Donald Trump je dosegel novo veliko zmago in se bo lahko osredotočil že na boj z demokratskim kandidatom. Foto: Reuters
Donald Trump je dosegel novo veliko zmago in se bo lahko osredotočil že na boj z demokratskim kandidatom. Foto: Reuters
Ted Cruz
Ted Cruz je moral priznati premoč Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton se je osredotočila že na naslednje zvezne države. Foto: Reuters
Bernie Sanders
Bernie Sanders je zmagal v Indiani, a izgublja boj za končno nominacijo. Foto: Reuters
Za predsednika ZDA očitno Trump in Clintonova
Trump že zmagovalec republikanskih volitev

V Indiani je demokratske volitve sicer dobil Bernie Sanders, a je razlika proti Hillary Clinton še vedno visoka, tako da nekdanja prva dama ostaja na zanesljivi poti k nominaciji, saj ima dovolj veliko prednost v delegatskih glasovih in je na zadnjih 13 volitvah Sanders praktično ne more več izničiti, četudi bi zmagal povsod. Demokrati delegate glede na volilne izide delijo proporcionalno.

Clintonova mora tako le še peljati do konca, ko bodo volitve 14. junija v Washingtonu. Naslednje volitve imajo sicer demokrati 7. maja na Guamu, tri dni pozneje pa v Zahodni Virginiji. Po Indiani naj bi imela Clintonova zagotovljenih najmanj 2.200 delegatov, Sanders pa nekaj več kot 1.400. Za pridobljeno strankarsko nominacijo je potrebnih 2.383 glasov.

Sanders nadaljuje, ker "manjša razliko"
Oba demokratska kandidata sta se na volilni dan že posvetila naslednjim volitvam. Clintonova se je pred rudarji v Zahodni Virginiji zagovarjala zaradi izjave, da bo pustila rudnike odmreti. Razložila je, da ni tako mislila, ampak naj bi želela povedati, da bo rudarstvo odmrlo z nadaljevanjem dosedanjega pristopa. Tudi v tej zvezni državi vodi Sanders.

Clintonova se je ozrla že na boj z republikanskim kandidatom in je obiskala še Ohio. Sanders je v Kentuckyju trdil, da nadaljuje tekmo, ker je zmanjšal velik uvodni zaostanek in osvaja glasove mlajših od 45 let ter se bori za ideje, ki so pomembne za prihodnost države in demokratske stranke. Sanders je v Indiani porabil 1,5 milijona dolarjev za oglase, Clintonova pa niti centa, kajti ta država novembra tradicionalno glasuje za republikanskega kandidata.

Cruzu zadnji napad ni uspel
Indiana je bila zadnja priložnost za Cruza. Pred izidi v tej zvezni državi je še napadel vodilnega republikanskega kandidata Trumpa in dejal, da bodo z njim na čelu ZDA odšle v prepad. Izbral je tudi nekdanjo predsedniško kandidatko Carly Fiorina za svojo podpredsedniško kandidatko, obenem pa je sklenil pakt z drugim republikanskim kandidatom Johnom Kasichem, ki mu je prepustil Indiano.

Na dan volitev je Cruz sprožil doslej najostrejši napad na Trumpa, ki ga je teksaški senator še lani hvalil in razglašal za prijatelja. V časopisu National Enquirer je Trump začel širiti namig, da je senatorjev oče Rafael Cruz leta 1963 sodeloval z atentatorjem na predsednika Johna F. Kennedyja. Trump je na televiziji Fox povedal, da se je Rafael Cruz fotografiral skupaj z Oswaldom malce pred atentatom v Dallasu. Cruz je Trumpa označil za serijskega ženskarja, povsem nemoralnega človeka, patološkega lažnivca … Trumpov odgovor pa je bil, da nasprotnik dokazuje, da nima ustreznega značaja za predsednika ZDA.

Po zmagi je Trump "hvalil" Cruza
Tudi Trump ni pričakoval, da se bo Cruz poslovil in po dnevu ostrega zmerjanja je imel o senatorju le lepe besede. Menil je, da je Cruz izjemen kandidat, ki ima neverjetno prihodnost, čeprav ne ve, ali sta prijatelja ali nista. Označil ga je za težkega in pametnega nasprotnika. V zanj nenavadno umirjenem slogu je Trump v svoji stolpnici pred navdušenimi privrženci zatrdil, da bo premagal Clintonovo, ki bi bila tako ali tako slaba predsednica, ker "ne razume trgovine, njen mož pa je sklenil najslabši trgovinski sporazum v zgodovini". Mislil je na Billa Clintona in Sporazum o prosti trgovini severne Amerike (Nafta).

Newyorški podjetnik in milijarder je prvi po Dwightu Eisenhowerju leta 1952, ki je pridobil nominacijo brez prejšnjih izkušenj v politiki, poroča BBC. Znova je zatrdil, da bo Ameriko "naredil spet veliko" in da bo vrnil delovna mesta, ki so šla na tuje, kaznoval podjetja, ki bodo počela to v prihodnje, še prej pa bo osvojil večino ženskih glasov. Povedal je tudi, da je začel dobivati poplavo telefonskih klicev nekoč ostrih republikanskih kritikov, ki se želijo vkrcati na "Trumpov vlak".

Neuradno se umika tudi odpisani Kasich
Po porazu je Cruz dejal, da so dali vse od sebe, vendar so se volivci odločili za drugo pot. Zagotovil je, da se bo še naprej boril za svobodo in ustavo, da ZDA ne bodo šle po poti socializma. Predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je nemudoma po Cruzovem odstopu sporočil, da se je zdaj treba poenotiti in se osredotočiti na zmago proti Clintonovi.

Republikanci imajo do konca še volitve v devetih državah, kar pa je le še vprašanje rutinske izvedbe. Kasich se še sicer ni poslovil, vendar ima premalo delegatov, da bi sploh lahko upal na uspeh, ob tem pa mu tudi preostale ankete niso naklonjene. Trump za zmago potrebuje 1.237 delegatov, zbral pa jih je že 1.047. Kasich ima na drugi strani vsega 153 glasov. Ameriški mediji poročajo, da bo v sredo popoldne po ameriškem času svoj umik iz predsedniške tekme uradno oznanil tudi Kasich, 63-letni guverner Ohia.

Trump vzbuja nelagodje med številnimi republikanci
A številni pomembni republikanci niso zadovoljni z zdaj očitno že neizbežno Trumpovo nominacijo. "Če nominiramo Trumpa, bomo uničeni. In to si bomo zaslužili," je senator iz Južne Karoline Lindsay Graham dejala po umiku Cruza iz predsedniške tekme. Na drugi strani pa nekdanji guverner Louisiane Bobby Jindal, ki je bil v preteklosti oster kritik Trumpa, zdaj pravi, da bo Trumpa na volitvah podprl. Podobno meni tudi Ariel Fleischer, nekdanji tiskovni predstavnik predsednika Georga W. Busha: "Veliko stvari mi pri Trumpu ni všeč, a če bom moral izbirati med njim in Hillary, bom vedno podprl Trumpa." Vzporedne ankete v Indiani so sicer pokazale, da je le okrog 50 odstotkov udeležencev republikanskih volitev zadovoljnih s tem, kar imajo na izbiro. Kar 70 odstotkov demokratskih volivcev države pa je zadovoljnih z izbiro oziroma katerim koli izmed kandidatov.

Republikanska konvencija julija v Clevelandu, demokratska v Philadelphii
Republikanska konvencija, kjer bodo delegati uradno nominirali kandidata za predsednika, bo med 18. in 21. julijem v Clevelandu, demokratska pa med 25. in 28. julijem v Philadelphii.

Za predsednika ZDA očitno Trump in Clintonova
Trump že zmagovalec republikanskih volitev