Zaradi blokade je na neplačanem dopustu kar pol milijona Američanov. Foto: EPA
Zaradi blokade je na neplačanem dopustu kar pol milijona Američanov. Foto: EPA
Stvari v Washingtonu so se, kot kaže, le začele počasi premikati. Foto: EPA

V elektrarnah bo ostalo okoli 300 delavcev, od katerih jih bo polovica delala kot "dežurni nadzorniki" Komisije za jedrsko regulativo, druga polovica pa bodo delavci za podporo v kriznih okoliščinah. Skupaj bo svoja delovna mesta zapustilo več kot 3.600 zaposlenih.

Dežurni nadzorniki bodo nadzirali delo elektrarn, v nujnih primerih pa bodo vpoklicali dodatne delavce. "Poskrbeli za nadaljnji nadzor nad elektrarnami, saj bodo dežurni nadzorniki v službi, pripravljeni pa smo se v kratkem času odzvati na kakršno koli krizno situacijo," je povedal predstavnik komisije Eliot Brenner.

V ZDA trenutno deluje okoli sto jedrskih reaktorjev v 63 različnih izpostavah za proizvodnjo električne energije, kar pomeni, da bo v službi ostalo manj kot pet zaposlenih na elektrarno.

Republikanci le na srečanje z Obamo
Koliko časa bo neprecedenčna blokada ameriške vlade še trajala, ne ve nihče, je pa pozitiven znak, da so se republikanski kongresniki v četrtek le sestali s predsednikom Barackom Obamo in da se obe strani končno pogovarjata. Obama se je v Beli hiši najprej sešel z demokrati, nato pa še z republikanci, ki so mu podali svoj predlog, da povišajo mejo javnega dolga, v zameno pa dobijo pogajanja o znižanju proračunske porabe. Obe strani sta sestanek označili za koristen, vendar dogovora še ni bilo.

Vodja republikanske večine v predstavniškem domu kongresa Eric Cantor iz Virginije je po sestanku dejal, da je bilo srečanje z Obamo zelo koristno. Dodal je, da se bodo zdaj pogovarjali znotraj poslanske skupine. Pogovori so se potem zavlekli pozno v noč. Bela hiša pa je sporočila, da je bil pogovor dober, da so poslušali predlog republikancev, vendar odločitev še ni bila sprejeta.

Republikanci zdaj predlagajo, da povišajo mejo javnega dolga za manjšo vsoto, ki bi zadostovala le za nekaj tednov, v tem času pa bi se pogajali z Belo hišo o znižanju proračunske porabe. Ko so republikanci podobno izsiljevali leta 2011, jim je uspelo dobiti dogovor o znižanju proračunske porabe za 2000 milijard dolarjev v naslednjih desetih letih in očitno računajo, da jim bo uspelo tudi tokrat.

Proračunski primanjkljaj bo letos znašal okoli 700 milijard dolarjev, kar je uspeh glede na to, da je bil štiri leta zapored višji od 1000 milijard. Javni dolg pa nezadržno raste naprej. Ko je Obama prišel na položaj, je znašal 10.600 milijard dolarjev, zdaj pa je že pri 16.700 milijardah.

Pol milijona ljudi na dopustu
Problem blokade proračuna, zaradi česar je na prisilnem dopustu skoraj pol milijona javnih uslužbencev, je trenutno v ozadju, čeprav se nakazuje možnost, da bi v okviru pogajanj o dolgu lahko prav tako ponovno odprli vlado in vse, kar sodi zraven, na primer narodne parke. Vlagatelji Wall Streeta so možnost dogovora vzeli resno in Dow Jones je v četrtek pridobil več kot 320 točk.

Veliko škodo trpi tudi republikanska stranka, ki ima zdaj še nižjo javno podporo kot v času, ko so skušali odstaviti predsednika Billa Clintona. Po zadnji anketi ima pozitivno mnenje o stranki le 24 odstotkov Američanov. Demokrati niso veliko na boljšem, vendar pa uživajo pozitivno mnenje 36 odstotkov Američanov. 53 odstotkov jih za zaplete krivi republikance, 31 odstotkov pa Obamo in demokrate.

Kar 70 odstotkov Američanov meni, da republikanci delujejo bolj v lastnem interesu kot interesu države. Republikanci so blokirali proračun, ker so hoteli odvzem denarja zdravstveni reformi. Ta je septembra v isti anketi uživala podporo 31 odstotkov Američanov, zdaj pa ji je podpora zrasla na 38 odstotkov. 43 odstotkov Američanov še vedno meni, da je zdravstvena reforma slaba, vendar pa so med njimi večinoma tisti, ki jo želijo izboljšati, ne pa odpraviti.

Parki se odpirajo
Medtem se nadaljujejo poskusi krpanja škode. Senat je v četrtek potrdil, Obama pa podpisal, predlog zakona o plačevanju ugodnosti za družinske člane padlih vojakov. Pentagon se je v sredo že dogovoril z dobrodelno organizacijo, da plačuje, dokler proračun ne bo sproščen, vendar je ta sramota zdaj odpravljena.

Guvernerjem ameriških zveznih držav je Obamo uspelo prepričati, da lahko odprejo narodne parke, kar bodo plačali iz državnih proračunov, zvezno ministrstvo za notranje zadeve pa jim stroškov ne bo povrnilo. Kmalu se torej obeta ponovno odprtje parkov, kot je Grand Canyon in drugih, pa če se republikanci in demokrati dogovorijo o proračunu ali ne. Turizem je že imel veliko škodo zaradi zaprtja vlade.