Hillary Clinton v teh dneh vodi kampanjo v Kaliforniji, kjer ji je med zborovanjem v Salinasu na pomoč priskočila tudi filmska zvezdnica Jamie Lee Curtis. Foto: Reuters
Hillary Clinton v teh dneh vodi kampanjo v Kaliforniji, kjer ji je med zborovanjem v Salinasu na pomoč priskočila tudi filmska zvezdnica Jamie Lee Curtis. Foto: Reuters
false
Bernie Sanders je dobil večino zadnjih preliminarnih volitev, a mu to pri številu delegatov ne pomaga kaj dosti. Zmaga v Kalifornija bi ga vsaj obdržala v igri. Foto: Reuters
Če Sanders na svoja zborovanja pritegne navdušene množice, ima Donald Trump diametralno nasproten učinek - tako v Novi Mehiki kot v Kaliforniji so ga pričakali protestniki. Foto: Reuters

Tolaži jo lahko le del poročila, ki pravi, da je to počel tudi Colin Powell.

Preiskava generalnega inšpektorja State Departmenta pomeni udarec za njeno predsedniško kampanjo, saj so republikanci pohiteli s trditvami, da ni zaupanja vredna oseba, ker laže in kot taka ni kvalificirana za predsednico ZDA. Clintonova je do zdaj trdila, da je bila uporaba zasebnega strežnika elektronske pošte napaka, vendar pri tem ni bila ogrožena nacionalna varnost.

V sredo ni dajala izjav, njen tiskovni predstavnik Brian Fallon pa se je osredotočil na del poročila, ki pravi, da je zasebni strežnik uporabljal tudi njen predhodnik Colin Powell ter da so imeli pomanjkljiv odnos do varnosti komunikacij tudi drugi njeni predhodniki. Clintonova torej ni delala nič drugega, česar ne bi delali drugi pred njo.


Soočenje Trumpa s Sandersom?


Donald Trump in Bernie Sanders sta - načelno - privolila v medsebojno soočenje, ki bi si ga marsikdo želel videti. Trump je v sredo nastopil v pogovornem šovu Jimmy Kimmel Live, kjer je dejal, da bi se bil pripravljen soočiti z demokratskim senatorjem Sandersom, če bi izkupiček dogodka šel v dobrodelne namene. Le nekaj minut po Trumpovi izjavi je Sanders privolil v zamisel.

"Izziv sprejet. Veselim se že soočenja z Donaldom Trumpom v Kaliforniji pred tamkajšnjimi preliminarnimi volitvami 7. junija," je tvitnil Sanders, ki zaman čaka na podobno povabilo svoje demokratske tekmice Hillary Clinton. Nekdanja prva dama ZDA je namreč soočenje s Sandersom v Kaliforniji, kjer počasi izgublja prednost, zavrnila. Sanders bo v oddaji Jimmyja Kimmla nastopil nacoj.

Preiskovalci so ugotovili, da je leta 2011 prišlo do dveh poskusov vdora v njen strežnik, ki je bil potem nekaj časa zaprt. Sporočili so tudi, da ne Clintonova ne njeni najtesnejši sodelavci niso hoteli sodelovati v preiskavi, čeprav je predsedniška kandidatka doslej večkrat javno povedala, da se je pripravljena o tem pogovarjati s komer koli, in enako naroča tudi svojim sodelavcem.

Pomisleke ignorirala
Preiskovalno poročilo omenja dva primera, ko je tehnična služba v State Departmentu izražala skrbi zaradi varnosti zasebnega strežnika, vendar je iz kabineta državne sekretarke dobila sporočilo, da je pravna služba strežnik odobrila in o tem naj ne bo več govora. Preiskovalci so ugotovili, da pravna služba ni nikoli dala zelene luči za zasebni strežnik.

Nerodno za Clintonovo je tudi to, da preiskovalci trdijo, da ni nikoli dokazala, da njen blackberry izpolnjuje minimalne standarde informacijske varnosti. Preiskovalci priznavajo, da so se podobno obnašali njeni predhodniki, vendar dodajajo, da so bila varnostna navodila State Departmenta v času Clintonove veliko jasnejša in bi jih morala upoštevati.

Zasebni strežnik njene elektronske pošte preiskuje tudi FBI, ki skuša ugotoviti, ali je bila kršena nacionalna varnost s kazenskega vidika. Doslej je bilo objavljenih 52.000 kosov elektronske pošte z njenega zasebnega strežnika, nekaj tisoč pa ne, ker je Clintonova dejala, da so zasebne narave.

Trump takoj izkoristil poročilo
Pošta, ki je bila objavljena, potrjuje njene trditve, da nikoli ni pošiljala ali sprejemala zaupne pošte. Nekaj elektronskih pisem je sicer State Department na priporočilo obveščevalcev šele zdaj označil kot zaupna.

Poročilo generalnega inšpektorja State Departmenta je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump nemudoma uporabil za dodatne napade in zmerjanje s "pokvarjeno Hillary", njen nasprotnik za demokratsko predsedniško nominacijo Bernie Sanders pa se ni nemudoma odzval. Sandersa, ki še kar upa na praktično čudežno nominacijo, medtem opogumljajo rezultati anket iz Kalifornije, kjer se je vodstvo Clintonove povsem stopilo in zdaj vodi pred senatorjem iz Vermonta za le dva odstotka (46:44).