Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ne obstaja cepivo ali zdravilo. Foto: Reuters
Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ne obstaja cepivo ali zdravilo. Foto: Reuters

Nigerijski minister za zdravje Onyebuchi Chukwu je potrdil, da je moški, ki se je zgrudil na letališču v Lagosu, res umrl za ebolo. 40-letnika, ki je bil zaposlen v liberijski vladi, so takoj prepeljali v bolnišnico, kjer je umrl.

Chukwu je zagotovil, da so vsi potniki, ki so bili z okuženim na letalu, pod zdravniškim nadzorom. Prav tako so nigerijske oblasti poostrile nadzor na letališčih, pristaniščih in kopenskih mejah, kamor so poslali ustrezno zdravniško osebje.

90-odstotna smrtnost
Virus ebole se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Simptomi okužbe pa so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ne obstaja cepivo ali zdravilo. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženemu nudijo hidracijo in mu zbijajo vročino.

Naravni prenašalci virusa so sadni netopirji.

Okužena ženska na begu
V Nigeriji so razglasili rdeči alarm, potem ko je iz bolnišnice v glavnem mestu Sierre Leone pobegnila 32 let stara ženska, pri kateri so zdravniki potrdili ebolo. Žensko, ki je trenutno na begu, naj bi iz bolnišnice odpeljali njeni sorodniki. Na nacionalnem radiu so sporočili, da obstaja "nevarnost okužbe za vse".

Od februarja letos je v zahodni Afriki za ebolo umrlo več kot 660 ljudi, število obolelih pa je preseglo 1.000, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Epidemija ebole je izbruhnila januarja v Gvineji, nato pa se je razširila še na sosednji Liberijo in Sierro Leone. Bolezen se je sicer prvič pojavila v zahodni Afriki, po podatkih WHO-ja pa gre za najhujšo epidemijo od prvega izbruha leta 1976 na ozemlju sedanje Demokratične republike Kongo.