Letalo, ki je bilo na poti z Mauritiusa v Pariz, je zasilno pristalo v Keniji. Foto: EPA
Letalo, ki je bilo na poti z Mauritiusa v Pariz, je zasilno pristalo v Keniji. Foto: EPA
false
Potniki so z avtobusi prepeljali v hotel. Foto: Reuters

Med poletom je eden izmed potnikov na stranišču opazil nekaj, kar je bilo videti kot "štoparica, montirana na škatli". Potnik je takoj poročal osebju posadke, to pa je sporočilo predalo pilotu, ki je tako zasilno pristal.

Kot je sporočil prvi mož Air Francea Frederic Gagey, naprava ni predstavljala nevarnosti za potnike. Glede na dosedanje ugotovitve naj bi šlo za lažno bombo, ki je bila sestavljena iz kartona in papirja, je pa imel paket na sebi "uro", kar je spominjalo na časovni mehanizem. "Počakali bomo na nadaljnje preiskave," je še povedal Gagey. Francoske oblasti so zaradi terorističnih napadov v Parizu 13. novembra v visoki stopnji pripravljenosti.

Na krovu 459 potnikov in 14 članov posadke
Letalo je bilo na poti z Mauritiusa na pariško letališče Charles de Gaulle. Proti francoski prestolnici, kjer naj bi pristalo v nedeljo ob 5.50, je poletelo ob 21.00 po krajevnem, oziroma ob 18.00 po srednjeevropskem času. Sredi noči so na stranišču našli sumljiv paket in okoli 22.30 po srednjeevropskem času je letalo pristalo na letališču Moi v Mombasi. Na krovu je bilo 459 potnikov in 14 članov posadke. Po pristanku so evakuirali tudi letališče, na katerem so odložili vse polete.

"Letalo je zahtevalo zasilni pristanek, saj se je pojavil sum, da je na letalu bomba. Letalo je varno pristalo in potnike smo evakuirali. Paket so prevzeli strokovnjaki za razstreliva pri mornarici in oddelek kriminalistične policije. Paket so razstavili in ga začeli preiskovati," je povedal predstavnik tamkajšnje policije Charles Owino.
Kenijske oblasti so nato sporočile, da so bombni strokovnjaki odstranili sumljivi paket, ga odpeljali na varno lokacijo in razstrelili. Pri tem so z letališča v Mombasi dodali, da je bil paket "bomba".

Kenijski notranji minister Joseph Nkaissery je sporočil tudi, da zaslišujejo več potnikov. Natančnejše številke ni povedal. Pred tem so poročali o tem, da naj bi kenijske oblasti prijele dva potnika.

Četrta grožnja Air Franceu
Kenijske oblasti so med preiskavo od Mauritiusa zahtevale podatke, kakšne varnostne preglede so opravili. Med preiskavo so zaslišali tudi nekaj potnikov. Potniki bodo z letalom, ki ga bo v Mombaso poslala Air France, v Pariz predvidoma poleteli v nedeljo popoldne.

To je četrto letalo družbe Air France, ki je zasilno pristalo zaradi grožnje z razstrelivom. Dve letali sta bili iz ZDA - leteli sta iz Los Angelesa in Washingtona - preusmerjeni 18. novembra, eno, ki je letelo iz San Francisa, pa 8. decembra. Vsa so bila namenjena v Pariz, a razstreliva na krovu niso našli.