Albanska marihuana je namenjena trgom v drugih evropskih državah. Foto: EPA
Albanska marihuana je namenjena trgom v drugih evropskih državah. Foto: EPA
Albanija
Zasežene količine marihuane predstavljajo le drobtinice celotnega pridelka v Albaniji. Foto: EPA

Zdravniki iz bolnišnice v južnem albanskem mestu Gjirokaster so povedali, da je zaradi posledic sajenja, žetve, priprave in pakiranja od junija letos pri njih poiskalo pomoč že 700 ljudi.

Vsak dan so sprejeli od sedem do osem ljudi, ki so se pritoževali nad bruhanjem, bolečinami v želodcu, neenakomernim bitjem srca in visokim pritiskom. Eden izmed bolnikov je bil prejšnji teden sprejet celo v kritičnem stanju.

Vsi so delali v vasici Lazarat, ki velja za nekakšno mamilarsko evropsko prestolnico. Vas je pod popolnim nadzorom mafije in policija vanjo nima vstopa.

Od sajenja spomladi do jesenske žetve dela na plantažah v vasici okoli 2.000 ljudi, med njimi 40 odstotkov žensk in otrok. Za deset kilogramov marihuane proizvajalci odštejejo osem evrov.

Lazarat je postal v zadnjih dveh letih od padca komunizma največji pridelovalec marihuane v Albaniji in lokalne oblasti priznavajo, da trgovina cveti iz leta v leto. Vsak dan je mogoče videti, kako v vas prihajajo tovornjaki z vodo in jo zapuščajo tovornjaki z vrečami marihuane.

Menjava oblasti voda na mlin mafije
Letošnji pridelek naj bi bil še posebej bogat, saj so pridelovalci izkoristili politično praznino z oblikovanjem nove vlade po junijskih parlamentarnih volitvah, ko so Demokratično stranko na oblasti zamenjali opozicijski socialisti.

Sodeč po posnetkih iz zraka, je obdelanih okoli 60 hektarjev površin, na katerih naj bi bilo posajenih 300.000 rastlin marihuane. Letni pridelek v Lazaratu naj bi znašal 500 ton, kar je polovica vse pridelane marihuane v Albaniji.

Policija se v strahu pred neizprosnimi mafijci izogiba vasi. Nazadnje, ko je policija skušala vstopiti v Lazarat, je po besedah krajevnega policijskega načelnika izbruhnila "skoraj prava vojna".

Med lansko akcijo so policisti skušali požeti rastline, a pri tem naleteli na silovit odpor mafijcev, ki so imeli pri sebi težko orožje in se niso obotavljali streljati na predstavnike zakone, ki so v strahu pred žrtvami med civilisti zapustili prizorišče in se od takrat niso več vrnili.

Lani so albanske oblasti zasegle 21 ton marihuane, kar je dvakrat več kot leto prej, a pri tem ne gre toliko za uspešnost policije, ampak je razlog v precejšnjem povečanju pridelave.