Kolumbija in njene prijateljice noči postajajo resna grožnja diplomatom v tej južnoameriški državi. Foto: EPA
Kolumbija in njene prijateljice noči postajajo resna grožnja diplomatom v tej južnoameriški državi. Foto: EPA

Zabava se je namreč po poročanju medijev razvila v pravo orgijo, na kateri ni manjkalo alkohola in prostitutk. Prostitutke naj bi z veleposlaništva celo ukradle računalnike in prenosne telefone ter za piko na i - potem ko so jim rekli, naj odidejo brez plačila - opravile veliko potrebo na mizi veleposlanika in trgovinskega atašeja.

Po preiskavi odstop veleposlanika
Zabavo je 20. decembra v Bogoti pripravil Jorge Mendoza, telesni stražar in obenem dober prijatelj veleposlanika Carlosa Rodrigueza Andina, za katerega se ne ve, ali je bil navzoč na zabavi.

Potem ko je incident preiskala posebna komisija in je zunanji minister Hondurasa Arturo Corrales prejel njeno poročilo, je v nedeljo sledilo sporočilo zunanjega ministrstva, da so veleposlanika Rodrigueza z namenom "zaščititi nacionalne interese in dobre odnose z Republiko Kolumbijo" pozvali k odstopu. Rodriguez Andina je nato tudi že podal svoj takojšnji odstop.

Spomladi že spor vohunov in prostitutk
Diplomatski škandali s prostitutkami Kolumbiji niso tuji - aprila lani so varnostniki predsednika ZDA Baracka Obame med obiskom v državi naročili prostitutke in se po zabavi sporekli zaradi višine plačila za opravljene spolne storitve. Škandal je v ameriški predvolilni kampanji močno odmeval, ameriške obveščevalne službe pa so postale tarča posmeha.