Ameriški vojaki so v Afganistanu od konca leta 2001. Foto: EPA
Ameriški vojaki so v Afganistanu od konca leta 2001. Foto: EPA

New York Times poroča, da ZDA resno razmišljajo o pospešitvi umika iz Afganistana. Ameriški predsednik Barack Obama se je zavezal, da bo do konca leta 2014 končal ameriško vojaško misijo v Afganistanu, ameriška administracija pa se s Kabulom še pogaja, kaj naj storijo po letu 2014.

Zadnji čas je sicer zaznamovalo stopnjevanje napetosti v odnosih med Obamo in Karzajem. Nov udarec so dobili prejšnji mesec ob poskusu ameriške strani, da bi se v Katarju začela mirovna pogajanja s talibani.

Karzaj je pogovorom nasprotoval in zamrznil pogajanja z Američani o sporazumu, s katerim bi dorekli navzočnost ameriške vojske po letu 2014.

Oba predsednika sta se v poskusu zmanjševanja napetosti 27. junija pogovarjala prek videokonference, a je ta potekala slabo, New York Times povzema navedbe ameriških in afganistanskih predstavnikov, ki so bili seznanjeni s potekom videokonference.

Odločitev o tem, koliko ameriških vojakov bo ostalo v deželi pod Hindukušem po letu 2014, tako še ni bila sprejeta. Cilj pa naj bi še vedno bil dolgoročni sporazum na varnostnem področju.

Predtem naj bi ZDA načrtovale, da v državi ostane okoli osem tisoč ameriških vojakov, a zdaj se očitno nagibajo k "nični opciji".

"Vedno je obstajala nična opcija, a ni bila v ospredju. Zdaj je postala, in če poslušate ljudi v Washingtonu, je morda zdaj postala realna izbira," je za časopis dejal visoki predstavnik Zahoda v Kabulu.