Turčije je s skupne vojaške vaje na Norveškem po incidentu umaknila 40 svojih vojakov. Foto: Reuters
Turčije je s skupne vojaške vaje na Norveškem po incidentu umaknila 40 svojih vojakov. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Turška vojska med častnim pregledom turške vojske v oporišču v Dohi. Turška vojska je druga najštevilčnejša v zvezi Nato. Foto: Reuters

Erdogan je na nagovoru svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) sporočil, da je bilo na eni strani plakata med imeni Natovih sovražnikov izpisano njegovo ime, na drugi strani pa je bila slika Atatürka. Erdogana sta o incidentu obvestila general Hulusi Akar in minister za evropske zadeve Omer Celik, ki sta bila na poti na Natovo konferenco v Halifax v Kanadi.

"Dejala sta, da sta se odločila za umik naše vojske. Dejali smo jima, naj to izvedeta, naj odpokličeta naših 40 vojakov" je dejal Erdogan. "Takšnega zavezništva ni mogoče imeti," je dodal turški predsednik, ki je imel govor pred velikima slikama sebe in Atatürka.

Turčija, ki je članica Nata vse od leta 1952, je ena najpomembnejših članic zavezništva. Ima drugo najštevilčnejšo vojsko, takoj za ZDA, in meji na Sirijo, Irak in Iran, zaradi česar je izjemnega strateškega pomena. Odnosi Turčije z zahodnimi zaveznicami so se skrhali zaradi čistke po lanskem spodletelem poskusu državnega udara.

Za incident odgovoren civilist
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je že opravičil, a ni podal podrobnosti glede incidenta. "Opravičujem se za to žalitev. Incidenti so bili rezultat dejanj posameznika in ne odražajo stališč Nata," je dejal Stoltenberg, nekdanji norveški obrambni minister in dodal, da je Turčija cenjen član Nata, katere doprinos k varnosti zveze je pomemben.

Za incident naj bi bil odgovoren eden od pogodbenikov, ki niso zaposleni pri Natu. Odgovorni posameznik je bil nemudoma odstranjen iz vaj, norveške oblasti pa morajo poskrbeti za nadaljnje disciplinske sankcije, je poudaril Stoltenberg. Na vojaških vajah Nata sodeluje tudi 250 civilistov iz 11 držav članic, ki delujejo kot osebje, poroča Washington Post.

Opravičilo norveškega ministra
Opravičilo je podal tudi norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen in dodal, da je bil žaljiva vsebina objavljena na računalniškem omrežju, ki so ga uporabljali med vajami. Napovedal je podrobno preiskavo, ki ji bodo sledili ustrezni ukrepi.