ZDA 2016
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 29 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
Donald Trump je bil že v predvolilni kampanji oster do Kitajske, ki jo je obtožil, da manipulira z vrednostjo valute juana. Foto: Reuters
Otočje Spratley
Za območje v Južnokitajskem morju, ki je bogato z energenti, hkrati pa je tudi pomembna transportna pot, so se sprli Kitajska, Tajvan, Filipini, Vietnam, Malezija in Brunej. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump napadel Kitajsko: Nas vi kaj sprašujete?

Pence: Šlo je le za vljudnostni pogovor
5. december 2016 ob 11:36
New York/Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Potem ko je zmagovalec ameriških predsedniških volitev Donald Trump v petek govoril s predsednico Tajvana in tako razburil Kitajsko, je Kitajsko tokrat ošvrknil še na Twitterju.

Spomnimo, novoizvoljeni ameriški predsednik Trump je v petek sprejel telefonski klic predsednice Tajvana Caj Ing Ven, ki mu je čestitala za zmago, ob tem pa sta govorila še o tesnih gospodarskih, političnih in varnostnih vezeh med državama.

Trump je (bil) tako prvi ameriški predsednik oziroma zmagovalec volitev, ki je neposredno govoril z voditeljem Tajvana, odkar sta leta 1979 državi uradno pretrgali diplomatske vezi oziroma je takratni ameriški predsednik Jimmy Carter otoplil odnose s Kitajsko in jih vsaj na papirju ohladil s Tajvanom.

Kitajska protestirala
Trumpova poteza je razburila Kitajsko, ki "odpadniškega" Tajvana ne priznava in ga ima za neodtujljivi del kitajskega ozemlja. Kitajci so zaradi pogovora Trumpa z Venovo uradno protestirali pri ameriških oblasteh in jih pozvali, naj "previdno in ustrezno obravnavajo vprašanje Tajvana".

Kritika monetarne politike in operacij v Južnokitajskem morju
Zdaj pa je Trump na družabnem omrežju Twitter kritiziral Kitajsko zaradi njene monetarne politike in njenih "operacij" v južnokitajskem ozemlju, kjer na spornem morskem območju gradi vojaška oporišča.

"Ali nas je Kitajska kaj vprašala, ko je devalvirala svojo valuto in s tem otežila konkurenco našim podjetjem? Ali pa, ko je v Južnokitajskem morju zgradila vojaško oporišče? Mislim, da ne," je tvitnil Trump. Trump je sicer že v predvolilni kampanji zagrozil, da bo uvedel 45-odstotne carine na uvoz iz Kitajske.

Pence "umirja" žogo
Iz Bele hiše so že sporočili, da telefonski pogovor Trumpa z Venovo ne spreminja desetletja dolge ameriške politike "ene Kitajske". Trumpov podpredsedniški kandidat Mike Pence pa je dejal, da je šlo le za "vljudnostni" pogovor, ki nima namena spreminjati narave ameriško-kitajskih odnosov.

Govorec kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang se na Trumpove tvite neposredno ni odzval, ampak je dejal le, "da si želijo obdržati dobre ameriško-kitajske (gospodarske) odnose, ki so v korist obeh strani".

Ben Carson minister za stanovanjsko politiko
Medtem pa je Trump, ki sestavlja svojo administracijo, v ponedeljek upokojenega nevrokirurga Bena Carsona imenoval za novega ministra za stanovanjsko politiko in razvoj. "Ben Carson ima briljanten um in je strasten glede krepitve skupnosti in družin znotraj teh skupnosti," je dejal Trump. Carson je prvi Afroameričan v Trumpovi ekipi.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Lord Vader9
# 05.12.2016 ob 11:52
Trump napadel Kitajsko: Nas vi kaj sprašujete?

He he he he he.... Trump legenda!!
Čakajo nas 8 let rock'n'rolla :)
zvit kot presta
# 05.12.2016 ob 11:59
Tale Trump bo domačim in tujim politikom še naredil enih sivih las. In prav je tako. Iz politike se mora čimprej izločiti priliznjenost, lezenje v r..., Naj bo enkrat tako kot je treba: po moško- bobu bob.
Atila the Hun
# 05.12.2016 ob 13:35
Boljše je gledat komedijo s Trumpom, kakor tragedijo s Killary.
anny22
# 05.12.2016 ob 11:55
8 let vlakca smrti? :) Birokrati v ministrstvu za zunanje zadeve bodo dobili živčni zlom!
Putin pa je v nasprotju s pričakovanji videti kar zadovoljen z Donnijem.
Binder Dandet
# 05.12.2016 ob 13:50
"Trumpova poteza je razburila Kitajsko, ki "odpadniškega" Tajvana ne priznava in ga ima za neodtujljivi del kitajskega ozemlja. Kitajci so zaradi pogovora Trumpa z Venovo uradno protestirali pri ameriških oblasteh in jih pozvali, naj "previdno in ustrezno obravnavajo vprašanje Tajvana".... Zdaj pa je Trump na družabnem omrežju Twitter kritiziral Kitajsko zaradi njene monetarne politike in njenih "operacij" v južnokitajskem ozemlju, kjer na spornem morskem območju gradi vojaška oporišča."

Ampak v naslovu pa tendenciozni "napadel". Bravo MMC!
Enostavno
# 05.12.2016 ob 12:10
Hm...kaj je z dolgom ZDA napram Kitajski? Trump?
zenga.zenga
# 05.12.2016 ob 13:50
dr-kumrovec
Lahko je neki lapak, vse bolj je izoliran in že vsa evropska smetana se mu smeje...
--------------
si mislil kislo smetano ki mu je pretekel rok trajanja ?
Nikec3
# 05.12.2016 ob 13:24
"Ali nas je Kitajska kaj vprašala, ko je devalvirala svojo valuto in s tem otežila konkurenco našim podjetjem? Ali pa, ko je v južno-kitajskem morju zgradila vojaško oporišče? Mislim, da ne," je tvitnil Trump.

Ameriški tvito.
WeeBay
# 05.12.2016 ob 16:05
Ben Carson minister za stanovanjsko politiko Carson je prvi Afroameričan v Trumpovi ekipi.

Čaki... A ni on rasist? Vsaj tako so nam govorili MSM in libtardi?
komsomolec
# 05.12.2016 ob 14:53
Umirite se vsi skupaj. Globalizacije je konec.
kromo-som
# 05.12.2016 ob 16:12
Kdo je kriv ameriškim lakomnim tovarnarjem, da so delo zaradi visokih dobičkov in cenene delovne sile, selili na Kitajsko? Enako so počeli tudi mnogi evropski lastniki podjetij.

Krivi so globalisti, ki hočejo odpraviti narode in nacionalne države in vzpostaviti svetovno državo pod vodstvom mednarodnega kartela velebankirjev. Se še kdo spomni silovitih protestov antiglobalistov ob srečanjih G-7 v Ameriki in Evropi izpred kakih 15-20 let, ki jih je organizirala tedanja levica? Prizorišča srečanj G-7 so izgledala kot bojno polje.
Zdaj pa so globalisti očitno podkupili voditelje levice v Evropi in Ameriki in jih pridobili na svojo stran. Levičarji so danes najbolj militantni zagovorniki globalizacije, čeprav je ceno globalizacije plačal prav delavski in srednji razred z izgubo delovnih mest in bistvenim znižanjem plač. Razumi, kdor moreš!
Trump je antiglobalist in skuša ohraniti delovna mesta doma - napadajo pa ga voditelji levice. Delavci so mu očitno dali svoj glas. Podkupljeni globalistični mediji so razširili mit, da so za Trumpa glasovali jezni beli moški: Zanj so glasovali ljudje, ki so ostali brez zaposlitve in se bojijo, da jo bodo izgubili - zaradi selitve ameriške proizvodnje na Kitajsko, v Mehiko, Indijo... Enak proces se dogaja v Evropi, levica pa nič... Še malo in v Evropi nihče več ne bo znal izdelovati tekstila, konfekcije, obutve ... Najbolj osnovnih potrebščin.
johann
# 05.12.2016 ob 15:35
Naj mi Trump pove en izdelek ameriške korporacije, ki ni narejen na Kitajskem. Če gremo na področje male produkcije, ki je v ZDA precej razširjena, pa naj pove en izdelek, ki ne vsebuje kitajskih delov. V obeh primerih ne bo šlo.:)

Ni čisto tako. Res je, da je dosti izdelkov delano v Aziji, ampak, ampak jih tudi izdelujejo v Ameriki. Da pa začnejo nek izdelek izdelovati v Ameriki, pa rabijo zelo malo časa, ker to pač ni Slovenija, kjer za to rabiš par let.

Kitajski srednji razred je vedno bolj močan in kot tak vedno bolj zanimiv za izvoznike, tudi ameriške.

Ameriški izvoz je zanemarljiv glede na uvoz Amerike iz Kitajske (sem videl nekoč tabelo z podatki pred leti, pa je več ne najdem). Še najbolj prodajajo filmsko produkcijo, ki pa jo kitajske oblasti tako ali tako poskušajo čimbolj omejiti. Večinoma pa ameriške firme proizvajajo na Kitajskem, pa še te morajo biti v mešani lasti z partnerjem iz Kitajske.
vojnaslo91
# 05.12.2016 ob 14:46
Petar Karamazov # 05.12.2016 ob 14:29
Tako kot so se ameriške korporacije priselile na kitajsko.... ker je tam pač delo vredno pest riža... tako se ameriške korporacije že jutri odselijo iz Kitajske... recimo v Rusijo... pod pogojem da bodo Rusi delali za pest riža.
vojnaslo91
# 05.12.2016 ob 14:14
Trump napadel Kitajsko: Nas vi kaj sprašujete?
-----------------------------
Ha,ha,ha.... ne čujem dobro!!!!
firtoh
# 05.12.2016 ob 14:02
45% dajatve na kitajsko robo.Tole bo moral pa požreti,ker ima večina ameriških korporacij obrate na Kitajskem.Še spodnjih gat ne sešijejo v ZDA.
Iz Bangladeša,Vietnama bo tudi dajatev na robo?Tam ima tudi sam obrate
LasitusXVI
# 05.12.2016 ob 13:53
@ Belief # 05.12.2016 ob 13:38

Jaz čakam samo še na to, da se Trimp in Putin zmenita, kako si bosta razdelila Evropo, potem pa nas skupaj z angleži napadejo... že videno cca 70 let nazaj ;)


Ali pa, da se EU končno postavi zase in na enakopravni ravni osnuje blok z ZDA in Rusijo. Z bolj načelnimi politiki ni ravno nemogoče
kromo-som
# 05.12.2016 ob 16:00
Čas je, da tudi Kitajci priznajo objektivna dejstva. če Tajvanci nočejo biti del (totalitarne) Kitajske, je to njihova pravica. Če ne verjamejo, naj zahtevajo referendum o tem, potem pa naj sprejmejo rezultat. Politika: Tajvan je naš zlepa ali zgrda, neodvisno od volje prebivalstva, je politika vojne in nasilja.
Nikolaj
# 05.12.2016 ob 13:53
Trump bo vodil konkretno politiko.
Bivši uporabnik
# 05.12.2016 ob 13:38
Jaz čakam samo še na to, da se Trimp in Putin zmenita, kako si bosta razdelila Evropo, potem pa nas skupaj z angleži napadejo... že videno cca 70 let nazaj ;)
borut-blas
# 05.12.2016 ob 17:51
s kitajci se bo donald trump z lahkoto dogovoril ker so racijonalni......
z rusi se bo dogovoril ker ni neumen da bo zapravljal denar za konflikt v katerem ne more nič pridobiti.....
z islamskimi fanatiki pa bodo vsi trije na skupni valovni dolžini, tako da je rezultat njegove politike jasen
arabski naftni šejki bodo plačali ameriški dolg, ali pa bodo šli na smetišče zgodovine
vojnaslo91
# 05.12.2016 ob 15:52
http://www.izvoznookno.si/Dokumenti/Poda
tki_o_drzavah/ZDA/Pregled_gospodarskih_g
ibanj_4234.aspx
Gibanje izvoza in uvoza

ZDA so v letu 2015 izvozile za 1.360,6 mlrd EUR, uvozile pa za 2.047,7 mlrd EUR blaga. Primanjkljaj v blagovni menjavi je znašal 687 mlrd EUR. Primanjkljaj na tekočem računu je v letu 2015 znašal 422,5 mlrd EUR, kar je 2,6 % BDP. Verjetno bo narejen le manjši napredek pri liberalizaciji trgovine, ker so še vedno prisotni posamezni ciljno usmerjeni protekcionistični ukrepi, ki se bodo osredotočali predvsem na Kitajsko, saj ima ogromen dvostranski trgovinski presežek z ZDA.

V letu 2015 so ZDA največ izvažale strojno, električno in elektronsko opremo, letala, vozila ter mineralna goriva. Glavni izvozni trg v letu 2015 je bila Kanada, kamor so izvozili 18,6 % od celotnega izvoza. Sledijo Mehika, Kitajska, Japonska in Velika Britanija. Uvažali so največ električno, elektronsko in strojno opremo, vozila, mineralna goriva ter farmacevtske izdelke. V letu 2015 so največ uvozili iz Kitajske (21,8 % od celotnega uvoza), Kanade, Mehike, Japonske in Nemčije.

http://www.izvoznookno.si/Dokumenti/Poda
tki_o_drzavah/Kitajska/Pregled_gospodars
kih_gibanj_4324.aspx
Gibanje izvoza in uvoza

V letu 2015 je imela Kitajska 510,8 mlrd EUR presežka v blagovni menjavi. Izvozili so za 1.930,5 mlrd EUR, uvozili pa za 1.419,6 mlrd EUR blaga. Največ so izvažali električno, elektronsko in strojno opremo, tekstil, pohištvo ter optično, tehnično in medicinsko opremo. Vodilni izvozni trg v letu 2015 so bile ZDA, kamor so izvozili 18 % celotnega izvoza. Uvažali so največ električno in elektronsko opremo, mineralna goriva ter stroje in opremo. Največ so v letu 2015 uvozili iz Južne Koreje (10,4 % od celotnega uvoza), ZDA, Tajvana, Japonske in Nemčije.
mb128
# 05.12.2016 ob 15:03
Eh ja, "pametni" Dump, pardon Trump poskuša razbiti (ne)načelno navezo Moskva-Peking. Za vse ostalo je tukaj gen. Mantis, pardon Mattis.
Nikec3
# 05.12.2016 ob 13:28
Duterte ima čisto prav da takšne Obamovce ozmerja s
»Pasjim sinom«. In se umika proč od njih. Od vseh takšnih
institucij, po katerih hara noga Obamovcev, se umika. IN
PRAV IMA.


Duterte nov vzor slovenskih levičarjev in nacional-socialistov!
kromo-som
# 05.12.2016 ob 20:01
arabski naftni šejki bodo plačali ameriški dolg, ali pa bodo šli na smetišče zgodovine

ameriški javni dolg je v glavnem dolg do Feda, zasebne centralne banke, ki izdaja denar iz nič. Plačan je že bil prek inflacije, se pravi plačalo ga je ljudstvo. Trump lahko mirno zahteva od Feda, da se javni dolg preprosto odpiše. Saj v Fedu vejo, da ga ni mogoče poplačati in da ga tudi ne treba. Samo njihove predsedniške lutke tega ne vedo. Če bo Trump nastopil kot to, kar naj bil, avtonomen predsednik, potem se bo lahko zdilal s Fedom, samo glavo bo moral paziti. Zadnji ameriški predsednik, ki je poskusil s Fedom češnje zobat, je bil Kennedy...
kislec
# 05.12.2016 ob 17:58
tine: Vprašanje če bo zdržal en mandat.

Zdržal bo, če bo preživel (to je vprašanje).
WeeBay
# 05.12.2016 ob 17:21
kromo-som

Zadel v nulo bravo


Škoda ker liberalci tega ne vidijo in živijo v nekem svojem svetu. Liberalci so dobesedno 50 let zadaj.
zapatist
# 05.12.2016 ob 14:48
Trump je sicer že v predvolilni kampanji zagrozil, da bo uvedel 45-odstotne carine na uvoz iz Kitajske

Kitajski srednji razred je vedno bolj močan in kot tak vedno bolj zanimiv za izvoznike, tudi ameriške.

Ne vem, če bo na izgubi samo Kitajska, če Trump sproži trgovinsko vojno.
Komisar
# 05.12.2016 ob 13:29
Se ze vidi, da bo Trump le bolj arogantna in napadalna varianta Republikancev. Mattis bo hotel udariti po Iranu in Kitajski, Goldman sachs tip pa bo skrbel za nemoteno obratovanje wall streeta.
borut-blas
# 06.12.2016 ob 07:01
bomo videli kmalu kaj je res ..
osebno imam občutek da se gre trumpu predvsem za posel in to z vsemi in povsod
to kar govori je le marketing na trumpov način
moja mama je imela tudi tak način, najprej je lajala kot besen pes, , ko je dosegla svoje pa smo jedli potico
alcatraz
# 05.12.2016 ob 17:46
tole se nekaterim zdi strašno smešno in duhovito.

v resnici je pa zelo nevarno.
dovolj je, da samo en naredi tapravo napako!
WeeBay
# 05.12.2016 ob 17:13
sumljivac

Če je pa res :)

Mislim ne vem kaj podporniki Hillary Clinton sploh še smetijo pod novicami o Trumpu. Lahko bi se odstranil tako kot je to storila Slovenka.si.
pozitivc
# 05.12.2016 ob 15:32
če ra n e bi zakuhal vojne...... p en stran mi je všeč k nekak miri strasti s rusijo, samo je pa ti tako nepredviliv in egocentirčne , da ne moremo predvidet nič
pašeresje
# 05.12.2016 ob 15:26
@Enostavno

Hm...kaj je z dolgom ZDA napram Kitajski? Trump?

Trump ga bo enostavno ignoriral...
Roger Legend
# 05.12.2016 ob 15:23
Bravo Trump!
Čisto vse pa zahod res ne sme dopustiti Kitajcem. Ker sodelovanje je vzajemno (mi rabimo poceni artikle, oni pa trg).
freezbee
# 05.12.2016 ob 14:25
Hm...kaj je z dolgom ZDA napram Kitajski?
Kako pa kaj kitajski dolg?
psihorok
# 06.12.2016 ob 21:01
Trump ima povsem prav v tem primeru. Kitajska se je nenormalno hitro razvila na racun tega ko je na trg ponudila poceni delavno silo in pametni zahodni ekonomisti so izracunali da je najceneje zgraditi proizvodne obrate kar na Kitajskem in uvazati koncne produkte. Tako je prisla kitajska do poceni delovnih mest hkrati pa do tehnoloskih znanjki jih pridno razvijajo naprej. To jim omogoca da se razvijajo z res veliko hitrostjo. Zaradi trenda selitve proizvodnje na trge z cenejso delovno silo se je v Ameriki in Evropi zaprlo veliko tovarn in veliko ljudi je ostalo na cesti. Posledicam takega pocetja smo bili prica tudi v Sloveniji. Trump zeli da Ameriska podjetja proizvajajo v Ameriki, da na Ameriskih izdelkih pise Made in USA in ne Made in PRC. Davki naj bi se povecali zgolj za izdelke Ameriskih podjetij narejenih izven USA.
ti-ne
# 05.12.2016 ob 23:50
COP

# 05.12.2016 ob 21:04

Se vprašam, je klovn Trump zabit ali se dela zabitega? In kaj je slabše?

::::::::::::::::::::::::
To prvo.
Veliko slabše in se bo kmalu pokazalo.
vojnaslo91
# 05.12.2016 ob 21:15
Ne pozabit... da Trump.... dela po navodilu.... Putina.
Putinova lutka.
Petar Karamazov
# 05.12.2016 ob 18:58
Ma Tajvan je isto kot Japonska, doma izdelujejo zgolj tiste izdelke, ki so na visokem nivoju, Izdelke množične produkcije svojih znamk pa proizvajajo na Kitajskem, Maleziji in Vietnamu. Največji proizvajalec gramofonov na Svetu danes je tajvanski Hanpin, proizvaja pa izključno v PRC.
G.Bruno
# 05.12.2016 ob 15:50
Potem ko je zmagovalec ameriških predsedniških volitev Donald Trump v petek govoril s predsednico Tajvana in tako razburil Kitajsko, je Kitajsko tokrat ošvrknil še na Twitterju.

vojnaslo91
# 05.12.2016 ob 15:40
http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/
kitajska-zadolzenost-postaja-vse-vecji-problem.html
Državni dolg znaša 43 odstotkov BDP, celotni dolg pa kar 246,8 odstotka BDP. Med glasnejšimi kritiki so Mednarodni denarni sklad (IMF) kot tudi posamezni vlagatelji (George Soros) in posamezne države (Avstralija).
Bivši uporabnik
# 05.12.2016 ob 15:00
eni smo govorili o antiglobalizaciji ko ste levi še vedno protestirali proti globalizaciji (in še pred kratkim proti Ceti in TTIP). pa je bilo že pred leti vsega konec, ti sporazumi bi omogočili kvečemu, da bi se sploh še kaka malenkost splačala

ehhh, eni še vedno živite v Jugi
WeeBay
# 05.12.2016 ob 14:53
Trump je 100 let pred ostalimi.
WeeBay
# 05.12.2016 ob 14:49


We are only going to have great trade deals

dacy
# 05.12.2016 ob 13:41
Hm...kaj je z dolgom ZDA napram Kitajski? Trump?

-----------------------------------------------------

Saj veš kako to naredijo mafijci ali pokvarjeni ljudje, ko so nekomu dolžni....Mislim da je res na vrsti Kitajska....
dacy
# 05.12.2016 ob 13:24
Zanimivo, Trump je že nakazal smer ameriške zunanje politike, kaj jo najbolj žuli (močno Kitajsko gospodarstvo) in verjetno se bo ameriška politika preselila na daljni vzhod, bližnji vzhod pa prepustili Rusom in Turkom, čeprav zna tudi to biti zanimivo. EU se bo pa ubadala z begunsko krizo in tako je ameriška misija za destabilizacijo EU dosežena in končana...Amen.
zenga.zenga
# 05.12.2016 ob 13:08
hopi
Če boste še kdaj štrajkali, imate tam svobodna vrata..
-------------------
sploh ne bodo mogli štrajkati . pa tudi napisati članka ki je v nasprotju z mnenjem urednika ki je podaljšana roka lastnika . Nimajo druge izbire kot da sledijo navodilom in tako se dogaja da so edini ki lahko še kaj izjavijo komentatorji - pa tudi to ne bo več dolgo ....
zenga.zenga
# 05.12.2016 ob 12:15
Trump je še nekoliko ,,neotesan ,, ampak se bo hitro učil po sistemu da tisti ,, pes ,, ki laja še ni nujno da tudi grize in to kitajci dobro vedo . Je intelegenten in zadosti zdravo razmišljajoč da ne bo silil skozi zid in se šel tretje svetovne vojne , ki je bila mokra sanja Klintonove ...
nikhrast
# 05.12.2016 ob 23:26
WeeBay,
nehaj se delati norca s Trumpom
firtoh
# 05.12.2016 ob 19:16
Weebay
Ameriški konzulat je na Prešernovi.Zaprosi za vizo in se prijavi na delo k Trumpu.Če druzga ne,pa za vratarja v TT.
Anketa: 20. junij 2018 ob 18:41

Ali podpirate Trumpovo politiko ločevanja prebežniških otrok od staršev na ameriški meji, da bi tako prisilil demokrate k sprejetju strožje protipriseljenske zakonodaje?

Da, včasih so drastične rešitve potrebne.
Se ne strinjam, a menim, da se bo taktika izkazala za uspešno.
Ne, se ne strinjam, gre za kruto in nečloveško politiko.
Ne vem, nimam mnenja.
Arhiv
Kazalo