Je namen kampanje samo politično obračunavanje predsednika Ši Džinpinga? Foto: Reuters
Je namen kampanje samo politično obračunavanje predsednika Ši Džinpinga? Foto: Reuters

Približno 200.000 članov partije je bilo lani deležnih "blage kazni", medtem ko jih je 82.000 prejelo "hude sankcije", je na spletni strani sporočila osrednja komisija za disciplinske inšpekcije, ki ima v partiji vlogo nadzornika za korupcijo. Kaj pomeni blaga ali huda kazen, komisija ni pojasnila, je pa navedla, da so bili inkriminirani iz obeh kategorij primorani zapustiti svoj položaj. Komisija je prav tako poslala 54.000 pisem, v katerih uradnikom izreka ukor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kampanja le politično obračunavanje?
Korupcija je na Kitajskem zelo razširjena, zaradi pomanjkanja transparentnosti okoli protikorupcijske kampanje, ki jo je od prevzema predsedniškega položaja leta 2013 sprožil Ši, in odsotnosti temeljitih političnih reform pa kritiki menijo, da se izkorišča za politično obračunavanje.

Število lani sankcioniranih partijskih uradnikov sicer predstavlja le 0,3 odstotka od skupaj 88 milijonov članov partije. Kršilci so najprej predmet notranjih postopkov in sankcij v partiji, sodnim organom predložijo le hujše primere. Kot je januarja povedal podpredsednik komisije za disciplinske inšpekcije Vu Juliang, je bilo lani 14.000 partijcev preganjanih pred sodiščem.