Oblasti v zahodni Afriki se trudijo zajeziti širjenje smrtonosne bolezni. Foto: EPA
Oblasti v zahodni Afriki se trudijo zajeziti širjenje smrtonosne bolezni. Foto: EPA

Pred zahodnoafriško Gvinejo so izredne razmere razglasili že v Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji. Smrtonosni virus je po dozdajšnjih podatkih terjal že 1.069 življenj, z njim se je okužilo že skoraj 2.000 ljudi.

Kanadska ministrica za zdravje Rona Ambrose je sporočila, da bo Kanada preko Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) najbolj prizadetim afriškim državam dobavila od 800 do 1.000 doz eksperimentalnega cepiva VSV-EBOV proti eboli. Cepivo se je namreč dobro obneslo pri preizkušanju na živalih, vendar ni bilo še nikoli testirano na ljudeh.

Odločitev Kanade sledi ugotovitvi WHO-ja, da je uporaba poskusnih zdravil in cepiv pri bolnikih, okuženih s smrtonosnim virusom ebole, etična.

Prizadete države prav tako pričakujejo pošiljko do 1.000 doz eksperimentalnega zdravila ZMapp iz ZDA. Proizvajalec, ameriški farmacevt Mapp Biopharmaceutical, je v regijo že poslal vse zaloge zdravila, ki jih je imel. Obenem so v podjetju poudarili, da je učinkovitost zdravila daleč od preverjene in da so njegove zaloge izjemno omejene. Kot kaže, ima ZMapp pozitivne učinke na dva Američana, ki sta se z ebolo okužila v Liberiji, a kot poroča BBC, ni jasno, kako je pri tem delovalo omenjeno zdravilo.

Kenija z visokim tveganjem
WHO je v sredo Kenijo označil za državo z visokim tveganjem za širjenje ebole. V to državo na vzhodu celine bi virus lahko prišel zlasti zaradi številnih letal iz zahodne Afrike, ki pristajajo v Nairobiju, opozarja WHO. V Kenijo prileti tedensko več kot 70 letal iz zahodne Afrike, kenijska vlada pa se vseeno ni odločila za prepoved pristankov letal iz štirih držav, prizadetih z ebolo.

Medtem je bilo na zahodu Afrike odpovedanih več letov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S ciljem omejiti širjenje okužb je Gambija odpovedala vse polete iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone.

Gvineja Bissau se je odločila zapreti mejo z Gvinejo, poroča Reuters, Gana pa je preložila odprtja univerz in kolidžev za najmanj dva tedna, da lahko vzpostavi ukrepe za preverjanje študentov, ki prihajajo iz držav z ebolo.