Clintonovi je preiskava FBI-ja v zadnjem tednu močno škodila: njena podpora med volivci se je znižala. Foto: Reuters
Clintonovi je preiskava FBI-ja v zadnjem tednu močno škodila: njena podpora med volivci se je znižala. Foto: Reuters
Clintonova znova oprana suma

V pismu kongresu je direktor zveznega preiskovalnega urada (FBI) James Comey v nedeljo zapisal, da je urad končal preiskavo in ni našel ničesar, kar bi spremenilo prejšnje stališča urada iz julija letos. Takrat je FBI po opravljeni preiskavi sporočil, da je bila Clintonova v času, ko je bila državna sekretarka, sicer neprevidna in malomarna z zaupnimi informacijami, ko je za pošiljanje strogo zaupne službene pošte uporabljala domač, torej, zasebni strežnik, vendar pa niso našli dokazov, da je šlo za kaznivo dejanje.

"Preiskovalna ekipa FBI-ja je noč in dan pregledovala velike količine elektronske pošte iz naprave, ki jo je pridobila v povezavi s sicer nepovezano kriminalno preiskavo," je zapisal Comey. "Med tem procesom smo pregledali vso korespondenco, ki je bila poslana Hillary Clinton oz. jo je ona poslala drugim v času, ko je bila državna sekretarka."

S tem se, kot poroča Reuters, za zdaj končuje preiskava elektronskega dopisovanja Clintonove.

FBI je 28. oktobra začel novo preiskavo, in sicer naj bi šlo za e-pošto Hillary Clinton, ki je bila povezana z zaseženim gradivom iz elektronskih naprav njene tesne pomočnice Hume Abedin in njenega odtujenega moža Anthonyja Weinerja, sicer nekdanjega demokratskega kongresnika, ki ga preiskujejo zaradi domnevnega pošiljanja nespodobnih sporočil 15-letnici iz Severne Karoline.

Novica o novi preiskavi, ki jo je FBI začel 28. oktobra, je vplivala tudi na predvolilno kampanjo v preteklih dneh, in sicer je zaradi nje Donald Trump zmanjšal zaostanek za Clintonovo.

Trump se je že odzval na FBI-jevo novico o končanju preiskave. Kot je dejal 70-letni republikanski predsedniški kandidat, Hillary Clinton varuje nepošten sistem. "Hillary Clinton bo še dolgo predmet preiskav," je dejal na zborovanju v Minneapolisu. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan pa je dejal, da je kljub zadnjim FBI-jevim izsledkom Clintonova s svojimi dejanji ogrozila državne skrivnosti.

Volitve na RTV Slovenija
Na MMC-ju ameriške volitve že mesece spremljamo na posebnem podportalu, pestro dogajanje na volilni torek, tako podnevi kot ponoči, pa bomo spremljali v živo prek aplikacije MMCživo.

Na Radiu Slovenija bo volilni utrip prikazala ponedeljkova oddaja Eppur Si Muove, v torek bodo volitve zaznamovale vse informativne oddaje, ameriško obarvan pa bo tudi nočni radijski program. V sredo sledi analiza volitev v različnih oddajah, tudi v Studiu ob sedemnajstih.
Na TV Slovenija bosta v torek na 1. programu posebni oddaji z naslovom Ameriške volitve; prva, ki bo analizirala pot Donalda Trumpa in Hillary Clinton, bo ob 21.00, vodil jo bo Igor E. Bergant, druga ob 23.00 pa bo z voditeljico Mojco Širok orisala videnje kampanje v Moskvi, Bruslju in na Bližnjem vzhodu. Ob 4.30 se bo na 1. programu TV Slovenija začela posebna volilna oddaja, ki jo pripravljajo sodelavci televizije, radia in MMC-ja. Ob 10. uri bodo posebna poročila o volitvah. Ameriške volitve bodo tudi tema četrtkove Tarče z Dejanom Ladiko in Globusa z Igorjem Juričem.

Clintonova znova oprana suma