Med ponarejenimi živili prevladuje alkohol. Foto: Reuters
Med ponarejenimi živili prevladuje alkohol. Foto: Reuters

Operacija je trajala več mesecev, v njej pa so sodelovali preiskovalci iz 61 držav. S sedeža Europola v Haagu so sporočili, da so preiskovalci zasegli skoraj 10.000 ton in več kot 26 milijonov litrov različnih živil.

Tolpe so proizvajale ponaredke vsakdanjih živil, kot so mineralna voda, oljčno olje in jušne kocke, pa tudi luksuzne proizvode, kot sta vino in kaviar.

Europol je ob tem opozoril, da so nekateri ponaredki lahko nevarni zdravju.

V Nemčiji so denimo odkrili prevaro z oreščki, ki bi bila lahko usodna za alergike. Tako je bilo v 1.300 kilogramih mletih lešnikov osem odstotkov arašidov, ki pogosto povzročajo alergije. V 500 kilogramih lešnikove paste pa so našli do 45 odstotkov indijskih oreščkov.

Tudi ponaredki znanih znamk
Na Portugalskem so v eni izmed opuščenih tovarn našli več kot 310.000 konzerv sardin v paradižnikovi omaki, ki so jih nepridipravi tik pred iztekom roka uporabnosti prepakirali in pri tem niso upoštevali higienskih predpisov. Ribe so bile namenjene tako za izvoz kot za prodajo v Evropski uniji. V Španiji so zasegli 530 kilogramov rakov, ki niso bili primerni za uživanje.

V operaciji so odkrili tudi ponaredke živil znanih znamk, ki sicer niso bili nevarni zdravju - v Franciji jušne kocke, v Italiji mineralno vodo.

V okviru operacije Opson VI, ki je potekala od decembra lani do marca letos, so izvedli okoli 50.000 inšpekcij, v katerih so sodelovali policisti, cariniki, živilski inšpektorji in podjetja.