Belgijska ministrica za promet Jacqueline Galant je odstopila, čeprav trdi, da z obremenjujočim poročilom ni bila seznanjena. Foto: EPA
Belgijska ministrica za promet Jacqueline Galant je odstopila, čeprav trdi, da z obremenjujočim poročilom ni bila seznanjena. Foto: EPA
false
Na letališču Zaventem je 22. marca umrlo 16 ljudi, še enkrat toliko pa jih je umrlo na bruseljski postaji podzemne železnice. Foto: Reuters

Opozorilo se je nanašalo tudi na bruseljsko letališče, ki so ga teroristi napadli 22. marca. Premier Charles Michel je že sprejel ministričin odstop.

Pred dvema dnevoma sta namreč dve opozicijski stranki v Belgiji objavili zaupno poročilo Evropske komisije iz lanskega leta, v katerem je bila varnost na belgijskih letališčih označena za nezadostno na več področjih, nekatere pomanjkljivosti pa so bile označene kot resne.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije Jakub Adamowicz, tovrstna varnostna preverjanja letališč izvajajo po vsej Uniji, povprečno pa na leto izvedejo 35 pregledov, kako se spoštujejo varnostni standardi v letalstvu.

Pregledan je bil drug del letališča
A tovrstne inšpekcije izvajajo le v zaprtem delu letališč, na t. i. zračni strani, kamor imajo potniki dostop šele po opravljenem varnostnem pregledu, ki naj bi zagotovil, da na letala ne pride orožje ali razstrelivo, je pojasnil Adamovicz.

Teroristični napadalci pa so se 22. marca razstrelili na drugi, t. i. "zemeljski strani" letališča, kamor imajo dostop pravzaprav vsi obiskovalci letališča brez posebnega varnostnega pregleda. V napadu je bilo na letališču ubitih 16 ljudi, še 16 pa pozneje v napadu na postaji podzemne železnice v središču belgijske prestolnice.

"Oblasti se morajo pomanjkljivostim posvetiti"
Adamovicz več podrobnosti glede varnostnih inšpekcij na letališčih ni hotel razkriti, ker bi to lahko po njegovih besedah ogrozilo varnost potnikov. "Če pa inšpekcije pokažejo pomanjkljivosti, potem se jim morajo pristojne oblasti posvetiti, mi, komisija, pa potem spremljamo, ali se napake odpravljajo," je dejal.

Jacqueline Galant je po poročanju belgijskih medijev ob odstopu zatrdila, da o tem poročilu Evropske komisije ni vedela nič in da ni dobila nobene uradne zahteve, da bi morala okrepiti varnostne ukrepe na letališčih. Nasprotno pa opozicijski stranki, ki sta razkrili škandal, trdita, da je bila o vsem obveščena.