu v prestolnici je bilo praznih. Slovesnosti se je udeležilo več afriških državnikov, Mugabeja pa naj bi pokopali oktobra.

Slovesnost se je na športnem stadionu začela z vojaško parado ter vzklikanjem in petjem gostov.

Od tujih državnikov so se slovesnosti med drugim udeležili predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, mozambiški predsednik Filipe Nyusi, predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, nekdanji predsednik Gane Jerry Rawlings ter nekdanja predsednika Južne Afrike Thabo Mbeki in Jacob Zuma.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pokop, ki je bil sprva načrtovan za nedeljo, so zdaj prestavili na oktober, da mu bodo lahko v Harareju zgradili mavzolej pri spomeniku, posvečenem junakom naroda.

Mugabe bil prisiljen v odstop

Večina ljudi je na žalno slovesnost prišla z avtobusi s podeželskih območij, prevoze pa je organizirala vladajoča stranka Zanu-PF, ki jo je v preteklosti vodil Mugabe.

Nosili naj bi majice s podobo aktualnega predsednika Emmersona Mnangagweja, kar bi lahko bila žalitev za Mugabejevo družino. Eden izmed udeležencev slovesnosti, ki je tja prišel za avtobusom, je dejal, da so jim naročili, naj nosijo te majice.

Ko je Mugabe leta 2017 skušal odstaviti Mnangagweja z mesta podpredsednika, je vojska izvedla vojaški udar. Najprej je bil Mugabe v hišnem priporu, nato pa so ga po množičnih protestih prisilili v odstop. Potem se je njegovo zdravstveno stanje začelo hitro slabšati.

Mugabe velja za junaka osvoboditve države izpod britanskega kolonialnega jarma, ki se je nato spremenil v ekscentričnega despota.

Zimbabveju je s trdo roko vladal 37 let. Umrl je 6. septembra v bolnišnici v Singapurju. Star je bil 95 let. Kenyatta in nekateri drugi državniki so mu izrekali hvalnice, ker je osvobodil Zimbabve kolonializma.