Trump opozarja na posledice večje ameriške vojaške angažiranosti proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj bi to lahko pripeljalo do neposrednega spora z Rusijo. Foto: Reuters
Trump opozarja na posledice večje ameriške vojaške angažiranosti proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj bi to lahko pripeljalo do neposrednega spora z Rusijo. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton predlaga vzpostavitev t. i. območij brez letenja, čeprav je v govoru pred investicijsko banko Goldman Sachs, katerega vsebino je objavil Wikileaks, priznala, da bi zaradi tega umrli številni sirski civilisti. Foto: Reuters

"Dobili bomo tretjo svetovno vojno, če bomo poslušali Hillary Clinton," je dejal Trump. "Ne bojuješ se več le proti Siriji, ampak proti Siriji, Rusiji in Iranu, drži?" Trump je bil namreč kritičen do predloga demokratske predsedniške kandidatke glede nadzora nad sirskim zračnim prostorom. Za to bi bilo namreč treba vzpostaviti t. i. območja brez letenja, kar bi lahko vodilo v spopad z ruskimi vojaškimi letali v državi.

Hillary Clinton je ta ukrep podprla na zadnji predsedniški debati v Nevadi 20. oktobra, ko je dejala, da bi območja brez letenja "rešila življenja in pospešila konec vojne". Kot je pokazal Wikileaks, pa je leta 2013 v govoru pred investicijsko banko Goldman Sachs dejala ravno obratno, in sicer da bi vzpostavitev območij brez letenja "ubila številne Sirce".

Žrtve med civilisti bi namreč povzročilo uničenje sirske zračne obrambe, ki je na naseljenih območjih, poroča BBC. Območjem brez letenja nasprotuje tudi predsednik Barack Obama, njihova uveljavitev pa bi pomenila precejšnjo povečanje ameriške vpletenosti v sirsko vojno.

Vojna proti Rusiji?
Trumpova opozorila glede Sirije so skladna z mnenjem načelnika generalštaba ameriških oboroženih sil Josepha Dunforda, ki je prejšnji mesec na zaslišanju v kongresu dejal, da bi vzpostavitev območij brez letenja lahko pomenila vojno z Rusijo. "Da bi prevzeli nadzor nad zračnim prostorom Sirije, bi morali iti v vojno proti Siriji in Rusiji," je dejal na senatnem odboru za oborožene sile. Takšne odločitve pa ne bo sprejel, je še dejal Dunford.

"Rusija je jedrska država, a država, kjer jedrske bombe delujejo v nasprotju z drugimi državami, ki samo govorijo," je dejal Trump. Poleg tega Trump poudarja, da se Hillary Clinton v primeru zmage 8. novembra po ostrih kritikah ruskega predsednika Vladimirja Putina z njim ne bi mogla pogovarjati.

Trump "igra na karto strahu"
V taboru demokratske kandidatke so že odvrnili, da Trump "igra na karto strahov Američanov", pri čemer pa sam ne predstavi načrtov za poraz t. i. Islamske države ali lajšanje humanitarne krize v Siriji. Tabor Hillary Clinton je še sporočil, da so Trumpa kot neprimernega za vojaškega poveljnika označili tako republikanski kot demokratski strokovnjaki za nacionalno varnost.

Krivi so mediji in lastna stranka
Do ameriških predsedniških volitev sta še dva tedna, Trump pa zaostaja za Hillary Clinton po javnomnenjskih raziskavah. Krivdo za zaostanek pripisuje tudi poročanju medijev, ki naj bi se zarotili proti njemu, napadel pa je tudi vrh Republikanske stranke, ki ga ne podpira. "Ljudje so zelo jezni na vodstvo te stranke, saj bi na teh volitvah 100-odstotno zmagali, če bi imeli podporo vrha," je dejal in dodal: "Mislim pa, da bomo zmagali ne glede na to."