Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Zambija
Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (podatki so za leto 2015) je v Zambiji z virusom okuženih okoli 85.000 otrok, starih do 14 let. Foto: EPA
Zambijski predsednik
Lungu ima ambiciozen načrt: do leta 2030 želi izkoreniniti HIV v državi. Foto: EPA
Nove terapije
Z novimi terapijami se je močno izboljšala kakovost življenja obolelih z virusom in tudi podaljšala njihova življenjska doba. Foto: EPA
Hiv
Ozaveščanje o varni spolnosti je ena ključnih komponent boja proti širjenju HIV-a. Foto: EPA
Afrika
Po ocenah Unaidsa v Zambiji trenutno živi okoli 380.000 otrok, starih do 17 let, ki so osiroteli zaradi aidsa. Foto: EPA

Dodaj v

Zambija uvaja obvezno testiranje na HIV, do leta 2030 želi virus izkoreniniti

Virus ima okoli 1,2 milijona Zambijcev
20. avgust 2017 ob 07:56
Lusaka - MMC RTV SLO

Zambijski predsednik Edgar Lungu je na začetku tedna dvignil veliko prahu z oznanilom, da bodo vsi, ki bodo poiskali pomoč v zdravstvenih zavodih, obvezno testirani na HIV, ne da bi prej pridobili njihovo soglasje. V Svetovni zdravstveni organizaciji obveznemu testiranju nasprotujejo in se zavzemajo za prostovoljno testiranje.

"Tako kot se ne posvetujemo z vami glede izvajanja testov na malarijo, bomo izvajali tudi teste na okužbo z virusom HIV. Če boste pozitivni, vam bomo priporočili zdravljenje," je po poročanju afriških medijev dejal ob začetku kampanje v prestolnici Lusaka, na Twiterju pa je zapisal: "Testi na HIV, posvetovanje in zdravljenje so v Zambiji odslej obvezni." Oblasti so si zadale cilj, da do leta 2030 izkoreninijo aids.

Ob uvedbi obveznega testiranja na HIV je več organizacij za človekove pravice izrazilo protest, da gre za kršitev človekovih pravic. Kot poroča spletna stran Lusakatimes, je Lungu kritikom uvedbe dejal, da lahko nasprotovanje izrazijo na sodišču, hkrati pa državljanom zagotovil zasebnost, saj bodo izvidi ostali zaupni. Poudaril je svoje prepričanje, da je zaščita življenja okuženih in tistih, na katere lahko vplivajo, pomembnejša od argumenta zagovornikov prostovoljnega testiranja. "Moram priznati, da so nekateri kolegi menili, da utegne ta ukrep vplivati na človekove pravice, toda nihče nima pravice, da vzame življenje drugemu. Tako kot ne prosimo za vaše dovoljenje, ko opravljamo teste na malarijo, tako bomo nadaljevali in vas testirali na HIV ter vam, če ste pozitivni, svetovali glede zdravljenja," je nagovoril sodržavljane ob začetku širše kampanje boja proti HIV-u.

Ob tem je Lungu zanikal očitke, da je diktator, in zatrdil, da je predan promociji dobrih zdravstvenih praks. Temu se je pridružil zambijski minister za zdravje Chitalu Chilufya, ki je dejal, da se je kabinet za uvedbo obveznega testiranja na HIV odločil soglasno. Po njegovih navedbah so infekcije, povezane z okužbo s HIV-om, vzrok za kar 81 odstotkov smrti v največji zambijski bolnišnici, univerzitetni bolnišnici v Lusaki.

Največ novih obolelih na jugu in vzhodu Afrike
Podatki za lansko leto kažejo, da je s HIV-om živelo 36,7 milijona ljudi. Države na vzhodu in jugu Afrike so območje, kjer je HIV najbolj razširjen, v njih živi okoli polovica vseh ljudi, okuženih s HIV-om, torej več kot 18 milijonov. Kljub naporom držav in različnih organizacij se virus še širi, zato glavni cilj ostaja predvsem padec števila novookuženih, pri čemer glavno vlogo igra ozaveščanje prebivalcev o širjenju oz. preprečevanju širjenja virusa. Med državami, kjer je HIV-a največ (prevalenca), so Svaziland, Bocvana, Lesoto, Južna Afrika, Etiopija, Kenija, Malavi, Uganda, Tanzanija, Zimbabve in Zambija.

Število novookuženih s HIV-om: leta 2000 so se z virusom okužili trije milijoni ljudi, leta 2010 2,2 milijona, leta 2016 pa 1,8 milijona. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije je, da ta številka do leta 2020 pade na 500.000, leta 2030 pa na 200.000. (Vir: WHO)

Zambija je med afriškimi državami z najvišjim deležem prebivalstva z virusom HIV. Prvi primer aidsa so v državi ugotovili leta 1984, najhitreje pa se je virus širil v 90. letih prejšnjega stoletja. V 16-milijonski državi ima HIV 1,2 milijona ljudi, med njimi je okoli 85.000 otrok, starih do 14 let, kažejo podatki organizacije Unaids za leto 2015. Statistika kaže, da je prevalenca okužbe 17-odstotna med odraslimi, starimi med 15 in 49 let, pri čemer je višja med ženskami kot moškimi. HIV je občutno bolj razširjen v urbanih predelih države (18,2-odstotna prevalenca) kot na podeželju (9,1-odstotna prevalenca), pri obeh pa se v obdobju od leta 2001 zmanjšuje. Najbolj so ogrožene ženske v urbanih predelih (21-odstotna prevalenca).

Leta 2016 je zdravila, ki preprečujejo prenos okužbe na plod, prejelo 76 odstotkov vseh nosečnic, okuženih s HIV-om. (Vir: WHO)

.

Pričakovana življenjska doba za Zambijko je 53,4 leta, za Zambijca pa 49,2 (podatki so za leto 2010).

Z novimi zdravili in terapijami padec števila okuženih
Spodbudno je, da se v zadnjih letih število novookuženih zmanjšuje. Kot piše v poročilu za Zambijo, so po več desetletjih nenehnega povečevanja števila okuženih velik preboj storili med letoma 2011 in 2014, ko so z novimi antiretroviralnimi zdravili močno znižali število prenosov okužbe mater na novorojenčke. To je sicer glavni način okužbe otrok. Leta 2014 je rodilo 75.411 okuženih žensk, med katerimi jih je 68.820 prejemalo učinkovita zdravila, s katerimi so preprečili prenos virusa. Tako se je delež mater, ki so prenesle virus na otroka, zmanjšal s 24 odstotkov leta 2009 na manj kot devet odstotkov leta 2014.

Velik napredek so dosegli tudi na področju zdravljenja že okuženih, z novimi zdravili in zdravljenji pa se je znižala tudi smrtnost tistih, obolelih za aidsom. Leta 2000 je umrlo 50.000 obolelih, leta 2014 pa 19.000.

Obvezno testiranje v najbolj kritičnih državah?
Debate o uvedbi obveznega testiranja se pojavljajo že dolgo, najbolj se je o predlogu razpravljalo na vrhuncu širitve virusa. Kot piše na spletni strani WHO-ja, je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton leta 2006 podprl predlog, da bi uvedli obvezno testiranje v državah, kjer je prevalenca bolezni več kot pet odstotkov, pri čemer je poudaril, da bi bila to možnost le v tistih državah, v katerih obolelih niso diskriminirani.

Oblasti v indijski zvezni državi Goa so leta 2006 predlagale obvezno testiranje pred poroko, Kitajci pa so želeli testirati vse zaposlene v turističnem sektorju. Kritiki tovrstnega pristopa so dejali, da bi to pomenilo kršitev pravice do zasebnosti, stigmatiziralo ljudi in njihove družine, pojavil pa bi se tudi črni trg z negativnimi testi.

Strokovnjaki WHO-ja so pod drobnogled vzeli možnost obveznega testiranja v državah podsaharske Afrike, njihov sklep pa je bil, da na kratek oz. srednje dolgi rok to ni izvedljivo. Kot so opozorili, je treba upoštevati socialni, ekonomski in kulturni vidik, predvsem pa so opozorili na ključni pomen izboljšanja zdravstvene oskrbe, ki bi v primeru odkritja okužbe omogočil ustrezno terapijo. Ob tem so poudarili tudi široko prisotno nevarnost stigmatizacije bolnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija podpira koncept t. i. petih C-jev (5 Cs), zapisanih v poročilu leta 2012: soglasje, zaupnost, svetovanje, natančnost testov in povezava s preventivo, zdravljenjem in nego. Osebe morajo dati soglasje, da privolijo v testiranje, o postopku morajo biti natančno poučene. "Obvezno oz. vsiljeno testiranje ni nikoli priporočljivo, ne glede na to, od kod pride vsilitev oz. ukaz, bodisi da so to skrbniki, partnerji, člani družine, delodajalci ali kdo tretji," piše na spletni strani.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
Deep_G
# 20.08.2017 ob 08:54
Svetovna zdravstvena organizacija: Očitno so to neki birokrati ali pa nevladni aktivisti. Razumem, da npr. v Evropi lahko ta zadeva ostane kot prostovoljna oodločitev, ker je tu obolelih za hiv izredno malo. V Afriki, kjer pa je hiv praktično epidemija pa je potrebno razumeti ukrep zambijskega predsednika kot nekaj pozitivnega!
hexen
# 20.08.2017 ob 09:01
Čudno tolmačenje človekovih pravic. Kot da je človekova pravica biti okužen s HIV in delati druge bolne. Človekova pravica je varnost pred boleznijo - biti zdrav in ostati zdrav.
dobertek
# 20.08.2017 ob 08:52
tukaj se vidi kako močan je farmacevtski lobi, ko celo svetovna zdravstvena organizacija nasprotuje obveznemu testiranju. V primeru, da Zambiji uspe zmanjšati ali celo izkoreniniti hiv, bodo farmacevtske družbe ob ogromno denarja
brain2k
# 20.08.2017 ob 08:55
"Ob uvedbi obveznega testiranja na hiv je več organizacij za človekove pravice izrazilo protest, da gre za kršitev človekovih pravic."

Zopet dokaz, da so te t.i. "organizacije za človekove pravice" kar nekaj.
megan
# 20.08.2017 ob 10:22
Čakte, in kako natančno naj bi testiranje za virus HIV posegalo v človekova pravice? "Potrpet" morajo samo en vbod z iglo, da se odvzame vzorec krvi - enako kot za vse druge preiskave, ki se delajo skoraj ob vsakem obisku zdravstvene ustanove. Kaj je tu tako hudega, da bi se morala svetovna zdravstvena organizacija zgražat glede človekovih pravic?
Naj se raje ukvarjajo s tem, kar je res kršenje človekovih pravic. Je tega polno, pa zgleda da nihče nima volje niti s prstom mignit na to temo.
generusus
# 20.08.2017 ob 11:23
"Ob uvedbi obveznega testiranja na HIV je več organizacij za človekove pravice izrazilo protest, da gre za kršitev človekovih pravic. "

To je lep pokazatelj kaj vse se da prikazovati kot da je človekova pravica. Ena izmed najbolj pogosto zlorabljenih besed v novejšem času.
oliva
# 20.08.2017 ob 10:52
Meni se zdi v takem primeru - glede na okoliščine - to sprejemljivo, ker je praktično edina rešitev.
Če so 'izredne razmere', je pač tako.
slo-KP
# 20.08.2017 ob 09:54
Paradoksalno je, da so za osebne pravice zaskrbljeni enaki ljudje, ki so drugače za obvezno cepljenje.
-----------------
a ne...eno je preventiva,drugo pa kurativa...

no,sicer pa se jaz strinjam s takim prijemom reševanja problema,kot ga predlaga zambijski predsednik...
problema se drugače ne bodo rešili...
itak kdor je okužen je pač okužen in prej ko slej se to pokaže...
zato je veliko bolje,da se bolezen odkrije,se s tem prepreči nadaljnje širjenje virusa in še človeku se pomaga pri zdravljenju...

prva človekova pravica je biti živ...po mojem mnenju...
oliva
# 20.08.2017 ob 12:22
Ne more biti človekova pravica, da recimo trosi naokrog virus.
Tu pohodi pravice drugega in drugih.
hexen
# 20.08.2017 ob 12:57
presenečen
# 20.08.2017 ob 11:32
In vsi ki jim bo potrjen HIV, bodo potem težje dobili službo, vaška skupnost se jih bo izogibala ipd.


Kako bodo izvedeli, saj diagnoza ni javna informacija.
Trenutno bolniki ne vedo, da so okuženi, dokler bolezen ne napreduje tako zelo, da je ne morejo več skrivati. In potem so avtomatsko stigmatizirani.
Bolezen bodo prej diagnosticirali, jo zdravili ter s tem omejevali njeno napredovanje.
12% Zambijcev ima HIV, karkšnikoli ukrepi za zajezitev epidemije so dobrodošli
Borc984
# 20.08.2017 ob 11:46
Maš ljudi, ki ne vedo da imajo HIV in ga širijo naprej! Kje je človekova pravica nič kaj sluteče punce, ki je okužena? Podpiram obvezna testiranja!
Pošljite jim še eno ladjo kontejnerjev polnih kondomov. Dvomim, da jih bojo uporabljali, a poskusit ni greh.
nonparel
# 20.08.2017 ob 13:51
Jaz sem celo za to, da se vse slovenske državljane, ki so bili v teh rizičnih državah (kot turisti ali kako drugače), podvrže ob vrnitvi v Slovenijo obveznemu testiranju na HIV.
Che
# 20.08.2017 ob 10:55
Pa kaj n nekako logicno za take razmere
21.12.2012
# 20.08.2017 ob 12:25
Pravilno. Pa kaksne clovekove pravice, ce je bolezen prenosljiva. Se obvezno zdravljenje bi moralo biti, na stroske drzave seveda.
frozen pingvin 2
# 20.08.2017 ob 11:07
V afriki tudi testi ne bodo pomagal. Ljudje vedo da majo virus hiv, pa vseeno skacejo cez plot.

Edino kar bi zmanjsalo okuzenost s hiv je izobrazva. Uganda je lep primer. Na drugi strani imas pa JAR, ki zapravi ogromno za brezplacne kondome, a imajo najvisjo stopnjo hiva na svetu.
rangerno1
# 20.08.2017 ob 10:59
So pa rabili, neka normalna civilizirana država uvede ukrepe takoj ko se začne epidemija. V Afriki je to žal 50 let kasneje. Če niso imali znanja in denarja za to, pa bi lahko prosili za pomoč, tako pa so verjetno umrli že miljoni.
JJstyle
# 20.08.2017 ob 11:46
Zambija uvaja obvezno testiranje na HIV, do leta 2030 želi virus izkoreniniti

Kako si to predstavljajo? Bodo vse moške objajcali ali pobili 13 % lastnih prebivalcev? Edino tako je možno v Zambiji brez odkritja zdravila izkoreniniti HIV v 12-ih letih. Vse ostalo je pravljica za lahko noč otroci.
Kermit
# 20.08.2017 ob 10:09
Še enkrat se je izkazalo, da se v Afriki da vladati le s trdo roko. Pa kakšne človekove pravice neki?! Orožje je prepovedano, ampak a ni moja človekova pravica, da nosim brzostrelko? Hiv je hujši od brzostrelke, pri brzostrelki vsaj veš, pri čem si. Čeprav dvomim, da bi vsem, ki bi dobili pozitiven izvid potegnilo, kaj to pomeni. Bi verjetno po svoji stari navadi preprodajali zdravila naprej za pest riža, se še naprej žgali in hodili do lokalnega vrača na čirulečarule za ozdravitev.
eMZe
# 20.08.2017 ob 19:34
Kake pravice proti drugim pravicam vendar?
Okuženi ima (ne glede na to, ali je okužen ali ne) pravico do zdravnika.
Okužen ima pravico do zdravstvene zaščite.
Okužen je za svojo okolico smrtonosen toliko kot pijan voznik.
Sklicevati se na neko pravico okuženega do "ne pregledati, ne cepiti, ne izvedeti" je podobno kot sklicevati se na pravico, da pijan voznik vozi. Če koga zadane, ga pač zadane, saj je imel pravico voziti se?
Binder Dandet
# 20.08.2017 ob 18:58
@oliva:
V franciji so tudi izredne razmere. Katere pravice je upraviceno teptati?
:)
Ne razumet narobe. Meni se to zdi popolnoma upravicen ukrep. Se toliko bolj ne razumem, zakaj debata, ce pa v primeur malarije ocitno to ze pocno. Le razmisljam, kako da se ti v tem primeru zdi upraviceno v imenu izrednih razmer nekaj krsiti, drugje pa ne.:)
Band3
# 21.08.2017 ob 13:04
A ko bodo ob naslednjem izbruhu ebole bolnike zapirali v karanteno, bo slo tudi za krsitev clovekovih pravic?
psychocandy7
# 20.08.2017 ob 22:11
Ker se spet tako obregujete ob cepljenje- ne trdim, da se izvaja na najboljši možen način. Morda bi lahko cepljenja izpeljali malo bolj postopoma, da ne bi predstavljalo tak šok za dojenčke.Bi bilo verjetno dražje, ampak se mi zdi, da bi bilo manj posledic za otroke,katerih imunski sistem doživi prevsem zaradi sočasnih odzivov šok. Sicer pa ja, imam otroke, 3, vsi smo veseli, ker so precepljeni. Zakaj?
1. še ne tako davno so predvsem otroci umirali zaradi bolezni, zaradi katerih nam danes ni več treba skrbeti. Še leta 1950, ko je bil rojen moj oče, je njegova sestrična, rojena zgolj par dni za njim, umrla kot dojenček. Od sosedovih šolskih otrok je dobila davico in kot dojenček po hitrem postopku umrla. A se sploh zavedate, da so otoci umiral zaradi davice, škrlatinke in podobnih stvari? Sedaj so smrti dojenčkov prej totalna izjema, še v generaciji mojih starih staršev je biloto povsem pričakovano- npr pri starem očetu sta kot malćka umrla 2 od osmih sorojencev, pri stari mami so preživeli 4 od petih- tako je bilo praktično pri vsaki družini...Aja ljudje so včasih tudi od tetanusa umiral...pa so imel na splošno verjetn kar dober imunski siste, saj niso bli cepljeni, pa še bio eko lokalno hrano so jedli
2. ob nedavnem valu beguncev smo bili presrečni, da smo vsi cepljeni. A veste sploh, da se vnpr Siriji že par let ne dosega precepljenost za npr otroško paralizo? Pa Afganistanska zakotja? A res želite to svojim otrokom? Verjetno bistveno boljše biti cepljen kot zdraviti tovrstne grozote...
Hopi
# 21.08.2017 ob 12:56
Viš, EU-pri nas-smo bolj napredni. Pri nas in skozi nas pa so
se lahko sprehajali v stampedih. Brez kakršnih koli zdravstvenih
pregledov. Niti za prehlad ne. Kaj šele za aids, ebolo kandidate.

Viš, to ti je svoboda gibanja...bolezni...! Nihče nam ne more
oporekati svobode gibanja in mišljenja, kenede!?

Tam v Zambiji pa kar na silo preglede...?! Potem pa si misli,
kdo ima prav.

Zdravstvena organizacija WHO mi je totalna podrtija. Vidno pa
je pričela s pravljico o grozni ptičji gripi, nevarni za človeka.
Živela švicarska multi farmacija, kenede?!
peglezn
# 21.08.2017 ob 00:39
potem naj pač prisilijo vse, da se gredo prostovoljno testirat ;-)
oliva
# 20.08.2017 ob 16:41
"Ti to na splošno o virusih?"

Ne, o TEM virusu, kajne, saj komentiramo TO novico.
Smrtonosni virus z ogromno prenosljivostjo.

"Kaj potem naj zažgemo svet, ker sploh obstajajo bakterije in virusi?!"

O Zambiji je govor i o i1,2 MILIJONu okuženih.
Men se zdi to alarmantno.

Nisem predlagala da zažgimo svet zaradi kakega vnetjeca ene osebe ali rahle vročine.
Epidemija je to.

Drugače bi bilo to res lahko vprašljivo, menim pa da ko gre za tako alarmanten primer, da nekaj je pač treba ukrenit.

Ne podpiram farmacije, krivično si me obtožil (vse življenje se že sama cajtam, praktično ne uživam zdravil). :)
ZETAC
# 21.08.2017 ob 12:36
Ko tehtaš med človekovimi prvicami in kaj je doro za skupnost, je dobro uporabljati tudi malo "zdrave kmečke pameti" in v tem primeru mislim, da ima predsednik kar prav.
psychocandy7
# 20.08.2017 ob 21:57
Pa kaj te organizacije za cloveške pravice sploh budalijo?
Večina folka v deželah, kjer je ta nora epidemija HIVa in smrti zarad Aidsa je totalno neukih in nepoučenih. Mislim, da ko greza preživetje, pravniško dlakocepljenje mal odpade. Povej ti 4-letniku, ki seje rodilokužen ter malo kasneje zaradi Aidsa tudi osirotel, da je tako boljše zanj, saj bi mu bila sicer kršena človekova pravica...
los-t
# 20.08.2017 ob 18:29
nonparel

# 20.08.2017 ob 13:51
Jaz sem celo za to, da se vse slovenske državljane, ki so bili v teh rizičnih državah (kot turisti ali kako drugače), podvrže ob vrnitvi v Slovenijo obveznemu testiranju na HIV.


Tudi za. Problem nastane pri določanju rizične države, v USA jih je po eni statistiki 1.100 000 okuženih, če jih označimo kot rizične bo moral Cerar prec na zagovor...
Bi pa uvedel obvezno testiranje tudi za vse imigrante, azilante in begunce iz rizičnih držav, ni neka kršitev njihovih pravic, ena od osnovnih nalog vsake drzave in razlog za obstoj vsake države je ravno zaščita svojih državljanov.
Re
# 21.08.2017 ob 10:48
Vsak posameznik ima potrebo po testiranju, vendar ne prisilno. Iz prisile nikoli ne pride nič dobrega.
cairns
# 20.08.2017 ob 22:33
Epidemija HIV v Afriki ?

Čista laž. Število prebivalcev pa skokovito narašča. Kdo je tu nor in kdo širi lažne novice.
vojnaslo91
# 20.08.2017 ob 18:49
Zambija uvaja obvezno testiranje na HIV, do leta 2030 želi virus izkoreniniti
--------------------
To pomeni ene pravice proti drugim pravicam....
OK. Ampak.... kaj s tem dobimo? Kaj so prednosti ali slabosti?
Bo to pomenilo manj virusa? Zakaj že?
Zakaj človek, ki dobi pozitiven test ne bo še naprej prenašal virus?
Prej bi rekel da gre za bolano potrebo po stigmatiziranju bolanih ljudi....
Tako malo jih pa bomo kaznovali, ker imajo virus.
bojanvasiljevic
# 20.08.2017 ob 10:56
Bill Clinton leta 2006 podprl predlog, da bi uvedli. obvezno testiranje v državah, kjer je prevalenca bolezni več kot pet odstotkov.

Čista pokvarjena logika lobijev in njihove prirejene statistike, saj raje futrajo ljudi s farmacevtskimi kvazi zdravili kot pa s hrano, da ne bi bili lačni in da bi bili z močnejšim imunskim sistemom. Diktatorstvo podobno sprevrženemu svobodomiselstvu z obveznim cepljenjem.

http://svet24.si/clanek/novice/svet/56bb
5f9943dac/zaradi-suse-in-lakote-prosijo-za-pomoc
bojanvasiljevic
# 20.08.2017 ob 21:08
Kaj hrane jim pa ne bi obvezno delili, pa čeprav je Zambija tretja najbolj lačna država?! Lakota je glavni povzročitelj smrti in porajanja "smrtonosnih" bolezni!
Samo ko bi dobičke povečevali farmacijam, se vam nenadoma vse zdi prav, pa čeprav v takšni diktatorski državi verjetno podkupujejo vodilne, da tako pošastno neresnično statistiko pišejo kot dejansko! Verjetno bo tako tudi s testi!

https://www.lusakatimes.com/2016/10/17/2
016-global-hunger-index-report-ranks-zambia-third-hungriest-country-earth/
bojanvasiljevic
# 20.08.2017 ob 13:53

Oliva ob 12:22
Ne more biti človekova pravica, da recimo trosi naokrog virus.
Tu pohodi pravice drugega in drugih.


Ti to na splošno o virusih? Kaj potem naj zažgemo svet, ker sploh obstajajo bakterije in virusi?!

Ne mora biti pravica farmacevtskih lobijev, da lastijo in manipulirajo in tudi žrtvujejo človeški imunski sistem ter človeka, kot je njim volja. To je diktatura par excellence. Koliko še cepljenj? 50 do 5. leta starosti? Kaj morajo še zdravo rojeni otroci tekmovati s farmacevtsko množično obravnavo kot je to tabletomanija odraslih ljudi? Pa še ti vsaj prostovoljno jemljejo za razliko od otrok! Žalostno je Oliva, da ne vidiš gnilobo farmacije, ki so jo dosegli pri razprodanih politikih ob epidemiji ošpic v italiji z še dodatnimi cepljenji! Pa čeprav pri drugih boleznih sploh ni bilo epidemij!

https://www.youtube.com/watch?v=0gCVCP8B
FrU&list=PLmnlnP1PObDqeJ4ckO_ISEhmY2
wV6t2Jc
cairns
# 20.08.2017 ob 13:18
Zambija uvaja obvezno testiranje na HIV, do leta 2030 želi virus izkoreniniti

To je verjetno napaka. Glede na stanje v državi bi bilo bolj verjetno da bo virus izkoreninjen 2930.
artoum
# 20.08.2017 ob 12:46
bravo Edgar Lungu končno ena pametna politična novica. potem pa gre v Svetovni zdravstveni organizaciji vse zaserjejo.......

in ja @Ori ima čisto prav. ne vem zakaj mu toliko minusov. malo mislite, pa to
Paradoksalno je, da so za osebne pravice zaskrbljeni enaki ljudje, ki so drugače za obvezno cepljenje.
Ori
# 20.08.2017 ob 08:38
Paradoksalno je, da so za osebne pravice zaskrbljeni enaki ljudje, ki so drugače za obvezno cepljenje.
presenečen
# 20.08.2017 ob 11:32
In vsi ki jim bo potrjen HIV, bodo potem težje dobili službo, vaška skupnost se jih bo izogibala ipd.

Nevarne vode..
STRIKE
# 20.08.2017 ob 09:40
hexen
Čudno tolmačenje človekovih pravic. Kot da je človekova pravica biti okužen s HIV in delati druge bolne. Človekova pravica je varnost pred boleznijo - biti zdrav in ostati zdrav.

Kaj pa testitanje pred spolnim odnosom ali zaščita? Vsak mora sam poskrbeti da se ne bo okužil z kakšno spolno prenosljivo boleznijo!

Ni samo hiv!

Kaj pa ljudje ki potujejo iz države ali v državo? Bodo vse testitali? Tudi tujce?
Skippy
# 20.08.2017 ob 09:09
Ne, clovekova pravica je, da se to vsem ne razglasa. Zdravstveno stanje je tvoja zaupna zadeva. Verjetno ne pricakujes od drzave, ki ni sposobna zagotoviti elektrike in vode, da bo sposobna hraniti osebne podatke?
pozitivc
# 20.08.2017 ob 08:29
Naj se raje zavzemajo za UTD kot osnovno človekovo pravico, ko pa gre za nalezljive bolezni pa naj gledajo na skupno dobro
STRIKE
# 20.08.2017 ob 09:37
dobertek

tukaj se vidi kako močan je farmacevtski lobi, ko celo svetovna zdravstvena organizacija nasprotuje obveznemu testiranju. V primeru, da Zambiji uspe zmanjšati ali celo izkoreniniti hiv, bodo farmacevtske družbe ob ogromno denarja

Ti gledaš to iz ekonomskih razlogov!

Kaj pa človekove pravice? Ali nima posameznik pravico odločati o sebi in o svojem zdravju?

Sploh pa v državah kjer je stigmatizacija bolnikov z virusom hiv velika!
Kazalo