IS-ju je uspelo v svoje vrste pritegniti številne tuje borce. Foto: Reuters
IS-ju je uspelo v svoje vrste pritegniti številne tuje borce. Foto: Reuters

Računalnik, v katerega so dobili vpogled pri reviji Foreign Policy, je sicer poln tipične propagande, ideoloških upravičevanj nasilja in najrazličnejših navodil za uporabo, izstopa pa 19-stranski dokument z navodili, kako razviti biološko orožje, kot je bubonska kuga, in ga preizkusiti na miši.

"Pri virusu uporabi male granate in jih odvrzi na zaprtih območjih, kot so podzemni vlaki, nogometni stadioni in zabaviščni centri," piše med drugim v dokumentu. "Najbolje, če granato odvržete ob prezračevalni napravi. Uporabite jo lahko tudi v samomorilskih operacijah." In še: "Prednost biološkega orožja je, da ne stane veliko, medtem ko so človeške žrtve lahko ogromne."

Celotna razsežnost še ni znana
Dokument vsebuje tudi 26 strani dolgo fatvo (verski odlok), ki jo je napisal zaprti savdski klerik Nasir Al Fahd in s katero upravičuje uporabo tovrstnih orožij.

Prenosni računalnik naj bi pripadal tunizijskemu študentu fizike in kemije Muhammedu S., ki je na prenosniku pustil tudi izpitne pole in svoje fotografije. Med številnimi tujimi borci, ki se borijo v Siriji in v vrstah IS-ja, je tudi okoli 2.400 Tunizijcev.

Analitiki se bojijo, da bi hitro napredovanje IS-ja, ki zdaj nadzoruje večje dele Sirije in Iraka, lahko pomenilo, da ima skupina že zdaj po naseljenih območjih infiltrirane svoje ljudi, ki si prizadevajo izdelati kemična in biološka orožja, kot se da razbrati iz zaseženega gradiva. A, kot še poroča Foreign Policy, imajo najverjetneje težave priti do materiala za izdelavo tovrstnega orožja.