Hillary Clinton je o davkih in Donaldu Trumpu spregovorila med kampanjo v Ohiu. Foto: Reuters
Hillary Clinton je o davkih in Donaldu Trumpu spregovorila med kampanjo v Ohiu. Foto: Reuters
Donald Trump
Donald Trump je v kampanji napovedal izvedbo davčne reforme. Foto: Reuters

New York Times je pred kratkim razkril, da je Trump leta 1995 prijavil izgubo v vrednosti 916 milijonov dolarjev, kar je izviralo iz propadlih poslov na začetku devetdesetih let, zaradi česar je bil morda upravičen do ogromne davčne olajšave in bi se lahko izognil plačilu zvezne dohodnine za 18 let.

O tem vprašanju je Clintonova spregovorila v Ohiu in dejala, da je njen protikandidat simbol "nepravičnega sistema", in ga označila za hinavca, saj se ima za kandidata, ki bo naredil spremembe v korist delovnih ljudi. "Medtem ko so milijoni ameriških družin – tudi moja in vaše – trdo delali in plačevali svoj pravičen delež, se zdi, da on ni prispeval nič. Trump predstavlja prav ta nepravičen sistem, za katerega pravi, da ga bo spremenil," je prepričana Clintonova, poroča BBC.

Trump napovedal davčno reformo
Clintonova je obenem Trumpa označila za resničnega genija, ker mu je uspelo izgubiti milijardo dolarjev v igralniškem poslu, ki ustvarja velike dobičke na račun igralcev: "Zdaj predlaga davčno reformo, s katero si bo davke še bolj znižal. Očitno želi, da mu zdaj še vsi skupaj plačamo za izgube."

Trump ji je vrnil, da v življenju ni ustvarila še nobenega dolarja in da nima pojma, kako se izvleči iz težav. Sam je ustvaril več tisoč delovnih mest in svoje čudovito podjetje po težavah spet postavil na noge, je pristavil. V Koloradu je priznal, da je izkoriščal davčno zakonodajo v svojo korist in v korist svojih podjetij, a popolnoma zakonito. "To sem delal briljantno," je dejal. Dodal je, da tega ne bo več delal, ker bo zdaj delal za Američane in ne več v svojo korist. "Davke razumem praktično bolje kot kdor koli," je Trump prepričan, da je zaradi svojega poslovnega čuta usposobljen, da izvede davčno reformo.

Soočenje kandidatov za podpredsednika
Se je pa Trump znova spravil v težave, kot piše STA, z izjavami glede veteranov. Dejal je, da vojaki, ki pridejo domov s sindromom posttravmatskega stresa, niso tako močni, kot pa njegovi podporniki v dvorani. Zakaj natančno je moral to izjaviti, ni jasno, je pa nekaj podobnega dejal že lani, ko je dejal, da senator John McCain zanj ni junak, ker se je med vojno v Vietnamu pustil ujeti. Na zborovanju Clintonove se je na te izjave odzval aktualni ameriški podpredsednik Joseph Biden, ki se je vprašal, kje Trump jemlje tovrstne izjave.

Davčno vprašanje bo verjetno tudi osrednja tema prvega televizijskega soočenja kandidatov za podpredsednika, republikanca Mika Pencea in demokrata Tima Kaina. Kandidata sta sicer izkušena in umirjena politika, njuno edino srečanje pa bo v Indianapolisu.