Trump se je na političnem prizorišču pojavil kot avtsajder in v nasprotju z vsemi napovedmi prepričal Američane, da ga izvolijo za predsednika. Foto: Reuters
Trump se je na političnem prizorišču pojavil kot avtsajder in v nasprotju z vsemi napovedmi prepričal Američane, da ga izvolijo za predsednika. Foto: Reuters
Donald Trump in Melania Trump
Zakonca Trump leta 2011. Foto: EPA
Dinastija Trump
Trumpovi otroci. Foto: Reuters
Clinton-Trump
V treh soočenjih z demokratsko protikandidatko Hillary Clinton je bil Trump večkrat zelo oster in grob. Foto: EPA
Portret Donalda Trumpa

Ko je 16. junija 2015 nepremičninski mogotec in milijarder napovedal, da se bo potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, mu nihče ni pripisoval veliko možnosti. A iz meseca v mesec je pridobival podporo in 20. julija 2016 so republikanski delegati na nacionalni konvenciji uradno potrdili Trumpa za republikanskega predsedniškega kandidata, 8. novembra, pa je postalo jasno, da bo v Beli hiši po osmih letih nasledil demokrata Baracka Obamo. Po inavguraciji se bo tja preselil 20. januarja. Za najstarejšega izvoljenega predsednika je bil izvoljen natanko 56 let po tem, ko je bil leta 1960 kot najmlajši predsednik v zgodovini ameriških volitev izvoljen John F. Kennedy.

Trump je v svoji kampanji volivcem obljubljal, da bo državo vodil kot svoje podjetje. Kot je znano, ima nepremičninski mogotec za sabo pestro poslovno pot, med drugim je tudi večkrat bankrotiral, kar pa ni ustavilo njegove podjetniške žilice.

Njegov večmilijardni imperij, v katerem ima več njegovih otrok (hčerka Ivanka, sin Eric) pomembne funkcije, zdaj obsega širok spekter dejavnosti. od gradbeništva do igralništva. V svoji karieri se je podal tudi v svet šovbiznisa, vodil je resničnostni šov Vajenec.

Potomec nemških in škotskih priseljencev
Rodil se je rodil 14. junija 1946 v newyorškem Queensu, kjer je njegov oče Fred gradil stanovanjske bloke za reveže in srednji razred. Trumpov oče je bil potomec nemških priseljencev, mama Mary Anne MacLeod pa škotskih. Donald ima še dva brata in dve sestri, tretji brat, Fred mlajši, je umrl zaradi alkoholizma. Zaradi težav z vedenjem so ga starši s 13 leti poslali na vojaško akademijo v New Yorku, kjer je končal šolanje s činom stotnika. Pozneje se je zaposlil v očetovem podjetju. Kot je v kampanji večkrat poudaril, je iz milijona dolarjev, ki ga je dobil od očeta, uspel ustvariti desetmilijardno premoženje.

V svoji volilni kampanji je dvigal veliko prahu z ostrimi izjavami o gradnji zidu na mehiško-ameriški meji in deportaciji priseljencev brez ustreznih dokumentov, prepovedi vstopu muslimanov v ZDA in nasprotovanju priseljevanju beguncev iz Sirije. Napovedal je spodbujanje novih delovnih mest in spremembo davčne zakonodaje: obljubil je znižanje davkov, saj si je dohodninsko lestvico zamislil pri 12, 25 in 33 odstotkih.

Kakšna je Trumpova vizija ZDA?
Na področju zunanje politike se je zavzel za tesnejše sodelovanje z Rusijo, predlagal pa je tudi, da bi morale članice Nata imeti večjo vlogo pri financiranju zveze, saj je finančno breme na plečih ZDA preveliko. Ne izključuje uporabe jedrskega orožja, celo na ozemlju Evrope, nasprotuje pa jedrskemu sporazumu velesil z Iranom. Večkrat je napovedal oster obračun z Islamsko državo, za katere vzpon je med kampanjo odgovornost večkrat očital Hillary Clinton.

Napovedal je tudi revizijo cele vrste trgovinskih sporazumov. TTP je označil za "izdajo" ameriške industrije, še posebej avtomobilskega sektorja. Zanj naj bi bil ta sporazum "še večja katastrofa" kot severnoameriški prostotrgovinski sporazum (Nafta), ki je začel veljati leta 1994, med predsedovanjem Billa Clintona. Trump je opozoril, da so ZDA po Nafti izgubile že več kot tretjino delovnih mest v tem sektorju. "Želim, da delovna mesta in bogastvo ostanejo v ZDA," je dejal avgusta. "Amerikanizacija, ne globalizacija - to bo naša nova mantra."

Med volilno kampanjo je večkrat ostro napadel tudi Obamovo zdravstveno reformo. Kot je dal vedeti, bi takoj ukinil in zamenjal splošno zdravstveno zavarovanje, saj bi na tem področju po njegovem moral vladati prosti trg, prispevki za zavarovanje pa bi bili lahko odšteti pri davkih.

Po zmagi na volitvah zdaj Trumpa čaka oblikovanje nove administracije, ki bo delati začela 20. januarja. Imena njegove ekipe, z izjemo podpredsednika Mika Pencea, še niso znana, se pa že pojavljajo nekatera imena, kot je nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.

Sevničanka v Beli hiši
Tako pestro kot njegovo poslovno življenje je tudi njegovo zasebno. Poročen je bil trikrat — s Čehinjo Ivano Zelníčkovo med letoma 1977 in 1991, z Marlo Maples med letoma 1993 in 1999, leta 2005 pa se je poročil s Sevničanko Melanijo Knavs (danes Melania Trump), s katero imata sina Barrona. Skupno ima Trump pet otrok.

Portret Donalda Trumpa