Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je Timošenkova med Ukrajinci zelo priljubljena. Foto: EPA
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je Timošenkova med Ukrajinci zelo priljubljena. Foto: EPA

Zavrnjeni kandidati prihajajo iz Bloka Julije Timošenko, ki je že napovedala pritožbo na po njenih besedah nezakonito odločitev, volilno komisijo pa označila za lutko v rokah ukrajinskega premierja Viktorja Janukoviča. Privrženci proruskega premierja so Timošenkovo, ukrajinsko premierko po oranžni revoluciji, obtožili, da namerno ustvarja škandal, da bi si povečala priljubljenost.

Komisija, ki jo sestavlja osem članov Janukovičeve koalicije in sedem članov prozahodne opozicije, je pojasnila, da je registracijo kandidatov zavrnila, ker niso predložili svojih celotnih naslovov.

Z razpisom predčasnih volitev 30. septembra so rešili globoko politično krizo v Ukrajini, ki jo je sprožil spor med premierjem Janukovičem in predsednikom Viktorjem Juščenkom, ko je ta izdal odlok o razpustitvi parlamenta.

Javnomnenjske ankete kažejo, da predčasne volitve najverjetneje ne bodo spremenile sestave parlamenta, saj bi Janukovičevo Stranko regij skupaj s komunisti volilo 30 odstotkov volivcev, stranko predsednika Juščenka in Blok Julije Timošenko pa vsako po 15 odstotkov volivcev.