Spletni prodajalci so ponujali tudi halucinogene gobe. Foto: EPA
Spletni prodajalci so ponujali tudi halucinogene gobe. Foto: EPA

V okviru dvoletne preiskave pod imenom Project Adam Bomb so policisti iz več držav razkrinkali kriminalno družbo, ki je prek spletne strani Farmer's Market prodajala mamila.

Med letoma 2007 in 2009 je skupina dobila več kot 5.000 naročil za različne vrste mamil v vrednosti najmanj milijon dolarjev.

Vodja omenjene skupine naj bi bil 42-letni nizozemski državljan Mark Willems, ki so ga v ponedeljek prijeli na njegovem domu na Nizozemskem. Še pred tem so prijeli sedem članov skupine v ZDA.

V ponedeljek so nato na Nizozemskem in v ZDA prijeli še sedem ljudi, policija pa je pri tem zasegla več vrst mamil, halucinogene gobe, hašiš, marihuano, ekstazi in LSD.

Več tisoč uporabnikov
Farmer's Market naj bi vodilo osem ljudi, ki so bili povezani s prodajalci iz 34 držav. Za nakup mamil so prejemali različna plačila, tudi gotovino, denarna nakazila pa so potekala tudi prek sistema Western Union in PayPal.

Spletna stran je imela več tisoč registriranih uporabnikov, preiskovalcem pa je uspelo identificirati vse kupce, tako v vseh državah ZDA kot preostalih 34 državah.

Osmerica aretiranih je obtožena zarote pri razpečevanju prepovedanih substanc in pranja denarja. Nekateri so obtoženi tudi razpečevanja LSD-ja in sodelovanja v kriminalni združbi. Če bo sodišče odločilo, da so krivi, vsem grozi dosmrtni zapor.

"Nezakonita prodaja mamil zdaj seže v vsak kotiček sveta, tudi na naše domače računalnike. A tudi zakon seže tako daleč," je v sporočilu za javnost zapisal tožilec Andre Birotte.