Nadežda Savčenko je bila oktobra 2014 na listi stranke Batkivščina izvoljena v ukrajinski parlament rado. Foto: EPA
Nadežda Savčenko je bila oktobra 2014 na listi stranke Batkivščina izvoljena v ukrajinski parlament rado. Foto: EPA
Nadežda Savčenko
Protestniki pred rusko ambasado v Kijevu zahtevajo izpustitev Nadežde Savčenko. Foto: Reuters
Nadja Savčenko za proces obtožila Kremelj

34-letna Savčenkova se je v vojni na vzhodu Ukrajine bojevala kot prostovoljka v bataljonu Aidar. Obtožena je, da je junija 2014 ukazala obstreljevanje postojanke proruskih upornikov v bližini Luganska, pri čemer sta bila ubita ruska novinarja Igor Korneljuk in Anton Vološin.

A Savčenkova pravi, da so jo kakšno uro pred tem napadom ugrabili proruski uporniki, ki so jo nato izročili Rusiji.

Za procesom stoji Kremelj
Savčenkova, ki od petka gladovno stavka, je v sredo na sodišču v ruskem Donecku v ukrajinščini zavrnila vse obtožbe. Sojenje ne poteka v uporniškem Donecku, temveč v istoimenskem manjšem ruskem mestu, ki leži ob meji na reki Severski Donec.

Rogala se je sodnikom in jim navrgla, da "so sami dokaz, da so Rusi fašisti". V svojem zagovoru je še enkrat zatrdila, da je nedolžna in da je proces farsa, pri tem pa sodnikom pokazala iztegnjen sredinec. Savčenkova je ruskega predsednika Vladimirja Putina označila za tirana, za proces proti njej pa okrivila Kremelj.

Grozi ji 20 let zapora
Ko so sodniki zapustili dvorano, je skupaj s svojimi podporniki in sorodniki zapela ukrajinsko himno. Savčenkova je zatrdila, da bo nadaljevala gladovno stavko, dokler ne bo izpuščena. A njeni odvetniki opozarjajo, da razglasitve sodbe, ki je predvidena za 21. marec, ne bo dočakala, če je ne bodo prisilno hranili. Če bo sodišče odločilo, da je Savčenkova kriva, ji grozi 23 let zapora 100.000 rubljev oziroma 1.265 evrov kazni. Tako Evropska unija kot tudi ZDA so Rusijo pozvale, naj Savčenkovo takoj izpusti.

O Savčenkovi tudi Lavrov in Klimkin
O primeru Savčenko sta govorila tudi zunanji minister Rusije Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Pavel Klimkin. Lavrov je Klimkinu dejal, da je bila Rusija pripravljena dovoliti ukrajinskim zdravnikom, da bi pregledali Savčenkovo, ki gladovno stavka, a da zaradi njenega obnašanja na sodišču pregleda niso omogočili. So pa iz ruskega zunanjega ministrstva sporočili, da je njeno zdravstveno stanje ustrezno in da je pod stalnim nadzorom ruskih zdravnikov.

Nadja Savčenko za proces obtožila Kremelj