Na nekaterih letališčih bodo v prihodnjih dneh okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Na nekaterih letališčih bodo v prihodnjih dneh okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Letališče
Varnost naj bi poostrili na letališčih, ki imajo direktne polete v ZDA. Foto: Reuters

Kot je poročal Reuters, so ameriške oblasti pojasnile, da so dobile verodostojne in natančne podatke obveščevalnih služb, da so pripadniki Al Kaide v Siriji in Jemnu združili moči in razvili eksplozive, ki naj jih detektorji kovin na letališčih ne bi zaznali, in bi lahko tako razstrelili letala. Zato bodo povečali varnostne ukrepe na nekaterih letališčih v Evropi in na Bližnjem vzhodu, od koder letijo letala v ZDA.

"Letalski promet ostaja privlačna tarča za teroriste, ki neprestano iščejo načine, kako obiti naše varnostne ukrepe, zato ministrstvo za domovinsko varnost prilagaja varnostne ukrepe omenjenim grožnjam," je v izjavi za javnost pojasnilo ministrstvo. "Podatki o natančnih ukrepih in lokacijah so precej občutljivi, zato jih še ne bomo delili z javnostjo, saj si ne želimo, da bi prišli v roke tistim, ki nam želijo škoditi," so še zapisali.

Obljubljajo, da večjih motenj za potnike ne bo
Ob tem tudi ameriški minister za domovinsko varnost Jeh Johnson ni pojasnil, na katerih letališčih in v katerih državah bodo uvedli ukrepe in kakšni bodo ti ukrepi. "Delimo nedavne in pomembne informacije s svojimi zavezniki v tujini in se še posvetujemo z letalsko industrijo," je v izjavi za javnost zapisal Johnson in zagotovil, da bodo varnostne ukrepe prilagajali brez nepotrebnih motenj za potnike.

Ameriški predstavniki so sporočili, da naj bi na letališčih opravljali dodatne preglede potnikov in njihove prtljage, še posebej temeljito naj bi pregledovali predvsem čevlje in elektronske naprave. Tuji mediji zato opozarjajo, da bi se lahko na letališčih pojavljale daljše vrste ob varnostnih pregledih.

Velika Britanija že poostrila varnostne ukrepe
Varnostne ukrepe na letališčih je že poostrila Velika Britanija. Oblasti niso razkrile podrobnosti, prav tako niso povišale stopnje nevarnosti terorističnega napada, ki ostaja "znatna" - tretja na petstopenjski lestvici.

Namestnik premierja Nick Clegg in minister za promet Patrick McLoughlin sta skušala potnike pred začetkom poletnih počitnic pomiriti. "Zelo pomembno je, da sodelujemo z ameriškimi partnerji in drugimi državami, da se uvedejo ukrepi na letališčih po svetu, ko se zaznajo nove grožnje," je povedal Clegg, McLoughlin pa je izrazil upanje, da poostreni varnostni ukrepi ne bodo povzročili pretirane gneče.