Trije aktivisti, ki so leta 2012
Trije aktivisti, ki so leta 2012 "napadli" jedrski kompleks. Nuna Megan Rice je ob izreku kazni povedala, da bi bila izjemno vesela, če bi lahko v zaporu dočakala smrt za nekaj, za kar se ji zdi vredno boriti se. Foto: Reuters

Nuna in aktivista, ki so bili povsem nenevarni in niso niti razmišljali o uporabi ali kraji jedrskih snovi, ampak so le prepevali miroljubne pesmi in izobešali transparente, so leta 2012 "napadli" jedrski kompleks v zvezni državi Tennessee. Jedrski bunker, kjer hranijo uran za jedrske bombe, so poškropili s človeško krvjo iz stekleničk za dojenčke, s tem pa so simbolizirali kri otrok, ki jo preliva tovrstno orožje.

Nuna ter 58-letni Greg Boertje-Obed in 65-letni Michael Walli so na sodišču povedali, da so opravljali božje delo. Po njihovih besedah so poslušali navodilo, naj opozorijo na nemoralnost in zločinskost jedrskega orožja. Povedali so, da so bili vsi trije močno presenečeni, da jim je akcija uspela, saj si niti v sanjah niso mislili, da jim bo uspelo priti v domnevno strogo zavarovani kompleks. Alarm se je sprožil, a so jih varnostniki zasebnega podjetja našli šele dve uri pozneje, ko so jim protestniki ponudili hrano in skupno molitev. Zvezna vlada je kompleks zaprla za več mesecev, odpustila varnostno podjetje in uvedla nove varnostne postopke.

Nuna si je zaželela dosmrtne ječe
Ameriški zvezni sodnik Amul Thapur je v torek odločil, da mora nuna v zapor za tri leta, druga dva aktivista pa za več kot pet let. Odvetniki obtožencev so sodnika prosili, naj jim odmeri le toliko kazni, kolikor časa so že preživeli v priporu od aretacije konec julija 2012, tožilci pa so zahtevali najdaljše kazni, to je po šest let zapora. Thapur je ob izreku kazni dejal, da se obtoženci niso pokesali, in jim bo odmeril visoke kazni, da od podobnih dejanj v prihodnje odvrne druge protestnike.

Nuna je sodnika ob izreku kazni prosila, naj ji izreče kar dosmrtni zapor, saj bo to zanjo največje darilo, če bo lahko umrla v zaporu zaradi nečesa, v kar verjame iz vsega srca.

Skupaj jim je sodnik odmeril še 53.000 dolarjev denarne kazni, ker so poškodovali lastnino zvezne vlade. Denar naj bi šel za popravo žice na ograji, ki so jo prerezali, za barvanje fasade bunkerja in popravilo, ker so iz njega odbili del betona.