Letališki delavci zahtevajo dvig urne postavke za en evro. Foto: EPA
Letališki delavci zahtevajo dvig urne postavke za en evro. Foto: EPA
Stavka na dveh berlinskih letališčih

Okoli 2.000 zaposlenih stavka zaradi spora glede plač med sindikatom Verdi in upravljavcem obeh letališč. Že v petek so morali na letališčih odpovedati več sto poletov, po neuspešnih pogajanjih pa se stavka nadaljuje tudi ta teden. Zaposleni naj bi stavkali do torka do 5. ure zjutraj.

Na letališču Tegel bodo v ponedeljek odpovedali najmanj 448 letov, na Schönefeldu pa okoli 194 poletov. Upravljavec obeh letališč potnike poziva, naj preverijo status poletov, še preden se podajo na letališče. Že v petek so morali sicer zaradi stavke zaposlenih odpovedati več sto poletov.

Zahteva: Dvig urne postavke za evro v letu dni
Vzrok za stavko je že dalj časa trajajoči spor glede plač med sindikatom Verdi, v katerem so združena vsa na letališču delujoča podjetja, in upravljavcem obeh letališč. Odkar so bile storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale. Sindikat zahteva zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov v roku enega leta, medtem ko so delodajalci plačo zaposlenim za evro na uro pripravljeni dvigniti v obdobju treh let.

Berlinski župan v Moskvo prek Dresdna
Stavka je zmotila tudi načrtovan tridnevni obisk berlinskega župana Michaela Müllerja v Moskvi. Ta je moral v rusko prestolnico poleteti prek letališča Dresden. Prav v Dresden in Leipzig bodo nekateri prevozniki preusmerili svoje polete, pri čemer bo vsako izmed omenjenih letališč prevzelo dodatnih 25 poletov.

Stavka na dveh berlinskih letališčih