Trump je dejal, da jih nič ne more ustaviti, napovedal pa je, da se bodo v dneh pred volitvami osredotočili na države, v katerih republikanski kandidat ni zmagal že več desetletij. Foto: Reuters
Trump je dejal, da jih nič ne more ustaviti, napovedal pa je, da se bodo v dneh pred volitvami osredotočili na države, v katerih republikanski kandidat ni zmagal že več desetletij. Foto: Reuters
Donald Trump
V Renu v Nevadi so Trumpa zaradi incidenta pod odrom, ko so Trumpovi podporniki napadli mirnega protestnika, z odra za nekaj minut umaknili pripadniki tajne službe. Foto: Reuters
Katy Perry in Hillary Clinton
V taboru Hillary Clinton računajo na pomoč zvezdnikov. Na fotografiji sta pevka Katy Perry in Hillary Clinton. Foto: Reuters
Clintonova in Trump v ciljni ravnini kampanje
Incident na Trumpovem predvolilnem shodu
ZDA: Kandidata na zadnjih zborovanjih

Tako bo obiskal Pensilvanijo, Michigan in Minnesoto, kjer republikanski kandidat ni zmagal vse od leta 1988, v Minnesoti pa od leta 1972, poroča BBC.

Tako Trump kot demokratska kandidatka Hillary Clinton sta obiskala Florido, pomembno državo, še posebej za Trumpa. Za zmago na volitvah mora kandidat oziroma kandidatka osvojiti 270 elektorskih glasov, Florida pa jih prinaša 29. Po nekaterih anketah naj bi tam zmagala Hillary Clinton, spletni portal, ki analizira ankete, FiveThirtyEight pa pravi, da ima rahlo več možnosti za zmago Trump.

Trumpa umaknili z odra ob incidentu
Obiski držav se vrstijo kot po tekočem traku. V Renu v zvezni državi Nevada se je med Trumpovim govorom zgodil incident, v katerem je bil pretepen protestnik, Trumpa pa so z odra za nekaj minut pospremili pripadniki tajne službe.

Protestnik Austyn Crites je imel transparent z napisom Republikanci proti Trumpu, zaradi česar se je množica okoli njega odzvala agresivno, najprej z vzklikanjem, nato pa so ga napadli. Kot je dejal, je več ljudi skočilo nanj, davili so ga, nekdo je zavpil, da ima Crites pištolo. Sam je pojasnjeval, da ima le transparent, kar je pozneje potrdila tudi tajna služba. Kot poroča BBC, je bila množica žaljiva in napadalna tudi do novinarjev. "Nihče ni rekel, da nam bo lahko," je dejal Trump, ko se je čez nekaj minut vrnil na oder.

Pred incidentom je Trump ponovil obtožbe o prirejanju volitev. Trdil je, da so bila nekatera volišča v Nevadi odprta še "ure in ure po zapiralnem času", da bi lahko demokratske volivce pripeljali z avtobusi, da bo volili.

37 milijonov oddanih glasov
Volitve pravzaprav že potekajo. Okoli 37 milijonov Američanov je namreč na predčasnem glasovanju svoj glas že oddalo. Hillary Clinton naj bi imela med njimi prednost, a kot opozarja BBC, je zgodovina polna nezanesljivih anket. Po eni od vsedržavnih javnomnenjskih raziskav (McClatchy-Marist) ima demokratska kandidatka en odstotek prednosti, še septembra jih je imela šest. Druga raziskava (YouGov) pa kaže, da ima Hillary Clinton triodstotno prednost.

Medtem ko se v Demokratski stranki zanašajo tudi na podporo zvezdnikov in športnikov, kot so Beyonce, Jay Z, Katy Perry in LeBron James, s katerim si bo Hillary Clinton v nedeljo delila oder v Clevelandu, pa Trump pravi, da izrazov podpore zvezdnikov ne potrebuje. "Mi to počnemo na staromoden način," je dejal in pojasnil: "Dvorane napolnimo, ker imate radi to, kar govorimo, in želite Ameriko spet narediti veliko".

Kaine: Del FBI-ja aktivno podpira Trumpa
Hillary Clinton se spopada z upadom podpore po oznanitvi direktorja Zveznega preiskovalnega urada FBI-ja Jamesa Comeyja, da bo FBI preiskoval elektronsko pošto, ki je morda povezana z demokratsko kandidatko in njeno uporabo zasebnega strežnika za službene namene, ko je bila zunanja ministrica.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je medtem demokratski podpredsedniški kandidat Tim Kaine v intervjuju za Pulse povedal, da določeni uslužbenci FBI-ja aktivno delajo za Trumpa in da je preiskovalni urad utrpel hud udarec svojemu ugledu, ker zaupne informacije uhajajo podpornikom Donalda Trumpa, kot je nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.

Clintonova in Trump v ciljni ravnini kampanje
Incident na Trumpovem predvolilnem shodu
ZDA: Kandidata na zadnjih zborovanjih