Donald Trump in Hillary Clinton sta si ob koncu debate segla v roke. Foto: Reuters
Donald Trump in Hillary Clinton sta si ob koncu debate segla v roke. Foto: Reuters
Soočenje Hillary Clinton in Donalda Trumpa
Reutersova zadnja anketa je pokazala, da se bo večina ljudi, ki nameravajo voliti, odločala na podlagi soočenj. Foto: Reuters
Clintonova in Trump na prvem soočenju

Televizijsko soočenje na univerzi Hofstra nedaleč od New Yorka naj bi imelo eno največjih gledanosti v zgodovini, čeprav bo treba na podatke o tem še počakati. Obe strani sta po soočenju razglašali zmago, analitiki pa ocenjujejo, da je nalogo bolje opravila demokratka.

Po zadnji anketi televizije ABC in časopisa Washington Post je namreč neodločenih le še okrog 20 odstotkov volivcev. Predvsem mladi, neodvisni in deloma tudi volivci Bernarda Sandersa, glavnega tekmeca Clintonove v boju za demokratsko nominacijo. Kandidata, ki sta v anketah trenutno skoraj izenačena, sta si prizadevala pridobiti ravno te volivce.

O davkih (in davčnih napovedih)
A čeprav je bilo soočenje od začetka do konca napeto, volivci niso prav veliko izvedeli o političnih načrtih obeh kandidatov. Trump je tako znova obljubil, da bo znižal davke za bogate in povečal primanjkljaj za 5.000 milijard dolarjev, ob tem pa še enkrat poudaril, da bodo nizki davki pomagali gospodarstvu, skupaj z odpravo regulacij. Clintonova je odgovorila, da so davčne olajšave skupaj s pomanjkanjem bančnih regulacij povzročile zadnjo finančno krizo in recesijo, po kateri ZDA zdaj okrevajo. Pri tem je zbodla, ker ne objavi davčnih napovedi kot vsi predsedniški kandidati zadnjih 40 let. Vprašala je, ali je to zato, ker ni bogat, kot trdi, ni tako dobrodelen, kot trdi, ali pa ne plačuje davkov. Trump je odvrnil, da to pomeni, da je pameten, in dodal, da bo objavil svoje davčne napovedi, če bo Clintonova objavila svojih 30.000 izbrisanih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika.

Demokratka pa je požela navdušenje pri svojih podpornikih, ko je zavrnila Trumpove kritike, da ni dovolj vzdržljiva za prevzem položaja predsednice. "Ko boš ti prepotoval 112 držav, se pogajal o sporazumih in talcih in vzdržal 11 ur zaslišanja v kongresu o Bengaziju, potem mi lahko govoriš o vzdržljivosti," mu je med drugim zabrusila.

Kot poročajo tuji mediji, je Trump Clintonovi ves večer skakal v besedo, na vprašanja voditelja televizije NBC Lesterja Holta pa skoraj nikoli ni naravnost odgovoril, ampak je govoril to, kar je hotel.

Trump: Zaradi demokratov ZDA razvalina, ki jo izkorišča ves svet
Vnovič je tako ponovil, da je Amerika zaradi Clintonove in predsednika Baracka Obame ena sama razvalina, ki jo izkorišča ves svet, še posebej zavezniki in južna soseda Mehika ter Kitajska. Rusije v tem kontekstu ni omenil. Zaradi Obame in Clintonove ZDA sklepajo katastrofalne trgovinske sporazume, Clintonova je kriva za nastanek Islamske države ter propadanje gospodarstva zaradi regulacij in visokih davkov, ki jih namerava še povišati.

Razprave o njegovi pobudi za gradnjo zidu na meji z Mehiko in izgonu nezakonitih priseljencev ni bilo. Clintonova je opozorila, da je Trump ženske označil za prasice, psice in gnoj ter da bo nekdanja lepotna tekmovalka latinskoameriškega rodu, ki ji je rekel miss sobaric, dobila državljanstvo in bo glasovala proti njemu.

Aretacije "zelenih", ki so opozarjali na izključenost manjših strank
V bližini univerze so v času soočenja potekale demonstracije pripadnikov ene ali druge strani, policija pa je opravila tudi nekaj aretacij - pridržali so predvsem podpornike kandidatke stranke zelenih Jill Stein, ki so se pustili aretirati, da opozorijo na izključitev kandidatov tretjih strank iz soočenj.

Še dve soočenji
Do konca kampanje še dve televizijski soočenji. Naslednje bo 9. oktobra na univerzi Washington v St. Louisu in bo potekalo kot javna tribuna, zadnje, 19. oktobra, na televiziji Fox, pa bo v Las Vegasu v podobnem formatu kot ponedeljkovo, to je dva kandidata in voditelj. Že 4. oktobra bo na univerzi Longwood v Virginiji soočenje podpredsedniških kandidatov, republikanca Mika Pencea in demokrata Tima Kaina.

Clintonova in Trump na prvem soočenju