Senator iz Vermonta, samooklicani demokratični socialist s sicer socialdemokratskimi idejami, po sobotnih volitvah ostaja v igri za predsedniško nominacijo Demokratske stranke. Pred začetkom kampanje mu je tako dober položaj v tej fazi le redko napovedoval. Foto: Reuters
Senator iz Vermonta, samooklicani demokratični socialist s sicer socialdemokratskimi idejami, po sobotnih volitvah ostaja v igri za predsedniško nominacijo Demokratske stranke. Pred začetkom kampanje mu je tako dober položaj v tej fazi le redko napovedoval. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton je ljubljenka Demokratske stranke, pred kampanjo Bernieja Sandersa pa je imela nominacijo tako rekoč v rokah. Foto: Reuters
false
Senator iz Teksasa Ted Cruz (na desni) si na vse pretege želi prevzeti vodstvo pred Donaldom Trumpom, čigar rasistični diskurz in osebne žalitve so padli na plodna tla med republikanskimi volivci. Foto: Reuters
Clintonova in Trump utrdila pot k nominaciji

Bernie Sanders s svojimi socialdemokratskimi politikami ostaja v igri za predsedniško nominacijo Demokratske stranke, potem ko je v soboto zmagal na strankarskih volitvah v Kansasu in Nebraski. Hillary Clinton, ki je sicer v prednosti pred Sandersom, pa je zmagala v Louisiani.

Kansas in Nebraska sta zvezni državi, kjer skoraj ni manjšin, v Louisiani pa precejšen delež demokratskih volivcev in volivk predstavljajo Afroameričani.

Do zdaj je Sanders tako zmagal v New Hampshiru, Koloradu, Minnesoti, Oklahomi, Vermontu, Kansasu in Nebraski, Hillary Clinton pa je zmagala v Iowi, Nevadi, Južni Karolini, Louisiani, Alabami, Arkansasu, Ameriški Samoi, Georgii, Massachusettsu, Tennesseju, Teksasu in Virginiji.

Hillary Clinton povečala prednost
Nekdanja zunanja ministrica je pobrala več kot polovico delegatov v Louisiani, kar je skoraj dvakrat več delegatov, kot jih ponujata Nebraska in Kansas skupaj. Po sobotnem obračunu je tako Hillary Clinton še malce povečala prednost v številu delegatov, ki bodo julija v Philadelphii določili nominiranca oziroma nominiranko Demokratske stranke za predsedniški položaj.

Nato so tu še t. i. superdelegati, ki pri glasovanju niso vezani na voljo volivcev, skupaj z njimi pa ima Hillary Clinton več kot 1.100 delegatov, medtem ko jih ima Sanders 445. Za pridobitev nominacije mora kandidat oziroma kandidatka osvojiti 2.383 delegatov.

Demokratski volivci bodo med obema kandidatoma izbirali danes v Mainu, v torek pa v Michiganu in Misisipiju.

Trump utrdil vodstvo
Na republikanski strani pa je Donald Trump po soboti še utrdil vodstvo pred drugimi kandidati za republikansko predsedniško nominacijo. Poslovnež je namreč zmagal v Kentuckyju in Louisiani, Ted Cruz, senator iz Teksasa, pa je osvojil Kansas in Maine.

Cruz je po zmagi v Kansasu dejal, da v Washingtonu elita trepeta pred njim. Elito pa v nerodnejši položaj spravlja Trump, ki je povedal, da se ga bojijo zato, ker ga nimajo pod nadzorom in ga ne morejo kupiti.

Cruza je zbodel, da je zmagal v Mainu, ker je ta država blizu Kanade, kjer se je rodil, njegov kraj rojstva pa je Trump, podobno kot pri Baracku Obami, že problematiziral. "Želim si tekme ena na ena s Cruzom," je dejal Trump.

Po Rubiu (majhno) upanje le Cruz
Marca Rubia, senatorja s Floride, ki je nekaj časa predstavljal upanje za Republikansko stranko, da se znebijo Trumpa, pa je ta pozval, naj se preneha potegovati za nominacijo, ker še ni dosegel omembe vrednega izida. Rubio sicer vodi ostro negativno kampanjo proti Trumpu in ga tudi osebno žali na soočenjih.

Trump napoveduje svojo zmago na strankarskih volitvah na Floridi 15. marca, če mu to uspe in če zmaga isti dan še v Ohiu, ga na poti do nominacije tako rekoč ne more ustaviti nihče.

Ker je Rubio razočaral, je stranki, ki ne želi Trumpa za njenega kandidata, ostal na voljo le Cruz, za katerega pa tudi v sami stranki menijo, da novembra proti demokratskemu kandidatu oziroma kandidatki ne more zmagati, ker je preveč konservativen.

Naslednje republikanske strankarske volitve bodo danes v Portoriku. Trump je do zdaj nanizal 12 zmag, in sicer v New Hampshiru, Nevadi, Južni Karolini, Alabami, Arkansasu, Georgii, Massachusettsu, Tennesseeju, Vermontu, Virginiji, Kentuckyju in Louisiani. Cruz pa je zmagal v šestih državah, v Iowi, Teksasu, Oklahomi, Kansasu, Mainu in na Aljaski. Rubio je osvojil le Minnesoto.

Za osvojitev strankarske nominacije je potrebnih 1.237 delegatov. Trump jih ima zdaj najmanj 375, Cruz najmanj 291, Rubio najmanj 123 in John Kasich najmanj 33. Za republikance sledijo v torek strankarske volitve na Havajih, v Idahu, Michiganu in Misisipiju.

Clintonova in Trump utrdila pot k nominaciji