Georgescu je veljal za enega glavnih v boju proti korupciji. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Georgescu je veljal za enega glavnih v boju proti korupciji. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Georgescu, ki ga obtožujejo tudi, da je na svojem prejšnjem položaju sodeloval pri prednostni obravnavi nekaterih upravičencev, zanika prejemanje podkupnine za precenjena poplačila.

Gre za številne primere nadomestil v okviru romunske denacionalizacije med letoma 2009 in 2011. Romunsko računsko sodišče je pri nadzoru ugotovilo številne nepravilnosti. Med 452 primeri je bilo namreč 92 takih, v katerih je bilo nadomestilo precenjeno za do 20 odstotkov.

Nadzor računskega sodišča so uvedli, ko je posebno protikorupcijsko tožilstvo obtožilo nekdanjo vodjo posebnega tožilstva za boj proti organiziranemu kriminalu Alino Bico in še enega člana denacionalizacijske komisije, da sta nekemu poslovnežu prisodila zemljišče, ki je bilo precenjeno za 62 milijonov evrov.

Mimo vrste zaradi bolečin v križu
Prav tako je računsko sodišče ugotovilo, da je bilo med letoma 2008 in 2011 skoraj 2.270 primerov, ki so jih obravnavali mimo vrste, pri tem pa so bile navedene zdravstvene težave upravičencev, kot so bolečine v križu, osteoporoza, hemoroidi, depresija, napadi panike in preganjavica.

V istem primeru so poleg Georgescuja aretirali tudi liberalnega poslanca, podpredsednika odbora za pravosodje v romunskem parlamentu Theodorja Nicolescuja.

Georgescu veljal za junaka boja proti korupciji
Kot poročajo romunski mediji, je Georgescujeva aretacija usodna. Vodja romunske protikorupcijske komisije je veljal za eno najbolj znanih osebnosti boja proti korupciji v državi. Od leta 2008 je bil glavni sekretar komisije, od leta 2012 pa njen vodja.