Slika Rdečega trga je izpred štirih dni, ko je bila vidljivost še 'dobra'. Foto: Reuters
Slika Rdečega trga je izpred štirih dni, ko je bila vidljivost še 'dobra'. Foto: Reuters
... in slika z iste točke danes. Foto: Reuters
Smog povsem prekril Moskvo

Zaradi tega so morali na moskovskih letališčih odpovedati več letov, gost dim, ki se širi tudi v domove in urade, pa ovira tudi železniški promet.
Vidljivost v Moskvi, ki šteje več kot deset milijonov prebivalcev, je danes zgolj nekaj metrov. Smog, ki so ga povzročili okoliški požari, povzroča kašelj, vsebnost strupenih plinov, kot je ogljikov monoksid, je v zraku štirikrat višja od povprečja, ponekod pa celo 20-krat višja. Tudi zdravim ljudem so zato svetovali, naj ostanejo doma.

Smog povzroča težave tudi v letalskem prometu. Na moskovskem letališču Domodedovo je bila zgodaj davi vidljivost le 400 metrov, kar je za polovico manj kot običajno. Zato so morali preložiti oz. preusmeriti 16 letov. Na letališču Vnukovo je bila vidljivost okoli 500 metrov, a za zdaj tam letov niso odpovedali. Bolje je na letališču Šeremetjevo, kjer je bila vidljivost 1,6 kilometra.
Divjanje več kot 500 požarov
Težave smog povzroča tudi ruskim železnicam. Vlaki bodo zaradi slabe vidljivosti na svoje približevanje železniškim prehodom ali postajam opozarjali z glasnimi piski, strojevodje pa bodo po lastni presoji tudi upočasnjevali vožnjo.

Sicer tudi danes v Rusiji, predvsem v njenem evropskem delu, divja več kot 500 požarov, je sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Požari, ki so jih zakrivile rekordno visoke temperature in suša, so do zdaj zahtevali 50 smrtnih žrtev in uničili okoli 2000 domov, med drugim pa tudi povsem opustošili neko vojaško oporišče.
Jedrska grožnja?
Oblasti si prizadevajo omejiti nadaljnjo škodo, zaradi česar so iz ogroženih vojaških objektov začele premeščati strelivo. Še vedno je ogrožen tudi glavni ruski jedrski raziskovalni center v kraju Sarov okoli 500 kilometrov vzhodno od Moskve, od koder so že odstranili eksplozivni in radioaktivni material. Ogenj okoli Sarova poskušajo zajeziti tudi z letali, helikopterji in celo roboti.

Proti ognjenim zubljem se ob pomoči prostovoljcev in vojakov bojuje okoli 10.000 gasilcev, kar pa po mnenju nekaterih ni dovolj. Razmere se še ne umirjajo, saj se bodo temperature po napovedih tudi konec tedna gibale okoli 38 stopinj Celzija.

Smog povsem prekril Moskvo